Linkuri accesibilitate

Moldova văzută de la Bruxelles (Dionis Cenușă/IPN)


Anexarea regiunii transnistrene de către Rusia este puţin probabilă, dar nu total exclusă (Ivan Gnatișin, ambasadorul Ucraine la Chișinău/Adevărul.md)

Analistul politic Dionis Cenușă descrie într-un comentariu de pe Agenţia IPN cum e văzută Moldova de la Bruxelles. După șase ani de coaliții pretins pro-europene, Bruxelles-ul are dubii mari legate de ireversibilitatea vectorului european al Chişinăului, spune Cenuşă. Colapsul existentelor forțe pretins pro-europene este un fapt împlinit și bine cunoscut de cercurile politice de la Bruxelles, continuă analistul. După părerea sa, acolo, însă, se mai menține o speranță că integrarea europeană se mai poate recupera, în mod nejustificat în mare parte e de părere autorul. Puţini la Bruxelles pot prognoza în ce direcţie merge exact RM, dar toţi sunt siguri că actuala clasă politică subestimează, ba chiar ignoră, crizele politică, economică şi socială, în care se află ţara şi ramificațiile acestora”, susține analistul. Dionis Cenușă avertizează că, de fapt, instituțiile europene trebuie să se pregătească pentru orice scenariu, inclusiv din cele negative pentru mișcarea europeană din Moldova. Pentru că politicienii moldoveni sunt extrem de imprevizibili, dar și mai imprevizibilă este Rusia, conchide el.

Silviu Tănase publică pe paginile ziarului Timpul o nouă pledoarie în favoarea ideii reunificării celor două state românești într-o entitate comună, ca soluţie unică, dar ignorată și blamată de mulți. După părerea sa, problemele majore cu care se confruntă economia și finanțele publice, denotă clar că sistemul politic actual din Republica Moldova este incapabil să guverneze în interesele cetățenilor. Autorul articolului crede că alegerile anticipate nu sunt o salvare deoarece sistemul va face tot posibilul pentru a câștiga și următoarele alegeri. E timpul, continuă autorul articolului, ca elementele sănătoase ale societății să aleagă, dacă sunt de partea statalității criminale, care a generat doar nenorociri sau de partea visului de aur a zeci de generații, existența unui stat comun: România-RM. Silviu Tănase se arată convins că numai o formațiune pro-românească „va putea împinge” RM spre UE.

Portalul românesc InfoPrut pune într-un articol dedicat situaţiei politice de la Tiraspol întrebarea dacă a început debarcarea de la manetele regiunii a liderului separatist Evgheni Şevciuk. În articol se arată că reprezentanţii societăţii civile din stânga Nistrului ar cere noilor deputați din regiunea transnistreană să înceapă punerea sub acuzare a lui Evgheni Şevciuk şi îndepărtarea lui din funcţia pe care o deţine. InfoPrut susține că Evgheni Şevciuk a căzut demult în dizgrația „autorităţilor paternaliste” de la Kremlin şi că zilele şefului administraţiei separatiste sunt numărate „la bob”. Portalul face trimitere la experți ruși care consideră că înfrângerea partidului lui Evgheni Șevciuk ar însemna prăbușirea acestuia la viitoarele aşa-zise alegeri prezidenţiale. Iar analiştii ucraineni citatţi în articol consideră că rezultatul alegerilor din Transnistria demonstrează că regiunea nu va mai reuşi să supravieţuiască mult timp ca entitate separatistă şi că va reveni în componenţa Republicii Moldova.

Un interviu cu ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Ivan Gnatișin, apare în „Adevărul Moldova”. Diplomatul spune mai întâi că anexarea regiunii transnistrene de către Rusia este puţin probabilă, iar apoi că în contextul eforturilor continue de destabilizare a situaţiei în regiunile de sud a Ucrainei nu poate fi exclus, totuși, acest scenariu. La fel, şeful misiunii diplomatice ucrainene la Chișinău se referă la ameninţarea pe care o prezintă prezenţa unităţilor militare regulate pe teritoriul regiunii transnistrene a RM este privită de Kiev drept un factor de destabilizare a situaţiei în regiunea de sud a Ucrainei. Din acest considerent, spune Ivan Gnatișin, au fost denunţate înţelegerile cu Rusă privind transportarea încărcăturilor militare şi tranzitul militarilor ruşi care se află temporar în RM. Diplomatul consideră că orice iniţiative noi privind reglementarea conflictului transnistrean trebuie discutate în format „5+2” cu participarea tuturor părţilor.

Portalul Anticorupție.md scrie despre menținerea de către Curtea de Apel Chișinău a sentinței de condamnare a lui Veaceslav Negruța, ex-ministru al Finanțelor, în dosarul despăgubirilor-record. Sursa citată amintește că Judecătoria Râșcani l-a condamnat pe Veaceslav Negruță la trei ani de închisoare în dosarul despăgubirilor de 400.000 de euro, acordate lui Pantelei Sandulachi ex-membru al PLDM și deputat în primul Parlament. Ex-ministrul a fost acuzat de procurori de comiterea abuzului de serviciu soldat cu urmări grave încă în 2012.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu a publicat pe pagina sa Candu.md un articol având ca subiect demiterea conducerii ANRE, decizie suspendată până la 8 decembrie de Curtea Constituțională, care „a creat confuzie în societate şi o situaţie deloc avantajoasă pentru Republica Moldova,” după părerea democratului. Spicherul consideră că decizia a fost pripită, negândită şi cu iz de populism. „Este absurd să decapitezi unica instituţie ce se ocupă direct de calcularea, aprobarea şi ajustarea tarifelor în plin sezon rece, când cetăţenii trebuie asiguraţi cu căldură continuu”, notează șeful Legislativului, potrivit căruia este inacceptabil să repari o greşeală prin a comite alta mult mai gravă. Spicherul susține că în situaţia creată de actuala decizie a Legislativului este imposibilă revizuirea tarifului la gaze şi ajustarea acestuia la ultimele rectificări ale legislaţiei, votate inclusiv de deputaţi care au demis conducerea ANRE.

XS
SM
MD
LG