Linkuri accesibilitate

ANRE a majorat cu 9,8% tariful gazelor naturale, nemulțumind distribuitorul Moldovagaz care ceruse o scumpire mai mare


Cît de mare este o scumpire mică?

Majorarea tarifelor la gaze survine pe fundalul protestelor față de scumpirea curentului electric cu 30-35%.

Peste 200 de milioane de lei incluse în tarifele aprobate în vară sunt cheltuieli nejustificate, așa a decis Consiliul de administrație al ANRE. Prin urmare, majorarea corectă ce trebuie aplicată este 9,8% în loc de 15,4%, aprobată pe 18 iulie. În consecință, metrul cub de gaze naturale pentru consumatorii casnici va crește de la 6,22 lei la 6,80 lei, tariful însă nu include TVA-ul de 8% sau alţi aproape 50 de bani.

Vicepreședintele Consiliului de Administrare al Moldovagaz, Iacob Cazacu a spus că întreprinderea va ataca decizia în instanță. El a afirmat că directorii agenției au neglijat toate actele normative în vigoare atunci când au tăiat din fondurile trecute drept pierderilor tehnologice sau cheltuieli ce ţin de realizarea unor investiții.

„Cu aşa atârnare întreprinderile de distribuție, iată toţi directorii se află aici în sală, ei rămân în pierderi. Şi cu hotărârea pe care aţi adoptat-o la 3 septembrie (n.r. – de suspendare a tarifelor majorate pe 17-18 iulie) Moldovagaz suportă pierderi în jur la 3,7-3,9 de milioane lei pe zi. Cu aşa tarife noi nu putem activa. Cum am fost în minus, aşa va rămâne tot sistemul în minus”.

Fostul director ANRE Victor Parlicov a cerut amânarea luării deciziei până când va fi votată anularea aşa-numitului amendament Furdui. Adoptată în august anul trecut, această modificare ar fi exclus din lege, potrivit experţilor, reglementarea tranzitului de gaze, respectiv costurile pentru tranzit au fost puse pe seama consumatorilor interni. Parlicov a spus că un proiect de anulare a controversatului amendament figurează pe ordinea de zi a parlamentului şi ar putea fi supus votului chiar joia viitoare.

„Odată cu anularea amendamentului Furdui această creștere ar putea fi sub 5 la sută, ceea ce ar fi însemnat că metodologic că cel puţin o parte din tarife ar fi putut fi lăsate la nivelul actual”.

Directorul ANRE Sergiu Ciobanu a dat de înţeles că decizia despre majorarea tarifelor la gaze va fi publicată în „Monitorul Oficial” vineri, 20 noiembrie. Dacă acest vot va avea loc joia viitoare, ANRE se va convoca în aceeași zi pentru a exclude costurile suplimentare pentru transport, a spus Ciobanu. Dacă nu, vor rămâne în vigoare tarifele aprobate astăzi.

Potrivit economistului Roman Chircă, efectele majorării prețurilor la electricitate şi gaze voi fi resimțite cel mai acut populația cu venituri modeste. De asemenea, este de așteptat să urmeze o nouă serie de scumpiri la unele produse şi servicii. Roman Chircă spune că un program de susţinere a păturilor sociale ar fi insuficient în acest moment:

„Sistemul însăși de asigurări sociale şi de pensii este putred în Republica Moldova. Este bazat pe declarația de către angajatori a salariilor, de unde vin şi aceste contribuții sociale mult mai mici decât ar trebui să fie în realitate. Dacă s-ar combina acești doi factori – un program imediat de susținere cât de mică a păturilor social-vulnerabile cu un program de reformare, scoatere la lumină a acestor plăţi şi o majorare substanțială a fondului de asigurări sociale, aceste lucruri ar putea fi efectuate, cred că, în perioada imediat următoare”,

„Nemulțumirea oamenilor care protestează în fiecare zi în fața ANRE este justificată, afirmă Roman Chircă. Nimic nu mai funcționează bine în acest stat”, spune economistul. Dar acum cetățenii moldoveni sunt în fața unei dileme: ori plătesc puţin şi falimentează întreg sistemul energetic, ori îl mințit şi suportă tarifele majorate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG