Linkuri accesibilitate

România și generația experților europeni


La protestele anti-sistem de la București
La protestele anti-sistem de la București

Din perspectiva populației, după guvernanți care bat acum la porțile tribunalelor și penitenciarilor, merită încercați și oameni competenți.

In România, un nou guvern se pregateste de votul din Parlament. Cum se vede acest eveniment de la Washington? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Orice democratie isi doreste ca guvernarea sa fie exercitata de cei alesi prin votul populatiei. Dezvoltarea partidelor politice este o importanta coordonata a democratiei. In perioada actuala, politica si politicienii sint compromise, in numerose colturi ale lumii.

Sa ne uitam doar la Statele Unite, unde in cursa republicana conduc oameni din afara sistemului si principalul argument este tocmai că vin din afara sistemului. Dar chiar si ei sint in competitie politica, reprezentind unul dintre cele doua mari partide politice.

In România, dintr-o varietate de cauze, politicul este in impas si nu de azi de ieri. Acesta este contextul in care presedintele Iohannis a optat pentru un cabinet de tehnocrati, condus de fostul comisar european, Dacian Cioloș. Este fara indoiala o solutie temporara, poate nu ideală, dar care totusi introduce in spatiul românesc optiuni interesante si potential benefice, fireste cu conditia ca partidele sa sustina acest cabinet de tranzitie.

Multi dintre ministrii desemnati sint persoane cu experienta in institutii sau firme europene. Este acea generatie de specialisti care s-a format, in acesti ani in care tara a fost condusa cu cel putin un picior in trecut. Toti stiam ca acesti experti exista si ca sint apreciati in Occident. Acum ei isi asuma povara guvernarii si este un gest de responsabilitate care merita salutat. Fireste ca vocile critice, care vad in spatele acestei decizii compromiterea suveranitatii nu au incetat sa se faca auzite.

Vadim Tudor nu mai este printre noi, dar are discipoli. Este ca si cum ai spune ca acesti oameni relativ tineri si competenti si-au vindut sufletul atunci cind au reprezentat tara, remarcabil, in institutii europene si internationale, adica acolo unde România isi doreste sa se integreze. Nu au facut-o. Si experienta lor acumulata ii va fi foarte utila acestui cabinet, repet, cu conditia ca partidele sa-i dea o sansa lui Dacian Cioloș.

Oricum, din perspectiva populatiei, dupa guvernanti care bat acum la portile tribunalelor si penitenciarilor, merita incercati si oameni competenti. In plus, unul dintre ministrii, Costin Borc, un om cu buna pregatire si experienta economica inchide o paranteza istorica pentru ca el s-a format sub indrumarea regretatului Corneliu Coposu. De multe ori ne-am intrebat cum ar fi evoluat tara daca seniorul politicii romanesti nu ne-ar fi parasit prea devreme. Poate aflam acum pentru ca ceea ce Corneliu Coposu isi dorea era o Românie europeana, condusa de oameni constiti si competenti. Poate e posibil.

XS
SM
MD
LG