Linkuri accesibilitate

Cât de tehnocrat este guvernul Cioloș: cei noi, eșalonul doi și reșapații


Noua echipă guvernamentală este formată majoritar din profesioniști care au lucrat la Comisia Europeană sau în instituții internaționale.

Noua echipă guvernamentală este formată majoritar din profesioniști care au lucrat la Comisia Europeană sau în instituții internaționale. Singura discrepanță este la portofoliul Dezvoltării, unde a fost propus Vasile Dâncu, fost ministru al propagandei în guvernul Adrian Năstase (2000-2004), profesor de sociologie, șeful Institului de sondarea opiniei publice IRES. Dâncu a fost membru al Partidului Social-Democrat (PSD) și ideolog al acestui partid, ce-i drept cu o viziune mai apropiată de socialismul european, decât au propus foștii săi colegi, pe care nu este prea clar când i-a părăsit.

La Congresul PSD de luna trecută, noul lider social-democrat, Liviu Dragnea a spus că-i cere „public” lui Vasile Dâncu „să revină alături de partid” și „să fie mai activ în a sprijini” partidul. Ținând cont de toate aceste detalii, prezența lui Dâncu poate fi justificată într-un guvern tehnocrat, mai degrabă de susținerea PSD la votul de învestitură al cabinetului Cioloș, care este programat pentru marți. În același timp social-democrații își păstrează astfel, în mod indirect, o pârghie importantă în executiv, nu doar pentru a fi bine informați, ci eventual și pentru a avea în continuare acces la resurse, în mod preferențial, fiindcă ministerul Dezvoltării derulează bugetul cel mai mare.

Oarecum apropiat de PSD este deasemenea Petre Tobă, inspector general al Poliției Române, funcție cu rang de secretar de stat pe care o deține din 2012, după venirea la putere a guvernului Victor Ponta. Tobă a apărut într-un referat despre trafic de influență al Direcției Naționale Anticorupție, când Ponta l-a convocat la guverna pentru a discuta cu fostul președinte al Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu. Nu s-a dovedit însă că inspectorul Tobă ar fi fost la cheremul acestui baron, ulterior ajuns la pușcărie, dar a lucrat în mod nemijlocit cu Victor Ponta și este un apropiat al fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea.

În cabinetul lui Dacian Cioloș sunt trei categorii de persoane: oameni noi, care nu au mai avut de-a face cu politica și care trebuie să dea credibilitate unui guvern cu etichetă de tehnocrat, eșalonul doi de cadre, cu experiență în executivele precedente, dar în același timp experții în domeniile pe care le gestionează, cum este de altfel chiar premierul desemnat Dacian Cioloș și, nu în ultimul rând, trimiși ai PSD, care se văd cu ochiul liber sau camuflați.

Domeniul cheie pentru asigurarea statului de drept, va fi asigura de Cristina Guseth, ca ministru desemnat al Justiției. Președintă a Freedom House și mai înainte director de programe la Fundația Soros, Guseth militează de 25 de ani pentru punerea în practică a principiilor bunei guvernări.

La ministerul de Finanțe, Anca Dana Dragu Paliu, în vârstă de 42 de ani, a lucrat de la terminarea facultății doar la Banca Națională, la FMI și la Comisia Europeană. Teza ei de doctorat, susținută în 2010 este despre un subiect extrem de actual: „Stabilitatea monedei, rezultantă a evoluţiei economiei naţionale".

Viitorul ministru al Economiei, Costin Grigore Borc, are 50 de ani și de 15 ani ocupă funcții de conducere în compania franceză Lafarge Ciment, care deține câteva combinate de ciment și în România. Înainte de a intra în zona privată, Borc a fost șef de cabinet al premierului Radu Vasile (1998-1999) și a lucrat cu liderul PNȚCD, Corneliu Coposu.

La ministerul Energiei urmează să fie instalat, Victor Vlad Grigorescu, de 39 de ani, implicat în negocierile de aderare a României la UE. Din 2007 până în 2011 a fost expert la reprezentanța României de la Bruxelles, dar și expert în ministerul Economiei condus de Codruț Sereș, omul lui Dan Voiculescu în guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Și viitorul ministru al Educației, Adrian Curaj a fost consilier al fostului premier Tăriceanu în perioada 2007-2008. Profesor la Universitatea Politehnică, șef de catedră UNESCU pentru politici în știință și inovare la Scoala Națională de Științe Politce și fost secretar de stat al Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică între 2009-2010, în guvernul condus de Emil Boc.

Ministra Muncii, Claudia Ana Moarcăș are 49 de ani, este soția ambasadorului român la Beijing, Doru Romulus Cristea, între 2001 și 2002 a fost adjuncta Avocatului Poporului. A studiat la Geneva, unde între 2005 și 2008 s-a și ocupat de organizarea unor cursuri de formare pentru magistrați, polițiști și funcționari publice. E profesor universitar la Facultatea de Drept a Universității Bucurști, unde a obținut de altfel și doctoratul cu o teză despre sindicate (1996).

Vlad Alexandrescu, propus ministru al Culturii
Vlad Alexandrescu, propus ministru al Culturii

Există și oameni care n-au mai ocupat niciodată funcții publice, cum este ministrul Sănătății, Andrei Baciu, de 28 de ani, care a lucrat doi ani ca medic rezident la Spitalul Universitar din Rouen, Franța. Sau ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, de 50 de ani, nepotul lui Tudor Vianu este membru al Grupului pentru Dialog Social (GDS) și a fost ambasador al României în Luxemburg, atunci când Sibiul a devenit capitală europeană alături de Luxemburg.

Lista guvernului Cioloș arată că viitorul cabinet va fi un compromis între ceea ce și-a dorit Strada și ceea ce pretind partidele, altfel spus, o soluție care să gestioneze țara până la alegerile de anul viitor, fără să provoace mari daune și fără să facă mari schimbări.

XS
SM
MD
LG