Linkuri accesibilitate

„Mișcarea Franței privind Siria ar putea scoate Rusia din izolare, în detrimentul Ucrainei” (Hotnews.ro)


„Concesii occidentale în privința situației din Ucraina și a acțiunilor agresive ale Moscovei în Europa de Est” (România liberă).

Mișcarea Franței privind Siria ar putea scoate Rusia din izolare, în detrimentul Ucrainei” - este titlul analizei semnate de Cladiu Zamfir pe site-ul Hotnews.ro. Se vorbește în text despre decizia Franței de a accesa pentru prima oară articolul 42 din Tratatul de la Lisabona, ceea ce ar scoate din ecuație colaborarea cu Statele Unite în lupta împotriva organizației teroriste Stat Islamic. Zamfir citează o notă strategică a think tank-ului European Political Strategy Center, care ține de Comisia Europeană, care, susține Hotnews.ro, consideră că „au trecut vremurile in care, pe fondul Războiului rece, statele Uniunii Europene își bazau toată politica de apărare pe articolul 5 al Tratatului NATO”.

Informația accesată de analistul Hotnews.ro ar indica, de asemenea, că Franța este acum mai disponibilă să treacă cu vederea anexarea Crimeii și rolul Rusiei în conflictele separatiste din Estul Ucrainei. În clipa de față, „niciun lider vest-european nu mai pomenește nimic despre continuarea sancțiunilor economice împotriva Rusiei. Prin includerea într-o coaliție în Siria, Rusia va putea fi reintegrată în dialogul internațional”.

Surse asemănătoare cu cele folosite de Hotnews.ro îi conduc pe jurnaliștii de la România liberă la o altă concluzie. Cristian Câmpeanu și Gabriela Anghel susțin în analiza lor că ar fi mai degrabă un semnal bun alăturarea Rusiei la un larg front comun împotriva terorismului. Este citat președintele american Barack Obama cu o declarație făcută la Manila, care a formulat și condiția Statelor Unite pentru o colaborare cu Rusia: să nu-l mai susțină pe președintele sirian Bashar al-Assad. „Președin­tele american s-a arătat sceptic că rușii vor fi de acord să își modifice țintele”, adaugă autorii articolului din presa de la București. În opinia lor, cheia se află la Paris, în poziția pe care o va adopta Franța. Dacă „realizarea Marii Alianțe antiteroriste” își stabilește „pivotul strategic occidental spre Rusia” e cale deschisă, scrie România liberă, pentru „concesii occidentale în privința situației din Ucraina și a acțiunilor agresive ale Moscovei în Europa de Est”.

Iulian Chifu scrie în Evenimentul zilei: „Orfani de Europa, trebuie să răzbim prin noi înșine și să relansăm și proiectul European”. Cu această afirmație, analistul are în vedere statele mai nou intrate în Uniunea Europeană. România a fost substanțial sprijinită în perioada tranziției, are la dispoziție fonduri. „E timpul, spune el, să ne luăm soarta în mâini și să răzbim prin noi înșine”. Chifu înțelege prin aceasta o ieșire a României din atitudinea pasivă de simplă aliniere la deciziile luate la Bruxelles. Din aceste moment, „Uniunea Europeană și NATO, securitatea și prosperitatea statelor și a cetățenilor noștri nu vor fi nici mai mult, nici mai puțin decât ceea ce investim cu toții în aceste instituții”.

XS
SM
MD
LG