Linkuri accesibilitate

Evoluții în cazul elicopterului moldovenesc și a ostatecilor capturați de insurgenții talibani din Afganistan


Ambasadorul american James D. Pettit la întîlnirea cu premierul Gh. Brega, Chisinau
Ambasadorul american James D. Pettit la întîlnirea cu premierul Gh. Brega, Chisinau

Gheorghe Brega: „Lucrăm cu toate structurile internaționale și am solicitat ajutorul tuturor ambasadelor prieteniei care sunt în Afghanistan, cum ar fi Statele Unite ale Americii și România.”

Guvernul Republicii Moldova a cerut sprijinul Statelor Unite și României pentru eliberarea persoanelor de la bordul elicopterului moldovenesc capturat de insurgenții islamiști în nordul Afganistanului, iar armata afgană a lansat miercuri o operațiune de salvare. Potrivit unui comunicat de presă de la guvern, ambasadorul Statelor Unite, James Pettit, s-a întâlnit astăzi cu premierul interimar Brega și i-a promis „tot sprijinul în clarificarea circumstanțelor tragicului incident”.

Nicolae Buzu, director adjunct al Autorităţii Aeronautice Civile (stg.), șeful departamentului de comerț al VALAN ICC Evgheni Zagrebelni (centru) și șefa departamentului de relații internaționale Cristina Grițcan (dr.) la o conferință de presă referitoare la elicopterul prăbușit în Afganistan
Nicolae Buzu, director adjunct al Autorităţii Aeronautice Civile (stg.), șeful departamentului de comerț al VALAN ICC Evgheni Zagrebelni (centru) și șefa departamentului de relații internaționale Cristina Grițcan (dr.) la o conferință de presă referitoare la elicopterul prăbușit în Afganistan

La conferința de presă de după ședința de urgență, prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Gheorghe Brega, a anunțat că a cerut misiunii Organizației Națiunilor Unite de menținere a păcii (ONU) informații despre cei trei cetățeni moldoveni de la bordul elicopterului.

„Noi acum lucrăm cu toate structurile internaționale și noi am solicitat ajutorul tuturor ambasadelor prieteniei care sunt în Afghanistan, cum ar fi Statele Unite ale Americii și România. Am solicitat susținerea statului american, fiindcă ei acolo dețin controlul la eliberarea tuturor ostaticilor.”

În seara zilei de marți, elicopterul de tip MI-17-1V a fost atacat și capturat de insurgenți talibani din Afganistan, după aterizarea forțată a aeronavei în provincia Faryab. În momentul accidentului, la bordul aeronavei erau 21 de persoane, conform declarațiilor premierului interimar. Echipajul era format din trei moldoveni, celelalte 18 persoane erau pasageri afgani. Conform informațiilor preliminare, patru persoane au decedat într-un schimb de focuri cu talibanii extremiști, posibil și un moldovean. Se presupune că ceilalți au fost luați ostatici.

Elicopterul aparținea firmei private moldovenești „Valan International Cargo Charter” (VALAN ICC) care se ocupă cu transportul de persoane și ajutoare umanitare. Compania este prezentă pe piață mai mult de 15 ani, șase dintre care efectuează misiuni internaționale sub auspiciul mai multor organizații, precum ONU, Crucea Roșie, USAID etc.

Elicopterul prăbușit marți nu era într-o misiune internațională sub egida ONU, așa cum anunța presa. Șeful departamentului de comerț al companiei „VALAN ICC” Evgheni Zagrebelni a declarat astăzi că echipajul muncea în baza unor acorduri de subcontractare pentru guvernul Statelor Unite.

„Aeronava îndeplinea o misiune civilă de transportare a persoanelor afgane cu scopul susținerii forțelor de ordine din Afganistan care duc lupte cu teroriștii de pe teritoriul țării. Dar elicopterul moldovenesc nu a participat în acțiuni militare.”

Pe rețeaua de socializare Twitter au apărut câteva postări cu imagini grafice de la locul accidentului, trimise de pe contul unui presupus insurgent taliban. În aceste mesaje se vorbește despre atacul unei aeronave americane, omorul și capturarea unor ostatici.

Armata afgană a lansat marți o operațiune de salvare a persoanelor capturate, dar a fost nevoită să abandoneze intervenția, scrie agenția de știri AFP. Damullah Wakil, o oficialitate locală a talibanilor, e citat de AFP cu declarația că militanții au luat prizonieri 15 oameni, inclusiv doi străini. „Dacă armata nu se oprește [din căutare], îi vom executa”, a spus Wakil.

Provincia Faryab în care s-a prăbușit elicopterul companiei moldovenești „VALAN ICC” se află la nordul Afganistanului, alături de frontiera cu Turkmenistanul. Regiunea e parțial controlată de militanții talibani. Hashem Mohmand, directorul Biroului afgan al Europei Libere, spune că insurgenții încearcă să răspândească „acest război teroristic” și în nordul țării, destabilizând mai multe provincii din această regiune.

„În lunile recente am avut atacuri talibane în câteva provincii din nordul și nord-estul țării, în provincia Kunduz. Au încercat să-și stabilească câteva baze în aceste regiuni, dar n-au obținut succes. Forțele de ordine afgane încearcă să lupte cu aceste mici focare de rezistență. Situații de acest gen s-au mai întâmplat.

În mod normal, talibanii folosesc ostaticii în scopuri de propagandă și pentru a cere răscumpărare financiară. Însă, până acum, nu au înaintat nici un fel de revendicare. Din câte cunoaștem, talibanii au spus că acești ostatici au fost duși în «zone sigure», ceea ce ar însemna regiuni aflate sub controlul lor.”

Directorul Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova, Mircea Maleca, și-a programat o întâlnire în regim de urgență cu autoritățile aeronautice din Afganistan la Montreal, în Canada, unde se află sediul central al Organizației Aviației Civile Internaționale. Oficialul va discuta despre incidentul din Afganistan în care a fost implicat elicopterul moldovenesc.

Acum zece ani, o altă aeronavă înmatriculată în Republica Moldova s-a prăbușit în Sudan. Doi piloţi, un moldovean şi un ucrainean, au murit. Potrivit AFP, avionul aparţinea Uniunii Africane şi participa la misiuni de stabilizare în provincia sudaneză Darfur.

Previous Next

XS
SM
MD
LG