Linkuri accesibilitate

Moldova, fără „Cartea verde”


Din 1 aprilie 2016 companiile de asigurări din Republica Moldova nu vor putea elibera asigurări de tip carte verde.

Biroul Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule a făcut astăzi precizări în legătură cu informațiile apărute în presa privind data la care Moldova ar putea fi exclusă din așa-numitul sistem „Cartea verde”, care permite asigurarea mașinii în călătoriile în străinătate.

Din 1 aprilie 2016 companiile de asigurări din Republica Moldova nu vor putea elibera asigurări de tip carte verde, iar şoferii care vor trebui să iasă din ţară se vor vedea siliți să procure poliţe de la companii străine pe teritoriul statelor pe care le vor traversa.

Potrivit experților din domeniu, suspendarea Republicii Moldova din sistemul Carte verde, cel puțin până la finele anului viitor, va crea şi probleme economice companiilor de pe piaţă. Se estimează că 25-30% din produsele de pe piaţa asigurărilor o reprezintă cartea verde. Acest lucru va duce respectiv şi la venituri ratate în buget.

Decizia Comitetului de Conducere al Consiliului Birourilor Carte verde a survenit ca urmare a unor scandaluri în mijlocul cărora au fost asiguratorii moldoveni. Presa de la Chişinău a scris că s-au făcut multe asigurări fictive cu ajutorul cărora s-ar fi delapidat fondurile de rezervă ale Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule, bani ce urmau să fie achitați pentru despăgubiri. Anume pe acest caz a fost inițiată o cauză penală de către ofiţerii anticorupție, iar fostul director executiv al biroului local, cetăţean ucrainean, a fost dat în căutare.

Vicepreşedintele Consiliului de administrație al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Iurie Filip, a spus că în ultima vreme s-au constat oareșce progrese în ceea ce priveşte relaţiile dintre asiguratori, care până nu demult s-au acuzat reciproc că ar face concurență neloială:

„Mai complicată e situația cu implicarea altor instituții ale statului care ar trebui să soluționeze nişte probleme aferente asigurărilor Carte verde, mă refer în special la combaterea fenomenului de falsificare a poliţelor carte verde. Asta este problema anumitor infracțiuni şi ele ţin de competenţa organelor speciale. Deocamdată, aici progresele sunt destul de minore şi acest lucru îl atestă şi colegii de la Consiliul birourilor din Bruxelles”.

Iurie Filip afirmă că problema falsificării sau denaturării informaţiilor în poliţele de asigurare este larg răspândită pe piaţă. Cu toate acestea, zice el, nici un caz nu a ajuns în instanță.

Şi directorul unei companii de asigurări, Vladimir Ştirbu, afirmă că aşteaptă acţiuni hotărâte din partea instituţiilor de drept. El crede că la baza deciziei de a suspenda Republica Moldova din sistemul Carte verde e neîncrederea din partea colegilor europeni că situația nu se va repeta.

„Nu atât problema în cauză stă la baza deciziei Consiliului Birourilor de la Bruxelles, cât nesiguranța că asemenea lucruri nu se vor mai repeta. Fiindcă deja noi am corectat practic tot ceea ce a fost admis din partea biroului moldav şi astăzi biroul este funcțional, avem garanțiile financiare depuse, doar că ne rămâne să recăpătăm încrederea în partenerii noştri străini, ceea ce este mai greu”.

Pentru expertul în asigurări Alexandru Zgardan reprezentanţii biroul de la Buxelles au pierdut nu doar încrederea colegilor din oficiul de la Chişinău, dar şi în faptul că autorităţile moldovene controlează situaţia de pe piaţa asigurărilor.

„În afară de faptul că nu avem guvern, noi n-avem preşedinte CNPF, noi n-avem şef direcţie asigurări la CNPF, deci oamenii de peste hotare nu au cu cine vorbi. Şi asta nu doar în asigurări, asta-i peste tot. Noi nu avem guvernator, poste tot interimari”.

În opinia lui Alexandru Zgardan, printre posibilele consecințe ale suspendării Republicii Moldova din sistemul Cartea verde sunt polițe de asigurări mai scumpe, cauzate inclusiv de neinformarea şoferilor şi tertipurile comercianţilor. De asemenea, expertul nu exclude deficienţe financiare sau chiar falimente în cazul companiilor mai dependente de acest produs. Dar cel mai important, spune Alexandru Zgardan, în urma aceste imagini negative în exterior de acum încolo şi mai multe maşini străine vor ocoli Republica Moldova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG