Linkuri accesibilitate

Eforturi diplomatice pentru clădirea unei coaliții anti-teroriste


Un avion de luptă francez Rafale în misiune împotriva obiectivelor grupării Statul Islamic
Un avion de luptă francez Rafale în misiune împotriva obiectivelor grupării Statul Islamic

François Hollande își multiplică întrevederile cu liderii americani și europeni.

În urma atacurilor teroriste de la Paris de la 13 noiembrie, Franța își intensifică raidurile de bombardament din Siria împotriva pozițiilor organizației teroriste a Statului Islamic, dar și eforturile diplomatice pentru a crea o coaliție cât mai largă și eficienta împotriva terorismului.

Maratonul diplomatic al președintelui francez François Hollande a început luni, când l-a primit la Elysee pe premierul britanic David Cameron care a anunțat cu această ocazie că Marea Britanie își va intensifica participare la operațiunile militare internaționale din Siria, coordonate de Statele Unite.

Marți, Hollande este așteptat la Washington, unde va discuta cu președintele american Barack Obama despre lupta cu organizația teroristă a Statului Islamic, miercuri se întâlnește cu cancelara Angela Merkel, joi dimineață cu premierul Italiei, Matteo Renzi, după care, tot joi, poartă discuții la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin.

Rusia a lansat propriile raiduri de bombardament în Siria pe 30 septembrie și de atunci este acuzată de Statele Unite și de aliații acestora din regiune că încearcă de fapt că salveze regimul președintelui sirian Bashar al-Assad. Iar organizația teroristă a Statului Islamic nu ar fi decât o țintă secundară.

Unul din liderii opoziției anti-Assad din Siria, Khaled Khoja, declara luni, la Istambul, că pozițiile Statului Islamic nu ar reprezenta decât șase la sută din țintele bombardamentelor rusești din Siria, că majoritatea victimelor acestor raiduri ar fi civili, și că, până acum, nici unul din liderii teroriști nu ar fi fost ținta vreunui atac.

Aflat luni la Teheran, președintele rus Vladimir Putin a declarat, pe de altă parte, că aviația rusă își va continua raidurile de bombardament în Siria până ce sunt găsiți și pedepsiți cei responsabili de bomba amplasată la bordul avionului rusesc de pasageri, care s-a prăbușit în Peninsula Sinai cu 224 de persoane la bord.

„Nu ne înjunghiem aliații pe la spate, cum fac unii, și nici nu complotăm împotriva lor în spatele ușilor închise”, a mai declarat Putin după discuțiile cu liderul religios al Iranului, Ayatolahul Khamenei.

Iranul și Rusia sunt singurii aliați importanți ai președintelui sirian Bashar al-Assad, iar Ayatollahul Khamenei nu a pierdut luni ocazia de a reafirma că soarta președintelui Assad trebuie să fie decisă de sirieni.

Statele Unite și aliații săi regionali bombardează de peste un an pozițiile Statului Islamic și Siria și caută în același timp o soluție politică pentru conflictul din Siria, care durează de mai bine de patru ani.

Bombardamentele rusești au fost privite de la bun început cu scepticism mai ales pentru că grupul de țări condus de Statele Unite insistă ca Assad să renunțe la putere deoarece nu are cum fi parte dintr-o soluție politică de tranziție.

Între timp, tensiunile dintre coaliția condusă de Statele Unite și Rusia s-ar putea să se crească odată cu doborârea, în nord-vestul Siriei a unui avion de luptă rusesc care, susține Ankara, ar fi violat spațiul aerian turcesc.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG