Linkuri accesibilitate

Sergiu Sîrbu: „Nu exclud că acești directori poate merită să fie demiși, dar nu putem face ceva bun cu mîinile murdare”


Interviul dimineții deputatul PD care a contestat decizia Parlamentului privitoare al ANRE.

Curtea Constituțională a interzis Parlamentului să pună deocamdată în aplicare decizia sa de joi prin care „decapitase” Agenția de Reglementări în Energetică. Magistrații Curții vor pune punct în această chestiune marți, când vor examina mai detaliat hotărârea votată în Parlament de deputații socialiști, comuniști, liberali și democrați.

Până atunci, vom vorbi despre această situație cu un deputat PD, Sergiu Sîrbu, care a adus în atenția Curții subiectul.

Europa Liberă: Ați semnat, alături de speakerul Andrian Candu și președintele Comisiei parlamentare buget și finanțe, Ștefan Creangă, sesizarea prin care ați cerut Curții Constituționale să invalideze hotărârea Parlamentului prin care toți directorii ANRE fuseseră demiși. O hotărâre pe care au votat-o, însă, inclusiv colegii Dvs. de partid. Întâi de toate, cum explicați această disonanță de opinii între Dvs. și speaker, pe de o parte, și ceilalți deputați democrați, pe de alta?

Sergiu Sîrbu: „Într-adevăr, unii deputați ai Partidul Democrat au votat această hotărâre, însă eu, din start, am anunțat că hotărârea este una ilegală și nu pot să susțin așa ceva. Avem democrația în fracțiune și fiecare a votat conform propriei convingeri. Poate cineva a făcut-o mai mult din alte considerente decât doar cele juridice, dar cel puțin eu nu am putut să susțin o decizie care contravine Constituției și o decizie care poate să aducă mai mult prejudiciu decât beneficiu.”

Europa Liberă: Vorbiți despre „alte considerente”. Care ar putea fi astea?

Sergiu Sîrbu: „Poate cineva a crezut că prin aceste demisii cumva ar putea să aducă la o revizuire a tarifelor la energia electrică sau altele, dar în realitate nu este așa. O astfel de acțiune nicidecum nu ar putea să ducă la micșorarea tarifelor, ba din contra ar putea duce la un blocaj al întregului sistem energetic și consecințele în acest moment nu ar putea fi prevăzute. Comunitatea Europeană Energetică deja foarte dur a reacționat la această decizie și asta ar putea costa Republica Moldova mult, mult mai scump.”

Europa Liberă: A fost un accident acel vot dat de democrați în favoarea hotărârii?

Sergiu Sîrbu: „Probabil unii colegi nu au înțeles specificul momentului, deoarece au fost audieri, au fost mari dezbateri pe marginea acelor tarife și noi înțelegem nemulțumirea societății față de acest domeniu și nemulțumirea multor deputați. Nu exclud că, poate, acești directori merită să fie demiși, poate ei într-adevăr nu mai au ce căuta la ANRE, dar nu putem să facem un lucru bun cu mâinile murdare. Ei cu siguranță urmează să răspundă pentru faptele sale dacă au încălcat ceva și dacă va trebui îi vom da afară, dar să o facem în câmpul legal.”

Europa Liberă: Cine a urmărit atent ședințele legislativului în ultimele săptămâni, chiar luni, a observat câte demisii au cerut în ultima vreme socialiștii: și a președintelui CCA, și a președintelui CEC, și a tuturor conducătorilor in sistemul bancar. Cum vă explicați: de ce tocmai pe această cerere de demitere au reușit socialiştii să se asigure de sprijin parlamentar?

Sergiu Sîrbu: „De fapt, nu este de mirare că opoziția socialistă cere demisii. Opoziția întotdeauna cere demisii sub niște cerințe populiste care prind bine la cetățeni, dar și la unii deputați, din simplu motiv că noi în acest moment nu avem o majoritate în Parlament şi nu coordonăm voturile și acțiunile pe

Este un paradox: de când nu avem majoritate, se adoptă mai multe acte legislative decât atunci când am avut o Alianță în Parlament....

interiorul alianței. Alianță nu există. Este un paradox: de când nu avem majoritate, se adoptă mai multe acte legislative decât atunci când am avut o Alianță în Parlament. Din cauza că nu există această coordonare și dat fiind că au fost audiate probleme energetice, dat fiind că este o problemă sensibilă mult discutată în societate, evident că dintr-o parte părea parcă frumos să fie sancționați acei directori care și-au permis majorarea tarifelor, dar asta e doar până la un moment. Totuși, din punct de vedere juridic, a fost o încălcare gravă și noi nu trebuie să ne permitem să creăm astfel de precedente pentru viitor, altfel intrăm într-un haos total.”

Europa Liberă: Să intrăm pentru o clipă în zona speculațiilor, dle Sîrbu. Acum câteva săptămâni parlamentul a reușit să abroge un amendament, poreclit „amendamentul Furdui” după numele autorului lui, care ridicase de 16 ori tariful de transport al gazelor naturale şi, prin consecinţă, tariful la gaze. Vedeți vreo legătură poate între demiterea de joi a directorilor ANRE și anularea acestui amendament? Vă întreb pentru că socialiștii şi comuniştii votaseră pentru acel amendament, la momentul propunerii lui…

Sergiu Sîrbu: „Nu exclud că cineva a încercat prin acest vot să blocheze activitatea ANRE, să decapiteze această instituție, inclusiv pentru ca ea să nu poată revizui tarifele la gaze în urma anulării amendamentului Furdui. Într-adevăr, conform reglementărilor legislative în termen de maxim 15 zile ANRE urma să revizuiască acel tarif la gaz în diminuare. Și evident că opoziția prin astfel de metode practic își soluționează două probleme: arata oamenilor că sunt sancționați cei care au ridicat tarifele și, plus, blochează diminuarea altor tarife, astfel încercând să diminueze acea nemulțumire în rândurile societății în scopuri exclusiv politice.

Unii deputați din afara Partidului Socialiștilor au votat și din răzbunare. Partidul Liberal, evident, s-a răzbunat pentru un director care cândva a fost membrul lor și i-a părăsit… Deci au votat din alte considerente. Şi până la urmă avem ceea ce avem. Cu siguranță această hotărâre va fi declarată neconstituțională. Iar noi ulterior ar trebui să facem regulă și în acest domeniu, ca și în altele în temeiuri legale.”

Europa Liberă: Dle Sîrbu, ziceați de liberali că s-au răzbunat pentru că au pierdut ei controlul asupra ANRE. A propos de asta, vreau să vă cer o apreciere din altă zona decât cea juridică a acestei chestiuni. ANRE a ajuns ținta unor critici dure în ultima vreme: se spune că nu e un regulator independent, ci subordonat politic, salariile directorilor de acolo ar fi prea mari, nemeritat de mari, apoi averile nedeclarate ale unor directori au ajuns în atenția presei. Cum vă raportați Dvs. la aceste aspecte legate de activitatea ANRE?

Sergiu Sîrbu: „Cu siguranță este o situație neplăcută și nu fac bine toate aceste informații în jurul directorilor ANRE și, evident, trebuie să realizăm o investigație obiectivă și independentă. Dacă se constată într-adevăr încălcarea din punct de vedere legal pe de o parte a regimului conflictului de interese a directorilor ANRE, dacă se constată nedeclararea anumitor bunuri, atunci cu siguranță ei trebuie să răspundă conform legii. Dacă se va confirma, atunci cu siguranță vor exista temeiuri legale și aceștia vor fi revocați din funcție fără discuție. Dar să o facem în câmpul legal.”

Europa Liberă: Dar cu subordonarea politică. Este ANRE o instituție independentă acum?

Sergiu Sîrbu: „Conform prevederilor legale și reieșind din temeiurile foarte rigide de eliberare a lor din funcție, ANRE este o instituție autonomă și independentă, cel puțin din punct de vedere formal. Mi-e greu să vă răspund dacă și din alte puncte de vedere aceștia sunt sau nu independenți. Cel puțin Comunitatea Europeană Energetică insistă că aceștia urmează să fie cât se poate de independenți față de factorul politic și tarifele urmează să fie ajustate în funcţie de factorii obiectivi și nu de necesitățile politice. Deja rămâne să vedem din acțiunile lor în realitate cât de independenți ei sunt și cât de legal acționează.”

Europa Liberă: Dar e într-atât de eficientă și ireproșabilă activitatea șefilor ANRE de-a lungul anilor, încât să aibă ei salarii de 50 de mii de lei? Totuși trăim într-o țară foarte săracă. Zice lumea că medicii, profesorii au salarii foarte mici. 50 de mii de lei vi se pare un salariu normal pentru un șef ANRE?

Sergiu Sîrbu: „Nu, nu mi se pare normal. În realitățile Republicii Moldova cu siguranță sunt niște salarii exorbitante. Și aicea vreau să vă spun că Parlamentul a aprobat bugetul ANRE cu întârziere de aproape zece luni și el a fost diminuat esențial. Salariile lor în anul 2015 a fost relativ diminuate la 40 de mii de lei. Bugetul ANRE nu se formează doar din surse bugetare, fiind și din plățile regulatorii ale acelor furnizori de energie care activează pe piața energetică.”

Europa Liberă: Dar acești bani ar ajunge tot în buget, nu?

Sergiu Sîrbu: „Nu, acești bani nu ajung în buget. Sunt plăți regulatorii pentru licențele pe care ei le obțin, nu sunt bani în buget. E la fel ca în situația Băncii Naționale care este la autogestiune, autofinanțare. Sunt și ei la un fel de autofinanțare, deci nu sunt banii bugetari, dar oricum salariile sunt foarte mari. Dar aici avem o dilemă, deoarece noi am aderat la Tratatul Comunității Energetice care ne obligă pe noi să avem anume o astfel de abordare când este vorba de regulator în domeniul energeticii. Vă explic din ce cauză, deoarece ANRE aprobă metodologii de calcularea tarifelor, în ANRE urmează să activeze specialiști, într-adevăr specialiști buni și dacă nu ar fi salarii cât de cât concurente cu salariile pe care le plătesc furnizorii, de exemplu, de la „MoldovaGaz”, de la „Union Fenosa” și alții, atunci în ANRE nu ar lucra niciun specialist. Nu ar avea cine să aprobe metodologiile, deoarece toți acești specialiști ar fugi către ceilalți agenți economici și atunci nu va avea cine reglementa domeniul. Este un paradox, dar care este în orice țară a lumii. Și iarăși, aici probabil ar trebuie să ne gândim poate nu atât să le micșorăm lor salariul, cât să le majorăm la restul. Ar fi ideal, sigur...”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:45 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG