Linkuri accesibilitate

Bani guvernamentali pentru agricultură. Și mită?


Fermierii moldoveni pretind că se cerea mită la acordarea subvențiilor înainte de a fi creată Agenţia de Intervenție şi Plăţi în Agricultură

Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție de la Chișinău au făcut percheziții la Ministerul Agriculturii în ancheta asupra repartizării subvențiilor în perioada 2010-2013. Ancheta se bazează pe constatările unui grup de lucru de la minister care a semnalat nereguli încă din vară.

Potrivit factorilor de decizie de la Ministerul Agriculturii, descinderile oamenilor legii ar viza mai ales alocarea de subvenții pentru înființarea plantațiilor de coacăză, dar şi a altor pomușoare. Astă-vară, urmare a mai multor sesizări ale fermierilor, o comisie de la Ministerul Agriculturii a mers pe teren să inspecteze suprafețele plantate acum trei ani şi au găsi beţe în loc de arbuşti.

Toate neregulile depistate de comisie a fost transmise procuraturii, care a anunțat recent că a deschis 34 de dosare penale, spune şeful grupului de lucru, ministrul adjunct al Agriculturii Nicolae Olaru. Întâmplător, în urma unui control inopinat în localitatea Jora de Mijloc, Orhei, s-a aflat că o linie de sortare a cireșelor pentru care s-a plătit subvenție de 4 milioane de lei nu există. La această inspecție a participat şi Nicolae Olaru:

„Am mers la frigiderul unde trebuia să fie linia şi, ştiind toţi specialiștii de la Ministerul Agriculturii că trebuie să fie o linie de sortare, am întrebat unde este linia şi ni s-a spus că nu există nicio linie. „Cum nu este?”, „Au luat-o”. Pe urmă cu un grup de lucru am plecat acolo unde se presupunea că este. Am văzut că este. A fost informat ministrul, ministrul a informat procuratura şi procuratura anchetează”.

Ministrul adjunct al Agriculturii Nicolae Olaru nu exclude că ar mai exista astfel de cazuri şi chiar admite că unii responsabili de la Agenţia de Intervenție şi Plăţi în Agricultură (AIPA) să fi cerut primit mită. El zice că acum oamenii legii trebuie să-i găsească pe cei responsabili şi să-i pedepsească.

Unde sunt plantațiile de coacăză şi linia de sortare a cireșilor? L-am întrebat pe ex-ministrul Agriculturii Vasile Bumacov. Acesta a afirmat că şefii agenţiei care acordă subvenții nu se mai supuneau ministrului, ci liderilor PLDM:

„Adică ei făceau tot pe la spate. Eu i-am ţinut cât i-am putut, dar când au văzut că şefii pe ei îi onorează şi le place ce fac deja îşi băteau joc. Poţi să întrebi cum îşi ștergeau picioarele de mine la ședința operativă. Eu n-am văzut niciun caz, dar mi s-a spus că erau o mulțime de cazuri când nu că nu puneau plantația, dar puneau nişte beţe şi fotografiau, că adică s-au pus pomușoare şi acum ei spun că s-au uscat, că le-au dat ANSA materialul necalitativ. Dar n-am putut face nimic, ei aveau protecție foarte serioasă acolo sus”.

„Au fost sesizate absolut toate [organele de drept]. Am mers la procuratură, am mers la CNA, CNA ceva a înțeles şi a pornit investigația; am mers la SIS. Vicedirectorul de la SIS m-a trădat în câteva minute. Ridicaţi din Ministerul Agriculturii şi o să vedeţi”.

Vasile Bumacov a mai spus că este gată să apară în faţa instanţei, inclusiv în cadrul dosarelor unde figurează procurarea tehnicii agricole prin intermediul proiectului 2 KR.

În ultimele zile, mai multe voci l-au acuzat pe Bumacov că ar fi favorizat 2 KR, proiect în care a activat înainte de a deveni ministru şi unde a revenit ulterior.

Oficialitățile de la Procuratura Generală nu au dat mai multe detalii despre controalele de vineri şi nici nu au comentat afirmațiile lui Bumacov.

Fermierii pretind că se cerea mită la acordarea subvențiilor înainte de a fi creată Agenţia de Intervenție şi Plăţi în Agricultură, în 2010. Ei au sperat că această entitate să simplifice lucrurile, dar s-au trezit peste un timp că li se cer iar comisioane între 10% şi 20%, informaţii negate de şefii AIPA.

Previous Next

XS
SM
MD
LG