Linkuri accesibilitate

Joe Biden la Kiev: Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată anexarea Crimeei la Rusia


Joe Biden
Joe Biden

Discursul vicepreședintelui american rostit în Parlamentul Ucrainei.

Vicepreședintele Statelor Unite, Joseph Biden, s-a adresat astăzi parlamentului de la Kiev transmițând un mesaj puternic de sprijin american pentru poporul ucrainean și pentru eforturile sale de reformă politică. Este a patra vizită pe care vicepreședintele american o face la Kiev de când Moscova a anexat Crimeea şi acum înaltul reprezentat al Statelor Unite a repetat că țara sa nu va recunoaşte niciodată anexarea Crimeei la Rusia.

„Astăzi, Rusia ocupă teritoriul suveran al Ucrainei. Să fiu foarte clar: Statele Unite nu au recunoscut și nu vor recunoaşte niciodată tentativa Rusiei de a anexa Crimeea. (…) Repet ceea ce am mai spus. Am spus că noi nu vom recunoaşte nici unei națiuni vreo sferă de influenţă. Statele suverane au dreptul să ia propriile lor decizii şi să îşi aleagă alianțele la care vor sa adere. Punct!”

Mai mult, vicepreședintele american le-a spus parlamentarilor de la Kiev că Washingtonul va continua să exercite presiuni asupra Moscovei pentru a-şi respecta angajamentele de la Minsk, in caz contrar, a spus Joe Biden, „costurile pe care le va avea de plătit Moscova vor continua să crească”.

„America si Europa sunt unite în decizia de impune sancţiuni economice mai dure împotriva Rusiei si, daca agresiunea Rusiei continua, costurile pe care le va avea de plătit Moscova vor continua sa crească (…) In secolul 21, națiunile nu pot şi noi nu le putem permite să poată să redeseneze graniţele prin forţă. Acestea sunt legi de bază, și noi trebuie să le respectăm. Rusia a încălcat aceste legi de bază şi continuă să le încalce”.

Joe Biden și Petro Poroșenko (dreapta)
Joe Biden și Petro Poroșenko (dreapta)

Un alt subiect important al mesajului transmis de vicepreședintele american la Kiev a fost legat de nevoia de a combate corupţia şi de a continua reformele. Politicienii, a spus Joe Biden vor răspunde în fața istoriei și a propriului popor şi au o mare responsabilitate față de propria lor ţară. Corupţia macină Ucraina ca un cancer, le-a mai spus politicianul american deputaţilor din Rada Supremă. Sfatul sau: să continue reformele democratice, să sporească transparența proceselor politice şi să contribuie la consolidarea naţiunii ucrainene.

Joe Biden a dat asigurări deputaţilor ucraineni că sancţiunile împotriva Rusiei vor continua, atâta timp cât Moscova nu respecţi în întregime angajamentele asumate la Minsk.

Joe Biden la Kiev: Rusia și corupția amenință Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:08 0:00

Ieri, în convorbirile pe care le-a avut cu preşedintele Petro Poroşenko și premierul Arseni Iaţeniuk, Joe Biden a anunţat un ajutor financiar pentru Kiev în valoare de 190 de milioane de dolari pentru sprijinirea reformelor democratice.

De notat că primul înalt reprezentant al Statelor Unite care s-a adresat parlamentului de la Kiev a fost fostul preşedinte George Bush tatăl, în 1991.

XS
SM
MD
LG