Linkuri accesibilitate

Ziua Națională a României: Atentatul și arestatul


Imagine Facebook, SRI
Imagine Facebook, SRI

Materialele ridicate la perchiziții, precizează procurorii „ar fi fost apte să pună în pericol cetățenii romăni și bunurile acestora”.

România s-a confruntat în ultimele decenii cu multe rele, dar cu terorismul, nu. Acum, serviciile de securitate informează că un activist din secuime a fost reținut după ce ar fi vrut să perturbe printr-o explozie sărbătorirea în orașul său a Zilei Naționale, 1 decembrie. Despre cât de serioasă a fost „tentativă de atentat” în relatarea corespondentei noastre la București.

Ancheta procurorilor români în cazul tentativei de atentat de la Târgu-Secuiesc a început pe 23 octombrie, după sesizarea făcută de Serviciul Român de Informații (SRI). Ofițerii SRI interceptaseră o întâlnire avută de mai mulți membri ai formațiunii extremiste ungare Mişcarea de Tineret 64 de Comitate, în care aceștia au discutat despre „amplasarea și detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat, pe timpul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie”.

Procurorii notează în referatul de reținere pentru 30 de zile a liderului local al Mișcării, că acesta ar fi încercat să confecționeze un dispozitiv pe care urma să-l detoneze de Ziua Națională. Mișcarea extremistă, care își trage denumirea de la cele 64 de comitate pe care le avea Ungaria în perioada în care Transilvania se afla sub administrația Budapestei, funcționează din 2001, când a fost înființată la Szeged în Estul Ungariei, extinzându-se apoi și în România.

În momentul în care a fost arestat, Beke nu asamblase materiile explozive și dispozitivele de detonare, dar anchetatorii susțin că materialele pe care le avea la dispoziție puteau produce victime. La perchizițiile făcute de procurori la domiciliile celor anchetați și la firmele pe care le dețin, procurorii au descoperit 400 de articole pirotehnice, peste 200 de substanțe explozive ilegale și mai multe dispozitive electronice, inclusiv amplificatoare de imagine și dispozitive militare de vedere pe timp de noapte folosite de conductorii de blindaje militare.

Site-ul de limbă maghiară Transindex explică, pe de altă parte, că discuția liderilor Mișcării de Tineret 64 de Comitate se referea la o „bombă” de împrăștiat bile de plastic pe o distanță de 5 metri, pentru terenul destinat jocului airsoft pe care Beke îl avea în județul Covasna, iar dispozitivul de joacă ar fi fost mult mai ieftin dacă se confecționa manual, decât dacă era cumpărat. Airsoft se joacă în câmp deschis și simulează un conflict între două echipe, care folosesc replici ale armelor de război care lansează proiectile sferice din plastic și folosesc echipamente și tactici militare reale

Transindex consideră că e vorba despre o neînțelegere a situației din partea celor care făceau filajul și care ar fi confundat „jocul” cu un „atentat”. Soția celui arestat s-a plâns între timp că procurorii nu au găsit arme și nu au ridicat materiale pirotehnice, ci laptopuri, harduri, steaguri maghiare, tricouri ale organizației și dispozitive de vedere pe timp de noapte pentru jocul airsoft. Doamna Beke susține că soțului ei nu i s-a asigurat nicăieri translator, că procesul verbal ar fi fost redactat doar în limba română, iar avocatului nu i s-a permis să-l însoțească.

Materialele ridicate la perchiziții, precizează, în schimb, procurorii „ar fi fost apte să pună în pericol cetățenii romăni și bunurile acestora”. Iar din interceptările făcute de SRI rezultă că Beke ar fi afirmat că de pe telefonul mobil poate accesa camera video amplasată în exteriorul magazinului său din centrul orașului Târgu-Secuiesc și că va putea urmări marșul de Ziua Națională a României și detona trei-patru petarde „chiar dacă va fi plecat din localitate cu familia”

În referatul procurorilor, Mișcarea de Tineret 64 de Comitate este definită ca o formațiune cu obiective „revizionist-separatiste, printre care realizarea, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetățenilor români și a bunurilor acestora, a dezideratului de îngreunare și împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în așa zona așa-zisului Ținut Secuiesc”, adică în județele Harghita, Covasna și Mureș, regiune unde maghiarii sunt majoritari.

XS
SM
MD
LG