Linkuri accesibilitate

Relația Chișinău-Tiraspol după alegerile din regiunea transnistreană (oazu Nantoi/Radio Chișnău; Unimedia)


Spiritul protestatar nici nu a murit, dar nici nu s-a întărit (N. Negru/Ziarul Național).

Portalul de expresie rusă „NewsMakercitează surse din cadrul partidului „Obnovlenie” din stânga Nistrului, controlat de concernul „Sherff” şi care ar fi obținut o majoritate în Sovietul Suprem de la Tiraspol. Fostul responsabil pentru relaţiile externe în regiune, Vladimir Yastrebceak, a declarat, citat de „NewsMaker” că alegerile au fost, de fapt, un protest la adresa autorităților care au promovat o retorică agresivă antioligarhică. Candidații de sub umbrela partidului „Obnovlenie”, au fost percepuți în campania electorală ca un tot întreg, iar autocolantele plătite de „Sheriff” au început să fie percepute ca fiind semn al calității, spune Vladimir Iastrebceak, explicând proporțiile mari „votului de protest” de duminică.

În contextul victoriei partidului „Obnovlenie” în alegerile pentru o nouă componență a Sovietului Suprem, expertul Oazu Nantoi, citat de „Radio Chișinău” apreciază că lucrurile în ce priveşte relația Chișinău-Tiraspol vor rămâne neschimbate atât timp cât va exista un interes economic comun a elitelor politice de ambele maluri ale Nistrului de a profita de pe urma instabilității din regiune. Mai mult, este de părere expertul, nu pot fi neglijate nici interesele Federației Ruse, care, dezamăgită de Evgheni Șevciuk, a folosit alegerile în Sovietul suprem, drept o pistă pentru stabilirea unei candidaturi loiale Moscovei pentru așa-zisele alegeri prezidențiale, preconizate pentru 2016.

Portalul UNIMEDIA scrie, citând agenția transnistreană DNIESTER, că administraţia de la Tiraspol este în panică după înfrângerea în pretinsele alegeri de duminică. Echipa lui Evgheni Şevciuk, notează portalul citat, ar face lobby la Moscova pentru a pune în aplicare un plan de acaparare cu forţa a puterii. Resursa transnistreană notează că echipa lui Şevciuk şi-ar dori un puci, în urma căruia să fie atacaţi şi învinuiţi noii deputaţi ai pretinsului soviet suprem, dar şi compania „Sheriff”, care i-au susţinut.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu generalizează la „Deutsche Welle” cu privire la situația din Republica Moldova: „sistemul corupt a erupt din interior!” Autorul corespondenței de la Chișinău scrie despre misiunea europeană de evaluare a activității instituţiilor de drept din RM, care a sosit la 30 noiembrie la Chișinău și care va activa până la sfârșitul lunii martie 2016, iar ulterior va face recomandări menite să conducă la reformarea de facto a justiției. Autorul aminteşte că Republica Moldova se află în prag de colaps, iar o Misiune a FMI, care urma să revină la Chişinău până la sfârşitul lunii noiembrie, nu a mai venit. În context politic, Vitalie Călugăreanu notează că stânga pro-rusă din ţară se pregăteşte intens de alegeri anticipate, iar socialiştii l-au reales duminică pe Igor Dodon în funcţia de lider al formaţiunii, sprijinită deschis de Rusia și care pledează pentru anticipate la începutul anului 2016.

Portalul de știri și analize economice „Mold Street” sugerează într-un articol că descinderile reprezentanților organelor de drept făcute la SA „Moldova-Gaz” de săptămâna trecut ar urmări destituirea actualului președinte, Alexandr Gusev, care conduce compania moldo-rusă din 2007. Cel mai vehiculat nume ca potențial pretendent la funcția de președinte al „Moldova-Gaz” este cel al democratului Vasile Botnari, ex-ministru al Transporturilor, scrie portalul, menționând că au fost vehiculate și numele ex-deputatului PLDM, Simion Furdui, dar și a fostului șef de la „Moldtelecom”, Vitalie Iurcu. Procuratura Generală a anunțat despre pornirea a doua cauze penale în privința companiilor și factorilor de decizie din cadrul „Moldova-Gaz” și „Chișinău-Gaz” pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Nicolae Negru observă într-un editorial publicat în „Ziarul Național”, cu referire la acțiunea de protest al Platformei „Demnitate și Adevăr” de duminică, că spiritul protestatar nici nu a murit, dar nici nu s-a întărit dacă e să judecăm după numărul de oameni veniți duminica trecută la protest în centrul Chișinăului. În opinia analistului politic, liderii „DA” par să se fi trezit în sfârșit la realitate, ținând discursuri mai puțin triumfaliste, mai puțin patetice, abținându-se să mai lanseze avertismente sterile la adresa oligarhiei. În editorial, Nicolae Negru constată că singura realizare, cu care se mândresc „dadaiștii”, e că CEC a dat undă verde strângerii de semnături pentru organizarea referendumului de schimbare a modului de alegere a președintelui RM. În același timp, Nicolae Negru este de părerea că misiunea Platformei „DA” va putea fi considerată ca și îndeplinită dacă va reuși să producă o formațiune proeuropeană care să prezinte o alternativă viabilă pentru partidele de la guvernare.

XS
SM
MD
LG