Linkuri accesibilitate

Reuniunea miniștrilor de externe Nato de la Bruxelles


Alianța este pe deplin solidară cu Turcia.


La Bruxelles a început astăzi o reuniune a miniștrilor de externe ai statelor NATO concentrata pe situaţia de securitate din vecinătăţile ‎estică şi sudică ale NATO, precum şi asupra perspectivelor de adaptare strategică a Alianţei la noile ameninţări venite din est si sud.

Ministeriala are loc la scurt timp de la doborârea unui avion de luptă rusesc de către membra NATO Turcia care acuză violarea spațiului său aerian. Oficialii NATO și-au formulat mesajul clar: Alianța este pe deplin solidară cu Turcia, ea crede ca într-adevăr spațiul aerian al Turciei a fost violat, iar Ankara a avut tot dreptul să și-l apere, dar acest incident nu trebuie să devină motiv de înrăutățire a relației dintre NATO și Rusia, se cer prin urmare eforturi de aplanare a situației. NATO, pe de alta parte, va lua măsuri suplimentare pentru a crește ajutorul acordat Turciei, a spus astazi Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg.

La încheierea primei reuniuni din cadrul ministerialei dedicată Afganistanului, Secretarul General a anunțat decizia ministrilor de externe ai alianței ca misiunea Resolute Support din Afganistan să continuie în 2016 în aceiași formulă ca până acum. Asta chiar daca initial se planuia ca fortele aliate sa se retraga treptat din această țară.„NATO va ramăne în Afganistan pentru a-i asigura securitatea si pentru a preveni terorismul si extremismul", a explicat Jens Stoltenberg decizia ministrilor NATO.

Rezultatul pozitiv al acestei reuniuni pentru statele aspirante la aderare e decizia de a invita Muntenegru în Alianță - un semnal că politica ușilor deschise nu doar rămâne valabilă, ci se umple de conținut. „Din varii motive, credem că această politică trebuie să continue, iar statele care indeplinesc conditiile de aderare trebuie sa aiba acest drept", a explicat un înalt demnitar NATO.

Într-o declarație referitoare la acest subiect care se pregateste acum sa fie difuzată mâine dimineață, miniștrii de externe ai NATO vor transmite un mesaj și altor state candidate la aderare, adică Bosniei și Herțegovinei, Macedoniei și Georgiei.

In cazul Georgiei, de exemplu, declarația ar putea spune ca aceasta tara indeplineste toate conditiile ca sa fie primita in NATO. Nu se stie deocamdata ce ar putea insemna la modul practic aceasta formulare din declarația miniștrilor de externe.

La o reuniune a Comisiei NATO-Ucraina, care urmeaza sa aiba loc in a doua zi a ministerialei, vor fi abordate ultimele evoluţii de securitate din Ucraina, precum şi modalităţile prin care Aliaţii pot sprijini în continuare partea ucraineană.

Legat de Republica Moldova, partenerul NATO care are în derulare acum un solid program de suport prin consultanță din partea NATO în reforma forțelor armate și a sistemului de securitate, înainte de această reuniune s-a făcut un pas important spre deschiderea unui birou de legatura NATO la Chișinău. Ar exista deja o decizie politica fermă ca acest birou să fie deschis, ceea ce inseamnă că e o chestiune de timp și organizare, inclusiv financiară, ca acesta să înceapă să functioneze.

XS
SM
MD
LG