Linkuri accesibilitate

Fiecare cetățean al R. Moldova ar trebui să extirpe din el, fie și prin exorcizare, toți plahotniucii, voroninii, dodonii și filații (Ion Mischevca/Adevărul)


Majoritatea românească prea s-a obișnuit să vadă în orice manifestare, steag sau eveniment, noi semne ale separatismului și iredentismului maghiar (Dan Tapalagă/Hotnews)

„O societate profund divizată și aflată într-o perpetuă mișcare browniană, lipsită de busolă geopolitică și dezrădăcinată identitar”. Așa e prezentată Republica Moldova într-un articol semnat de Ion Mischevca în ediția centrală electronica a ziarului „Adevărul”. Un trai decent nu e posibil în țara lui, consideră autorul, din pricina ”regretului față de destrămarea Uniunii Sovietice, manifestat în propoție covârșitoare de o populație amorfă și obișnuită cu statutul de parte limitrofă a [lumii rusești]”. Nimic nu se va schimba fără a face, în sfârșit, ”o alegere între Est și Vest, adică între Rusia și România”, iar pentru asta, scrie Ion Mischevca, fiecare cetățean al Republicii Moldova ar trebui să extirpe din el, fie și „prin exorcizare”, toți „plahotniucii, voroninii, dodonii și filații”.

Intenția de atentat din Ținutul Secuiesc, neutralizată de Serviciul Român de Informații, nu este deloc lipsită de gravitate, arată în presa de astăzi doi comentatori. Dan Tapalagă, de la Hotnews, spune că petardele pe care se pregătea să le detoneze Beke Istvan Attila reprezintă ”una dintre cele mai grave provocări din ultimii ani” și ”ar fi putut avea consecințe dramatice pentru relațiile româno-maghiare”. Se vede deja, consideră comentatorul, un grad sporit de radicalizare, s-a trecut ”într-o altă etapă de manifestare a ideilor separatiste”. Fondul ei – o criză gravă de încredere între minoritate și majoritate, odată ce, la Târgu Secuiesc, au ieșit în stradă maghiari ca să-i ia apărarea arestatului Beke Istvan Attila. Vinovați de situație ar fi atât politicienii români, cât și cei care-i reprezintă pe cetățenii de etnie maghiară, respectiv Uniunea Democrată Maghiară din România. Pe de altă parte, arată Tapalagă, majoritatea românească prea s-a obișnuit să vadă în orice manifestare, steag sau eveniment ”noi semne ale separatismului și iredentismului maghiar”. Ca urmare, minoritatea maghiară ar fi dezvoltat un nedorit complex al victimei. Mai există însă un vinovat, din punctul de vedere al jurnalistului de la Hotnews: liderul ungar Viktor Orban, care a încurajat manifestările radicale, acordarea dublei cetățenii și a permis difuzarea unor analize ”despre cum Ungaria țintește să destabilizeze România servind interesele Rusiei”.

Silviu Sergiu scrie editorialul ziarului „Evenimentul zilei” pe aceeași temă: presupusul atentat din Ținutul Secuiesc. Părerea lui este că a minimaliza incidentul e o dovadă de iresponsabilitate, iar argumentul că ar fi fost absurd ca Beke Istvan Attila să vrea să facă rău unor maghiari nu stă în picioare. La manifestațiile legate de Ziua Națională a României participă întotdeauna numai etnici români, între care mereu sunt și mulți copii. Problema este momentul ales de Serviciul Român de Informații ca să-l aresteze pe presupusul atentator și să comunice public: era mai bine să se fi făcut tam-tam după. Așa, au fost alimentate tensiunile interetnice, adică exact ceea ce convine Moscovei. ”Au dezamorsat o problemă și au creat o alta”, scrie editorialistul de la „Evenimentul zilei”.

XS
SM
MD
LG