Linkuri accesibilitate

Occidentul și Rusia (ziare.com)


Agențiile de presă române despre Moldova (Mediafax, Agerpres).

Două știri referitoare la Republica Moldova au fost astăzi difuzate de agenții de știri din România. Mediafax îl citează pe ambasadorul României la Chșinău, Marius Lazurcă, în legătură că vizita premierului Dacian Cioloș în Moldova. Noul premier român a fost invitat telefonic de către președintele moldovean Nicolae Timofti, dar va trece Prutul numai după ce acolo va fi instalat un nou guvern. E necesar ca toate canalele de comunicare necesare cooperării să fie deschise.

Agerpres îl citează pe liderul interimar al liberal-democraților din Republica Moldova. Valeriu Ștreleț a fost la Bruxelles și, după discuții purtate acolo, anunță că probabil săptămâna viitoare va veni la Chișinău un mediator european să ajute la formarea unei coaliții de guvernare. Potrivit Agerpres, PLDM și-ar fi schimbat decizia de a nu lua parte la negocierile pentru o nouă alianță de guvernare, dar numai în schimbul unor condiții precise: între ele, stabilirea unui termen clar de acordare a independenței pentru o serie de instituții, numirea unui premier apolitic și demisia președintelui parlamentului, Andrian Candu, reprezentant al Partidului Democrat.

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, acordă un interviu site-ul ziare.com. Sunt prezentate și riscurile acestei priviri tot mai „umane” a Occidentului asupra Rusiei după participarea acesteia din urmă la campania anti Stat Islamic din Siria, dar în ciuda episoadelor Crimeea și Estul ucrainean. În opinia expertului, ar exista o consecință directă asupra României: „înseamnă că dimensiunea estică de securitate, asumată inclusiv la NATO, va deveni tot mai puțin semnificativă și importantă, iar dimensiunea sudică va deveni adevărata dimensiune de securitate, adică adevarata zonă din care vin amenințările”. Primul indiciu ar fi faptul că în declarația adoptată la summit-ul regional al NATO de la București expresia „baze permanente” nu a mai fost pomenită în declarația finală, iar de aici încolo totul depinde de viteza de reacție a României. Unele state, precum Lituania, au avut deja poziții clar exprimate pe această temă, arată Dungaciu. Sunt consecințe serioase și asupra i Moldova, în opinia invitatului de la ziare.com. Se vede limpede o anume „lipsă de atenție” la nivel european, iar în această situație, singura soluție este un parteneriat strategic între România și Moldova, care să pună pentru prima oară în practică declarațiile foștilor lideri român, Traian Băsescu, și moldovean, Mihai Ghimpu. „Nu va fi vorba despre integrare europeană pe termen scurt și mediu, ea a căzut demult de pe agendă, dar va fi vorba despre reducerea decalajelor dintre cele două maluri ale Prutului și menținerea Republicii Moldova pe o traiectorie pro-occidentală. Asta înseamnă parteneriate de alt tip decât cele care s-au făcut până acum. Nu cu bani gratis, nu cu România care face ce trebuie chiar și dacă Republica Moldova face ce vrea, cu conditionalități, cu investiții românesti în domeniile strategice, în primul rând energetice, și cu implicarea companiilor românesti în Republica Moldova”.

Să mai pomenim că Iulian Chifu scrie în Evenimentul zilei despre contextul, cauzele și implicațiile căderii sistemului energetic din Crimeea, după ce toate cele patru linii de înaltă tensiune care transportau electricitate dinspre Ucraina spre peninsula anexată de Rusia anul trecut au fost distruse.

XS
SM
MD
LG