Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Într-o ţară normală, bugetul este suplinit de vărsările de la agenţii economici”


Despre soarta bugetului de stat pentru anul 2016, în dialog cu directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT.

Lipsa stabilităţii la Chişinău si imposibilitatea de a forma un guvern şi o coaliţie pun sub semnul întrebării modalitatea de alcătuire a bugetului de stat pentru anul viitor. Care sunt soluţiile, cu atât mai mult cu cât mare parte a finanțărilor din exterior sunt suspendate? Vasile Botnaru i-a adresat întrebarea lui Igor Botan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT si unul dintre liderii platformei Demnitate si Adevăr.

Europa Liberă: Parlamentele, care se respectă, pe la vremea aceasta au deja cifrele de buget, reperele principale. Până și Bucureștiul, care a trecut printr-o criză guvernamentală, a anunțat deja niște referințe bugetare. La Chișinău există totuși un guvern temporar, de tranziție, care în mod normal ar fi trebuit să elaboreze proiectul bugetului pentru 2016, mai ales după ce se știe că gaura cauzată de lipsa suportului financiar din exterior va trebui cumva cârpită.

Igor Boțan: „Guvernările, care se respectă, trebuie să respecte în primul rând legea. Legea spune că nu doar bugetul, dar și politica bugetar-fiscală trebuie elaborate încă în luna iulie a anului premergător.”

Europa Liberă: Admitem, în iulie încă guvernarea se credea mare prietenă favorizată. Dar spre toamnă a devenit clar deja.

Igor Boţan: „În 24 de ani de independenţă, în mai mult de jumătate din aceşti ani nu a fost adoptat bugetul şi legislaţia cu privire la politica bugetar-fiscală în termenii stabiliţi de lege.”

Europa Liberă: De ce e nevoie de această politică bugetar-fiscală? La cât mă pricep eu, măcar din simplul motiv ca oamenii de afaceri să ştie ce impozite vor suporta în anul următor, dincolo de faptul că directorii de şcoli trebui să-şi planifice bugetele lor, directorii de spitale la fel…

Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boţan: „…administraţiile publice locale ş.a.m.d. Aceasta e într-o ţară normală în care bugetul este suplinit de către vărsările de la agenţii economici. În Republica Moldova avem o situaţie foarte-foarte distorsionată, mai cu seamă în ultimii ani. A propos, radioascultătorii trebuie să ştie că în şase ani de când la guvernare este aşa-zisa alianţă pentru integrare europeană în niciun an politica bugetar-fiscală şi bugetul nu au fost adoptate în termenele prevăzute de lege. Este un indicator. De ce? În ţara noastră, din păcate, cel mai mare vărsător în bugetul de stat este vama. Se ştie că cetăţenii Republicii Moldova consumă banii veniţi din remitenţe. Pentru că ne referim la ceea ce ne aşteaptă în anul 2016, aici apar un şir de factori care fac, practic, imposibilă elaborarea la timp a politicii bugetar-fiscale şi a bugetului de stat pentru anul viitor. Care sunt factorii? Ştim doar că remitenţele au scăzut cu 30%. Ştim că importul şi exportul au căzut dramatic. Deci, principalele surse care de o manieră implicită sau explicită suplinesc bugetul de stat lipsesc. Acum este un alt extra-factor. Dacă actuala guvernare, care este una interimară, s-ar apuca să elaboreze aceste documente, s-ar putea ca guvernul plenipotenţiar, care urmează să vină, să nu fie de acord şi să trebuiască să-şi înceapă activitatea cu revizuirea bugetului. Dacă punem toate aceste lucruri împreună, vedem că situaţia într-adevăr este, aşa cum spuneam, dramatică. Nu este o scuză, dar cel puţin această situaţie poate fi înţeleasă. Nu poate fi înţeles comportamentul clasei politice. Aici există mari-mari probleme.”

Europa Liberă: Dar spuneaţi despre ceilalţi şase ani. În toată această perioadă a existat o minimă stabilitate în planificarea bugetară. Şi atunci când nu se propune spre discuţii, spre expertiză un buget, aceasta înseamnă că se intră într-un an nou fiscal, sub imperiul hazardului, cu decizii arbitrare care depind foarte mult de presiunile politice.

Igor Boţan: „Este adevărat, dar iarăşi încă un factor pe care nu l-am menţionat. 15% din veniturile bugetare pentru menţinerea echilibrului bugetar vin de la partenerii de dezvoltare. Partenerii de dezvoltare aşteaptă un guvern plenipotenţiar şi, cel mai important lucru, aşteaptă pe bune lupta cu corupţia. Vedem noi luptă cu corupţia pe bune sau vedem reglări de conturi, transformarea unui fost lider politic în ţap ispăşitor pentru furtul întregului miliard, deşi dovezi ar exista doar pentru, să zicem, o pătrime sau o cincime din acest furt. Dacă ne referim la învestirea unui guvern plenipotenţiar, noi vedem că forţele politice care încearcă să discute pe marginea învestirii unui guvern nu au numitor comun. Unii vor pe bune să înlăture principalele probleme care conduc la înflorirea corupţiei, alţii cu dinţii ţin de formula precedentă, în care pot controla sau menţine controlul asupra instituţiilor de drept şi de reglementare. Ansamblul de parametri pentru o politică bugetar-fiscală integră pur şi simplu lipsesc. Nu vreau în niciun fel să justific ceea ce se întâmplă, dar cel puţin lucrurile pot fi explicate şi iarăşi miezul problemei este calitatea clasei politice, calitatea fracţiunilor din Parlament şi incapacitatea acestora de a trece peste orgolii şi propriile interese de clan, de grup ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Unde se adună trei oameni chit că ajunge discuţia la preţuri, la inflaţie, la viaţa dificilă care îi aşteaptă în această iarnă. Este de la sine înţeles că următorul guvern va fi forţat să propună un buget extraordinar de auster.

Igor Boţan: „Aşa este. Şi politicienii evită să discute despre acest lucru. Să facem un mic calcul. Dacă au crescut şi cresc preţurile la energia electrică, la carburanţi, întregul lanţ pentru producători va fi în creştere, mă refer la cheltuieli. Cetăţenii Republicii Moldova vor trebui să consume mai puţin, pentru că va descreşte puterea de cumpărare a cetăţeanului. Aceasta înseamnă că bani vor veni mai puţini. Aceasta înseamnă că vor exista probleme la achitarea salariilor, pensiilor. Intrăm într-un cerc vicios, pentru că dacă nu vor fi achitate la timp salariile şi pensiile, consumul iarăşi va descreşte. E foarte dificil. Tocmai de ceea spuneam că în această situaţie responsabilitatea plenară o poartă cei care, ne amintim, în luna februarie au declarat în public că îşi asumă responsabilitatea pentru guvernarea Republicii Moldova, atunci când au instaurat un guvern minoritar. Apoi tot aceştia au exercitat presiuni asupra guvernului interimar ca să plece în demisie, pentru că ex-premierul Gaburici cerea depolitizarea organelor de reglementare. După care aceiaşi actori au cerut demisia altui guvern normal, guvernul lui Streleţ, fără să se gândească la consecinţe, dar anunţând public că îşi asumă întreaga responsabilitate pentru ceea ce va urma. Acum rămâne ca cetăţenii să vină cu bill-ul de plată pentru cei care au declarat sus şi tare că îşi asumă responsabilitatea pentru guvernarea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Bill-ul dumneavoastră îl aveţi în vedere pe cel de la alegeri, eventual votul în scrutinul anticipat sau cel ordinar?

Igor Boţan: „Cetăţenii noştri, din păcate, trebuie acum să treacă prin aceste dificultăţi. Spun „din păcate” şi accentuez acest lucru. În sfârşit cetăţenii acestui stat trebuie să devină propriu-zis cetăţeni, să iasă din starea de locuitori ai Republicii Moldova, să se manifeste inclusiv public, inclusiv prin luări de atitudine şi să ţină minte cine poartă responsabilitatea, şi să tragă concluzii pentru viitor.”

Europa Liberă: Adică în sfârşit să înţeleagă: ce alegi aceea culegi.

Igor Boţan: „Exact. Aceasta este singura formulă. Pentru că nu putem să admitem ca situaţia în general să iasă de sub control, atunci ar fi într-adevăr dramatic. Sper că cetăţenii Republicii Moldova au discernământ şi soluţii pot fi găsite. Dar va trebui să trecem printr-o perioadă extrem de dificilă.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG