Linkuri accesibilitate

În Republica Moldova a început misiunea Uniunii Europene de evaluare a instituțiior de drept


©Shutterstock.
©Shutterstock.

Între experții străini care fac evaluarea se află și șefa DNA de la București Laura Codruța Kövesi.

„Am mare încredere în misiunile de evaluare, chiar dacă acestea sunt, deseori, radiografii sumbre”, a spus premierul interimar Gheorghe Brega cu ocazia începerii unei misiuni de evaluare a instituțiilor de drept trimisă de UE la Chișinău la cererea Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova. În urma evaluării făcute de 15 experţi europeni, autorităţilor moldovene le vor fi prezentate recomandări cu privire la reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi împotriva spălării banilor.

Primul grup de experţi europeni, 6 la număr, se află în Republica Moldova începând cu 30 noiembrie.

Între ei se nummără şi şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România Laura Codruța Kövesi.

Ea evaluează pe parcursul acestei săptămâni structura şi activitatea Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi Comisiei Naţională de Integritate din Moldova (CNI).

În vizorul experţilor europeni mai sunt Curtea Constituţională, Procuratura Generală şi Institutul Naţional de Justiţie.

Cea de-a doua etapă a misiunii de evaluare va începe în ianuarie. Până atunci urmează a fi selectaţi experţii europeni care vor face un audit structural la Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiţie şi la Ministerul Justiţiei.

Șerban Marinescu: Denunțul Mitei
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:11:50 0:00

Tot ei ar urma să dea o apreciere sistemului general anti-corupţie şi a luptei împotriva spălării banilor.

Evaluările şi recomandările experţilor europeni vor fi făcute publice în martie- aprilie.

Programul misiunii de evaluare a fost prezentat joi la Chişinău de şeful Delegaţiei europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, în prezenţa premierului interimar, Gheorghe Brega.

„Experţii europeni nu vor rezolva problemele din sectorul justiţiei”, a spus Tapiola. Ei doar vor „diagnostica” starea reală a instituţiilor de drept:

„Problemele pot fi tratate doar de doctori din Moldova. Noi putem să ajutăm la diagnostic. Putem să mai aducem un doctor dacă e nevoie, dar putem ajuta doar la stabilirea diagnozei”, a spus Pirkka Tapiola făcând aluzie şi la specialitatea de doctor a premierului interimar.

Gheorghe Brega a continuat pe aceeaşi notă:

„Republica Moldova în septembrie a fost pacientul care s-a adresat împreună Parlamentul cu Guvernul la un doctor. Doctorul a venit. Va stabili diagnosticul, o să ne dea tratamentul şi vreau să vă asigur că şi narcomanii se tratează. Vă asigur că după evaluare situaţiei pe care o avem o să fie mai bine.”

Ambasadorul Pirkka Tapiola a dat asigurări că UE va monitoriza felul în care autorităţile moldovene vor aplica recomandările experţilor europeni după închierea misiunii de evaluare.

Chiar dacă continuarea asistenţei financiare europene pentru sectorul justiţiei este pusă la îndoială, a spus diplomatul, guvernanţii trebuie, prin fapte, să readucă legitimitatatea şi credibilitatea sistemului justiţiei.

Ritmul de aplicare a reformei în justiţie s-a încetinit, în ultima vreme, motiv din care UE nu a putut debursa cea de-a treia tranşă de până la 15 milioane de euro a constat diplomatul. El a precizat că tranşa a fost îngheţată nu din lipsa unui acord cu FMI, ci, mai curând, pentru că nu au fost îndeplinite condiţiile pe care şi le-au asumat autorităţile moldovene. Este vorba inclusiv de reforma procuraturii, a subliniat Ambasadorul UE.

Previous Next

XS
SM
MD
LG