Linkuri accesibilitate

Rusia și Turcia își continuă disputa legată de doborârea avionului de vânătoare rusesc


Demonstranți pro-islamiști la Ankara manifestînd împotriva bombardamentelor ruse în Siria
Demonstranți pro-islamiști la Ankara manifestînd împotriva bombardamentelor ruse în Siria

Recep Tayyip Erdogan: ambele țări ar trebui să abordeze incidentul într-un mod mai pozitiv și că apropiatul summit internațional de la Paris va ajuta la aplanarea tensiunilor.

Liderii de la Moscova și de la Ankara au continuat astăzi să se acuze reciproc pentru disputa iscată după ce la 24 noiembrie un avion de vânătoare rusesc care opera în Siria a fost doborât cu o rachetă aer-aer de către un avion de vânătoare turcesc.

Astăzi președintele Turciei s-a declarat pentru prima oară „întristat” de incidentul de la granița cu Siria. Adresându-se unei adunări de suporteri, Recep Tayyip Erdogan și-a reiterat poziția că soldații turci au procedat corect, adăugând: „Ne dorim să nu se fi întâmplat, dar s-a întâmplat. Sper ca așa ceva să nu se mai întâmple”.

Rusia a spus anterior că așteaptă scuze din partea Turciei. Moscova insistă că în incidentul soldat cu uciderea unuia din cei doi piloți avionul său nu violase spațiul aerian al Turciei și nici nu fusese avertizat de turci de zece ori, așa cum susține Ankara. Erdogan a mai spus astăzi că ambele țări ar trebui să abordeze incidentul într-un mod mai pozitiv și că apropiatul summit internațional de la Paris va ajuta la aplanarea tensiunilor.

Nu este limpede dacă Erdogan se va întâlni la Paris cu omologul său rus Vladimir Putin, care a confirmat prin purtătorul său de cuvânt vineri că nu a vrut să răspundă la apelurile telefonice ale liderului de la Ankara.

Ceva mai devreme, sâmbătă, ministerul de externe al Turciei a sfătuit cetățenii să-și amâne călătoriile în Rusia. În declarația Ministerului de externe al Turciei se spune că date fiind dificultățile cu care se confruntă vizitatorii și rezidenții turci în Rusia este recomandabilă amânarea oricăror deplasări care nu sunt absolut urgente.

Avertismentul vine la o zi după ce Rusia a anunțat că va introduce la 1 ianuarie obligativitatea vizelor pentru turci. Rusia emisese deja un avertisment de călătorie legat de Turcia, iar majoritatea agențiilor de turism rusești au scos Turcia de pe lista destinațiilor de vacanță. Moscova a menționat de asemenea posibilitatea interzicerii zborurilor comerciale către Turcia.

Mai multe oficialități ruse au aplaudat anunțul că Rusia va introduce obligativitatea vizei pentru turci. Șefa unei comisii de securitate din Duma de Stat, Irina Iarovaia, este citată de agenția oficială de știri TASS cu afirmația că introducerea vizelor va bloca ceea ce a numit „coridorul” prin care intrau teroriști în Rusia. Iar directoarea Asociației agențiilor de turism din Rusia, Maia Lomidze, a spus că introducerea vizelor nu va avea un efect semnificativ asupra economiei. Schimbarea a fost anunțată vineri de ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Este de așteptat ca introducerea vizelor să afecteze relațiile de afaceri ruso-turce, deja afectate de disputa politică dintre două țări.

Într-un amplu interviu difuzat astăzi de televiziunea rusă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus printre altele că acțiunile Turciei ar fi fost dezavuate de colegii ei din NATO – fără să intre în detalii. El a apreciat că va dura foarte mult până ce relațiile rusot-turce vor reveni la nivelul dinaintea incidentului de la 24 noiembrie.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG