Linkuri accesibilitate

Atacurile teroriste de la Paris au făcut cel puțin 120 de victime


Supraviețuitorii concertului din Sala Bataclan evacuați cu un autobuz vineri noaptea
Supraviețuitorii concertului din Sala Bataclan evacuați cu un autobuz vineri noaptea

Valul de atacuri coordonate de vineri seară a fost calificat drept fără precedent, iar starea de urgență a fost decretată la scară națională în Franța.

Într-un val de atentate, calificat de președintele Franței, François Hollande drept „fără precedent”, cel puțin 120 de persoane au fost ucise la Paris de teroriști înarmați și de atacanți kamikaze cu bombe, în mai multe atacuri diferite, dar care par să fi fost concertate, vineri seara, în fața unor restaurante, în sala de concerte Bataclan și la cel mai mare stadion, „Stade de France”, unde se defășura meciul de fotbal Franța-Germania, în prezența șefului statului francez și a ministrului de externe german.

Poliția franceză în acțiune
Poliția franceză în acțiune

O oficialitate a primăriei pariziene a declarat, citată de Reuters, că patru atentatori au ucis în mod sistematic tinerii ce asistau la un concert rock în Sala Bataclan, făcînd cel puțin 87 de victime. Comando-uri anti-teroriste au lansat în cele din urmă un asalt, în cursul căruia atentatorii s-au aruncat în aer, detonînd centuri cu explozivi, iar zeci de supraviețuitori șocați au fost scoși din sală. Corpuri ale celor uciși continuau să fie scoase din sala de concert sîmbătă dimineață la primele ore.

Alte aproximativ 40 de persoane, scriu agențiile de presă franceze, au fost ucise în alte cinci atacuri în regiunea pariziană, inclusiv în ceea ce pare să fi fost un dublu atentat kamikaze în imediata apropiere a „Stade de France”. Circa 200 de persoane au fost rănite, între care 80 s-ar afla într-o stare foarte gravă.

Atentatele coordonate au survenit în timp ce forțe militare ale Franței, stat fondator al coaliției conduse de Statele Unite, efectuează atacuri aeriene în Siria și Irak împotriva militanților Statului Islamic, pe un fundal de alertă înaltă în ajunul conferinței internaționale pe tema încălzirii globale, ce urmează să aibă loc la sfîrșitul acestei luni.

Potrivit agenției Reuter, procurorul Parisului, François Molins a declarat că numărul morților în atacurile de vineri seară se ridică la cel puțin 120. Purtătoarea sa de cuvînt a spus că opt atacatori și-au pierdut viața, șapte dintre ei aruncîndu-se ei înșiși în aer în diverse locații ale capitalei, iar unul fiind împușcat de poliție. Nu este clar dacă alți teroriști au scăpat cu viață.

Momentul în care au fost auzite exploziile la Stadionul Franței
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:35 0:00

Prefectul poliției, Michel Cadot le-a spus ziariștilor – conform unei relatări Reuter – că „teroriștii, ucigașii au atacat mai multe terase de cafenea cu focuri de automate, înainte de a intra [în sala de concert]. Sînt multe victime în condiții teribile, atroce, în mai multe locuri [ale Capitalei].

După ce a fost scos de pe stadion de forțele de protecție, președintele Franței a declarat stare de urgență națională, cea dintîi de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. La frontiere au fost reimpuse controlalele într-o încercare de a-i opri pe eventualii teroriști rămași în viață să scape din țară. Metro-ul din Paris a închis, iar școlile, universitățile și clădirile municipale au primit dispoziții să rămînă închise în cursul acestei zile.

„Este un spectacol înfiorător”, a spus președintele Hollande, vădit emoționat, înt-un mesaj către națiune, transmis de posturile de televiziune franceze la miezul nopții, înainte uneai reuniuni de urgență a guvernului. Președintele, însoțit de primul ministru Manuel Valls și de miniștri de interne și justiție, s-au dus la scena atacului de la Bataclan, de unde au promis să combată fără „iertare” terorismul.

Un martor descrie un „ucigaș calm” de la Sala Bataclan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:25 0:00

Presa franceză vorbește de „carnaj” și „scene de oroare”, cotidianul Le Figaro, de exemplu, titrînd : „Război în inima Parisului”, pe un fond negru, cu o imagine a celor evacuați pe tărgi. Toate serviciile de urgență au fost mobilizate, concediile polițiștilor anulate, iar 1500 de militari au fost aduși suplimentar în regiunea pariziană, la dispoziția guvernului. Posturile de radio au cerut parizienilor să rămînă în case și să acorde ajutor oricui în nevoie surprins pe o stradă. Pe Twitter a circulat haștagul #porteouverte (ușă deschisă), oferind oamenilor un loc de adăpost.

Liderii mondiali, începînd cu președintele Statelor Unite, cancelara Germaniei și terminînd cu președintele Rusiei, și-au exprimat solidaritatea și compasiunea oferind Franței ajutorul lor pentru combaterea și identificarea teroriștilor.

XS
SM
MD
LG