Linkuri accesibilitate

Khadija: un an de detenție


Un dosar politic - răspunsul regimului Aliev la dezvăluirile jurnalistei de investigație care a scris despre imperiul familiei prezidențiale.

Pe 5 decembrie s-a împlinit un an de când jurnalista azeră de investigație Khadija Ismaylova, colaboratoare a redacției azere a postului de radio Europa Liberă/Libertatea, a fost condamnată la șapte ani și jumătate închisoare, pentru presupuse delicte financiare: evaziune fiscală, afaceri ilegale, abuz de putere. Un dosar politic, susțin Khadija și organizațiile internaționale pentru apărarea drepturilor omului, răspunsul regimului Aliev la dezvăluirile jurnalistei de investigație, care a scris între altele despre imperiul familiei prezidențiale.

Când a fost arestată cu un an în urmă, Khadija Ismaylova era sigură că autoritățile nu-i vor da drumul după interogatoriul inițial.

Elmira Ismaylova
Elmira Ismaylova

Într-un interviu cu redacția azeră a Europei Libere, mama jurnalistei, Elmira Iasmaylova povestește că fiica sa a avertizat-o că va primi mulți ani de închisoare, dar ea a tot sperat, după fiecare nouă anchetă, că Khadija va fi eliberară. Acum, nu mai speră la nimic: „Justiția la noi este făcută pentru cei de la putere, nu pentru cetățenii normali”, crede Elmira Ismaylova.

În tot acest an de interogatorii, detenție preventivă, proces și condamnare, de mutări dintr-o închisoare în alta, Khadija nu a încetat să lupte cu corupții și abuzurile regimului.

Ultima înfățișare publică a fost pe 19 noiembrie – știind că riscă să i se taie microfonul dacă spune orice ce nu convine autorităților, Khadija a scris două bilete, pe care le-a lipit de geamul boxei de plexiglas în care se afla.

Pe primul era scris: „Duminică, doi deținuți minori, din celulele 63 și 64, din blocul 2, băteau în uși în semn de protest”. Pe al doilea bilet scria: „Au fost bătuți și ilegal puși în izolator”. La scurt timp după aceea a fost vizitată de un membru al comisiei azere pentru drepturile omului care a informat-o că ar ancheta cazul. Khadija i-a explicat că Azerbaidjanul, ca semnatar al Convenției ONU pentru Drepturile Copilului și ca țară membră a Consiliului Europei s-a angajat să nu pună în izolator deținuți minori. Două zile mai târziu, Comisia azeră pentru Drepturile Omului a anunțat că cei doi minori fuseseră într-adevăr mutați în alte celule, dar nu în izolator.

Jurnalista azeră a marcat anul de detenție cu o scrisoare, pe care a trimis-o cu ajutorul familiei, redacției azere a Europei Libere.

„Îmi continui drumul, - scrie ea din închisoare, - îmi continui lupta. Nu mi-am pierdut nici zâmbetul, nici simțul umorului. Din fiecare proces, simt că am ieșit totuși învingătoare”, mai scrie Khadija Ismaylova în scrisoarea publicată prin intermediul redacție azere a Europei Libere.

„Free Khadija!”
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:39 0:00

„Oamenii de la noi, - spune și mama ziaristei în interviul cu Europa Liberă, – trebuie să se trezească, să înțeleagă că este țara lor, norocul lor pentru care trebuie să lupte”, spunea Elmira Ismaylova, în interviul care marca un an de când fiica sa Khadija se află în închisoare.

Radio Europa Liberă/Libertatea a creat acum o bursă pentru tinerii jurnaliști din țările spre care transmitem, bursa „Khadija Ismaylova”, gândită să încurajeze jurnalismul de investigație, cu accent pe combaterea corupției la nivel înalt.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG