Linkuri accesibilitate

Casa Albă: declarațiile lui Donald Trump îl „descalifică”


Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA care conduce în sondajele de opinie
Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA care conduce în sondajele de opinie

Declarațiile candidatului republican, care a propus blocarea intrării musulmanilor în America, au stârnit un val de reacții în SUA și pe plan internațional.

A mers de data aceasta Donald Trump prea departe, cerind blocarea intrarii musulmanilor in America? e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington.

Pentru prima data, in ultimele luni, de cind este candidat la investitura republicana pentru prezidentiale, Donald Trump pare a fi mers prea departe. El a spus ca musulmanii in general nu trebuesc lasati sa intre in Statele Unite.

In declaratii ulterioare, continuind sa sustina in esenta acelasi lucru, omul de afaceri a explicat ca se refera la imigranti musulmani si ca propune o interdictie temporara, pina cind sistemul de securitate va fi pus la punct.

Se stie ca si in trecut Trump a facut declaratii socante, pentru care orice alt candidat ar fi fost sanctionat de electorat, dar popularitatea lui s-a mentinut la nivele inalte sau chiar a crescut, el fiind in prezent liderul grupului de republicani, care candideaza.

Argumentul lui Trump este ca America se afla in razboi cu extremisti musulmani si chiar a invocat maniera in care straini, provenind din tari inamice au fost clasificati, in anii celui de-al doilea razboi mondial.

Dar de data aceasta insa, declaratiile au stirnit reactii clare, in Statele Unite si in strainatate. Senatorul republican Lindsey Graham si el candidat l-a caracterizat pe Trump drept „xenofob”.

Purtatorul de cuvint al Casei Albe a spus ca omul de afaceri republican se descalifica in calitate de candidat la presedintie pentru ca ceea ce propune este neconstituional si opus spiritului in care statul american a fost conceput.

In strainatate, premierul britanic David Cameron a declarat ca vorbele lui Trump sint de natura sa dezbine.

Premierul Frantei a aratat ca exprimari pline de ura nu sint potrivite, pentru ca unicul inamic este islamismul radical si nu musulmanii in general.

In Israel, cotidianul Haaretz scrie „pentru anumiti evrei, imaginea a mii de sprijinitori, fluturindu-si miniosi pumnii, cind Trump ii incita impotriva musulmanilor si cere sa li se interzica sa intre in Statele Unite poate crea asociatii cu berariile din Munchen, cu un secol in urma”.

Referindu-se la declaratiile lui Trump, presedintele Camerei Reprezentantilor, republicanul Paul Ryan a spus: „Aceasta nu este ideologie conservatoare. Ceea ce a propus nu e ceea ce doreste Partidul Republican si, mai important, tara pe ansamblu”.

XS
SM
MD
LG