Linkuri accesibilitate

Platforma Civică „Demnitate și Adevăr”: „A protestat toată țara”


Astăzi la Chișinău
Astăzi la Chișinău

Câteva mii de persoane și-au exprimat dezacordul cu „politica falimentară a guvernului” demonstrînd astăzi în Piața Marii Adunări Naționale la Chișinău.

Câteva mii de persoane s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale pentru a-și exprima dezacordul cu „politica falimentară a guvernului” și „corupția totală din instituțiile de stat”. Conform spuselor organizatorilor de la Platforma Civică „Demnitate și Adevăr” „a protestat toată țara” – mitinguri similare au avut loc în șapte centre raionale din Republica Moldova – Soroca, Bălți, Hâncești, Ungheni, Căușeni, Cahul și Orhei.

Chiril Moțpan, membru al Consiliului Marii Adunări Naționale, spune că a fost un protest pașnic pentru „a alunga oligarhii de la guvernare, iar în Parlament să fie oameni demni care reprezintă cetățenii”.

Comparativ cu mitingurile din perioada călduroasă a anului, în această duminică s-au adunat mai puține persoane. Mercurul din termometre arăta maxim +4 grade Celsius.

Printre sloganele scandate de protestatari au fost „La pușcărie!” și „Jos guvernarea!”. Clădirea Guvernului a fost încercuită de sute de polițiști de la orele 13:00, când a început protestul platformei DA.

Protest antiguvernamental organizat de Platforma „DA”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:56 0:00

Alexandru din Ialoveni protestează în fiecare zi, din 6 septembrie, pentru că vrea schimbări: „Noi vrem să stăm până la urmă. Am ajuns la grevă (a foamei) și dacă acum o rupem – gata, am căzut înapoi în râpă”.

Protestatarii au afirmat că nu au de gând să demonteze corturile din PMAN. Vor schimbarea clasei politice și alegerea directă a președintelui de către popor. În Piață au apărut primele construcții cu sisteme rudimentare de încălzire, în care protestatarii „ar putea supraviețui frigul iernii”.

Ion spune că nu îi este frică de temperaturile joase: „Ne va fi frig tuturor, când va veni timpul să plătim pentru căldură și gaz la tarife noi, dar nu vom avea bani, fiindcă pensiile și îndemnizațiile sunt prea mici”.

Astăzi, Platforma „DA” a venit cu o rezoluție prin care se cere, printre altele, întoarcerea banilor furați și organizarea unui referendum pentru alegerea președintelui prin vot direct.

Recent, Platforma Civică a anunțat despre crearea unui partid politic, în care se pot implica toți doritorii, inclusiv cetățenii de peste hotare.

Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” a organizat din aprilie până în prezent mai multe acțiuni de protest în capitală și în raionale Republicii Moldova. Din 6 septembrie, susținătorii Platformei „DA” protestează non-stop în fața clădirii Guvernului, într-un așa zis „orășel” de corturi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG