Linkuri accesibilitate

Criterii de integritate pentru o nouă clasă politică


Alegătorii pro-europeni așteaptă apariția unor forțe politice noi, care să nu-i mai tragă pe sfoară.

Criza de guvern se adâncește, ceea ce părea o simplă schimbare de garnitură, făcută să acopere interesele vinovate ale unei grupări politico-financiare din fosta alianță de guvernământ de la Chișinău, se dovedește un blocaj de proporții. În mod sigur, autorii acestei manevre nu s-au așteptat la o asemenea întorsătură: tensiunea crește, încă puțin și se va intra în sevraj, cum ar spune medicii care tratează dependența de droguri. Tradus în limbaj politic, diagnosticul ar suna așa: „e ca atunci când nevoii tale de putere și confort nu i se mai răspunde cu aceeași disponibilitate din partea celor pe care i-ai dominat până acum, e drept, cu acceptul acestora”. Mașinăria de șantaj, presiuni și intimidare care a funcționat din 2009 încoace, de când au venit „pragmaticii” pro-europeni, s-a gripat, nu mai funcționează. După ce a fost scos de la guvernare printr-o operațiune-fulger, pusă la cale de Partidul Democrat și susținută de comuniști și socialiști, pe fundalul contemplației filozofice a PL și a grupului Leancă, PLDM nu mai vrea să intre în aceeași schemă toxică și falimentară care a compromis ideea europeană în Moldova.

Nu știm dacă partidele autointitulate pro-europene vor crea până la urmă o majoritate. Oricum, faptul că liberal-democrații își păstrează coeziunea, că și-au însușit o altă viziune asupra actului de guvernare, că s-au alăturat revendicărilor societății civile protestatare este un lucru bun. Împotriva mafiei, corupției, împotriva cartelurilor criminale poți rezista numai prin solidaritate, prin strângerea rândurilor, altfel vei fi anihilat, scos din joc. Aceasta e lecția amară pe care o învață moldovenii după demiterea abuzivă a guvernului Streleț.

Liberal-democrații au anunțat o reformă internă în partid, o selecție după criterii morale. Colegii cu probleme penale, cu suspiciuni mai mult sau mai puțin probate, sunt invitați să plece benevol din partid. Sigur că nu

Ar fi fost preferabil ca schimbarea de conducere și de viziune să se fi produs la un congres al partidului, în urma unei analize serioase a eșecurilor și prin asumarea acestora, cum se procedează în partidele europene...

se poate vorbi încă de un catharsis – e mult până acolo, la mentalitățile „de cumetrie” din Moldova –, dar măcar se discută că un partid care și-a compromis șansele prin atitudine conciliantă și complice, mai ales prin conduita liderului său aflat acum după gratii, încearcă să se curețe, să se primenească. Se vede că până nu treci printr-un mare șoc nu vei înțelege că ai nevoie de reformă internă. Ar fi fost preferabil ca schimbarea de conducere și de viziune să se fi produs la un congres al partidului, în urma unei analize serioase a eșecurilor și prin asumarea acestora, cum se procedează în partidele europene. Dar e bine că se întâmpla măcar așa!

Este pentru prima dată când exigența integrității morale este asumată cel puțin de o parte din clasa politică moldoveană, pentru că în toți anii de după 1991 despre nevoia de cinste și cumsecădenie în politică vorbeau numai niște scriitori, niște artiști, oameni în general considerați naivi și romantici. Iată că „naivii” și „romanticii” au avut dreptate! Cinismul, pragmatismul, înavuțirea pe căi necinstite a politicienilor au schilodit Moldova... PLDM însă n-ar trebui să se limiteze la enunțarea pentru uz intern a acestor principii morale, ci să le propună și altora. De pildă, să invite Partidul Liberal și grupul Leancă să semneze o declarație comună, cum au și sugerat unii comentatori, dându-le ocazia să adopte o atitudine clară pe traseul lor declarativ spre Europa. De ce nu formulează PLDM acest apel, inclusiv pentru societatea civilă, iată o întrebare la care conducerea partidului ar trebui să răspundă. Pentru că ar fi și o soluție la actuala criză politică.

De cealaltă parte, PD a ignorat precondițiile înaintate de PLDM pentru a reveni la discuții. Se poate spune că singurul răspuns oferit liberal-democraților, societății civile și partenerilor externi, referitor la scoaterea justiției de sub control politic, a fost exonerarea fostului deputat PD Valeriu Guma de orice pedeapsă – decizie luată de un judecător controversat. În România, pentru aceleași delicte, numitul Guma a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Dar Moldova e o altă țară, nu-o așa?, o țară cu legile ei, cu demnitatea ei, în care până și noțiuni banale din Codul Penal, precum „traficul de influență” sau „darea și luarea de mită”, sunt independente în raport cu înțelesul lor unanim acceptat!… Vom vedea dacă recursul Procuraturii Generale la această decizie scandaloasă va demonstra contrariul.

Refuzați de PLDM, democrații caută cu febrilitate soluții, de vreme ce tot ei au provocat criza. Andrian Candu cheamă partidele la consultări, deja nu pentru a forma o alianță politică, ci pentru a se uni, mai nou, în jurul unui guvern tehnocrat (aparent, e și una dintre cerințele PLDM, doar că PD își dorește, desigur, un guvern tehnocrat pe gustul său). Comunistul Voronin participă și el la aceste consultări și îl probozește, într-un spirit tovărășesc, constructiv, pe socialistul Dodon că nu renunță la obsesia alegerilor anticipate. Mihai Ghimpu, pe de altă parte, se lamentează că liberal-democrații nu-și lasă „supărările” deoparte și nu vin la negocieri, așa ca să fie și el, liderul PL, cu conștiința împăcată. Ba îi și previne, părintește, că s-ar putea „să pupe pragul” în cazul unor anticipate. Mă întreb de ce ar fi siguri liberalii că trec pragul, dacă nu se angajează să curețe Moldova de corupție și de influențe oligarhice?...

Toate sondajele din ultimul timp ne spun că partidele din actuala alianță de guvernământ se plasează la limita sau chiar sub baremul electoral de 6%. Alegătorii pro-europeni așteaptă apariția unor forțe politice noi, care să nu-i mai tragă pe sfoară. Platforma Civică „DA” a și anunțat lansarea unui site unde se pot face propuneri de persoane oneste, competente, pentru un partid al cetățenilor. Este un fel de plebiscitare populară a unei noi clase politice, necompromise, dedicate interesului public. Democrația nu poate îngheța în formule vechi, obosite, ea are nevoie de imaginație, de creativitate. Tot în urma unui inedit plebiscit popular, a presiunilor străzii, și-a dat demisia guvernului Ponta de la București, iar partidele parlamentare n-au avut încotro, au trebuit să accepte un cabinet de tehnocrați până la următoarele alegeri, de peste un an.

De ce nu am urma aceeași cale? PLDM încearcă să impună niște criterii de integritate membrilor săi de partid. Platforma „DA” vrea să creeze o formațiune politică prin adeziunile on-line ale cetățenilor, printr-un examen la vedere. Ar trebui și celelalte partide din Moldova să se gândească să nu mai fie niște grupuri de interese, orbitând în jurul unor lideri și para-lideri contestabili... „Eliberați-vă din sclavie, politicieni moldoveni – titra mai deunăzi un tânăr internaut – libertatea e un sentiment minunat! Să nu mai profesezi dublul limbaj, să nu ai conștiința scindată, să dormi liniștit. Haideți, faceți pasul. Va fi bine pentru voi, va fi bine și pentru țară!”

  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG