Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate Info


Invitata serii este Elena Cioina.

„Fostul director al Spitalului de Urgență face primele declarații după ce a fost dat afară din funcție. Gheorghe Ciobanu spune că a acționat ministerul în instanță și consideră că demiterea lui e o răfuială personală a ministrului Ruxanda Glavan. Acesta vrea să fie restabilit în funcție. Într-o Notă Informativă, autoritatea anunța că fostul director a fost sancționat de mai multe ori în ultimele șase luni și că la Institut au fost depistare nereguli în gestionarea instituției. Amintim că Gheorghe Ciobanu, figurează alături de alte 29 de persoane din sistemul de sănătate în dosarul licitațiilor trucate, acestea fiind acuzate de depăşirea atribuţiilor de serviciu, neglijenţă, corupere activă, escrocherie, eschivare de la plata taxelor vamale şi fals în declaraţii.

Sistemul medical din Moldova poate fi numit și un sistem al morților și indiferenței. Fără să existe explicații plauzibile - nici medicale, nici omenești - copii care trebuiau să trăiască ajung să se stingă mult prea devreme, scrie Irina Papuc. Mărturiile mamelor care au ajuns să-și piardă copiii prin spitalele de la noi sunt cutremurătoare și vorbesc nu despre incompetența doctorilor din Moldova, ci despre o indiferență de neclintit cu nimic. Polina, o mămică din Orhei și-a pierdut de curând băiețelul de numai patru luni. După o examinare de rutină doctorul a stabilit că are bronșită, deși micuțul suferea de bronho-pneumonie bilaterală și trebuia tratat altfel.

Partidul Liberal Democrat din Moldova a anunțat că începe un proces de curățare a partidului de membrii care au adus o imagine proastă formațiunii, fiind vizați în scandaluri de presă, dar și în anchete penale. Valeriu Streleț, președintele interimar al formațiunii spune că toate persoanele care nu stau bine cu integritatea ar putea fi obligate să-și suspende calitatea de membru pe durata anchetei. Este vorba și despre responsabili din Sănătate. Vorbim despre Mircea Buga, ex-director general la CNAM, în urma deciziilor căruia o parte din banii instituției depuși la Unibank au dispărut. Un alt liberal-democrat cu probleme de integritate este și Vladimir Hotineanu, chirurg, deputat, ex-ministru al Sănătății. Acesta a fost promotorul Legii Colegiului Medicilor, care nu a putut fi pusă în aplicare din cauză că a fost prost elaborată.

Mai citiți de ce doctorii de la Spitalul Clinic de Ortopedie Și Traumatologie au trimis o scrisoare președintelui țării și ce îi cer acestuia, precum și un interviu despre sănătatea mintală și serviciile existente pentru pacienții cu boli psihice din Moldova. Ce loc ocupă în topul priorităților autorităților din sănătate și cât de pregătită e comunitatea pentru noua reformă.”

XS
SM
MD
LG