Linkuri accesibilitate

Ceartă în Parlamentul de la Chișinău...


... la o zi după ce mai mulți europarlamentari le-au explicat politicienilor moldoveni de ce nu e salutară lipsa de consens politic din R. Moldova.

Miercuri seara, mai mulţi europarlamentari europeni reprezentând cele mai importante facțiuni politice din Parlamentul European, printre ei Elmar Brok, preşedintele Comisiei de politică externă și vicepreşedinte al Partidului Popular European, au purtat o rundă de discuţii directe, în cadrul unei videoconferinţe găzduite de delegaţia UE, cu liderii politici de la Chişinău, pentru a le explica cum se vede la Bruxelles criza de la Chişinău. Cu toate acestea, în Parlamentul de la Chişinău a urmat joi o nouă zi plină de tensiuni între formațiunile fostei coaliţiei zise pro-europene.

De această dată, cearta între liberal-democraţi şi restul foştilor aliaţi a pornit de la propunerea organizării unor audieri parlamentare în subiectul fraudei bancare de acum un an.

Liberal-democraţii, al căror lider este sub anchetă într-un dosar legat de respectiva fraudă, insistă să afle dacă instituţiile statului nu au uitat cumva să investigheze întregul episod despre care s-a aflat în noiembrie anul trecut.

Propunerea ca aceste audieri să fie organizate fusese totuşi formulată de socialişti, iar liberal-democraţii o sprijiniseră.

Numai că cele două grupuri parlamentare au insistat ca audierile să aibă loc joi, iar democraţii, liberalii şi comuniştii au reuşit să le amâne pentru săptămâna viitoare, cu argumentul că instituţiile raportoare ar avea mai mult timp ca să se pregătească.

Lucru care le-a nemulțumit pe cele două grupuri parlamentare care veniseră cu propunerea.

„Suntem profund indignaţi că se tergiversează audierile parlamentare la subiectul furtului miliardului. Aceste evenimente sau la originea majorării preţurilor, tarifelor şi la sărăcirea în masă a cetăţenilor. Vedem că plenul parlamentului nu vrea să examineze în mod prioritar acest subiect. În semn de protest, PSRM părăseşte astăzi şedinţa parlamentului,” a declarat liderul socialist, Igor Dodon, înainte ca grupul său parlamentar să părăsească sala de şedinţe.

După socialişti, şi liberal-democraţii au plecat din şedinţa plenară:

„Toţi membrii PLDM vor să afle care este adevărul furtului de la BEM. Dvs. nu vreţi să faceţi acest lucru. În asemenea condiţii nu vrem să participăm la şedinţa de astăzi. În semn de protest, părăsim sala,” a motivat decizia colegilor săi deputatul liberal-democrat, Chiril Lucinschi.

Această insistenţă nu poate fi pe deplin înţeleasă, dar liderul comuniştilor Vladimir Voronin, cel care a propus amânarea şedinţei speciale, a avut o explicaţie şi în cazul socialiştilor:

„…Ei au duminică congres şi nu au cu ce ieşi la congres. Au vrut să facă show astăzi cu mâinile noastre. Showul le-a reuşit. ”

… şi în cel al liberal-democraţilor:

„Şi aici e o combinaţie politică. Plartforma DA au şi ei măsura respectivă. Cu ce o să iasă PLDM la protestul de dominică? Totul e clar.”

Supărarea democraţilor şi liberalilor a fost atât de mare, încât liderii acestor grupuri parlamentare nu s-au abţinut de la acuzaţii.

Iată-le pe cele formulate de Marian Lupu:

„Întrebarea mea este: protest împotriva la ce? Că timp de șase ani echipa PLDM a condus Ministerul Finanţelor? Că timp de șase ani a condus consiliul de admministrașie al BEM şi anume în aceşti ani s-au produs delapidări unicale, enorme la BEM. Şi ei încă protestează?”

Şi liderul liberal, Mihai Ghimpu:

„De ce nu au plecat timp de șase ani de zile, când eu spuneam în acest Parlament că se fură banca şi spuneam şi cine o fură? Se tem că până miercuri procurorul general ar putea să vină să mai ceară ridicarea imunităţii cuiva.”

Poziţii care par reconciliabile, aşadar, între grupurile zise pro-europene de deputaţi de la Chişinău.

Asta chiar dacă după discuţiile de aseară cu europarlamentarii, Mihai Ghimpu păruse optimist şi spusese presei că, în cinci zile, aceste partide ar putea ajunge la o candidatură de premier, lăsând totodată de înţeles că mizează în acest sens pe sprijinul unor emisari europeni care ar trebui să viziteze săptămâna viitoare Chişinăul.

Eurodeputaţii, printre care Elmar Brok (PPE), Petras Auštrevičius (ALDE) şi Andi Cristea (din partea familiei socialiştilor europeni) le-ar fi spus politicienilor moldoveni că nu cred în varianta unui Guvern tehnocrat cu un prim-ministru apolitic şi le-ar fi sugerat să revină la formula care ar reflecta votul pro-european al cetăţenilor din scrutinul parlamentar de acum un an, adică la o coaliţie din PD, PLDM, PL şi grupul Leancă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG