Linkuri accesibilitate

Nevoia unul guvern de tehnocrați (Petru Bogatu/Ziarul Național)


„Oligarhii” și imaginea lor în popor (Mircea V. Ciobanu/Jurnal de Chișinău).

Editorialistul ziarului de expresie rusă „Panorama”, Dmitri Ciubaşenco, constată că în actuala situație politică, soluția pentru Republica Moldova sunt alegerile parlamentare anticipate. Doar că Occidentul și, în primul rând, Statele Unite, sunt împotriva acestei soluții, de teamă că la guvernare vor veni forţe „pro ruse”. Iată de ce susțin tacit o alianță numită pro-europeană din partidele care anterior, de fapt, au compromis parcursul european al țării.

„Rusofobia e mai puternică decât democrația”, conchide Dmitri Ciubaşenco, insistând că guvernarea de la Chișinău este prinsă într-o coaliție anti-Rusia, creată de Washington. De acest lucru, continuă autorul, profită controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc, care joacă rolul salvatorului Republicii Moldova și singura alternativă pentru „venirea lui Putin”. Mai multe despre relația Occidentului cu Vladimir Plahotniuc citiți în „Panorama”.

Editorialistul „Ziarului Național”, Petru Bogatu, se referă, între altele, la încercarea politicienilor de la Chișinău de a forma un nou guvern. Autorul crede că o altă soluție viabilă în afară de un Executiv tehnocrat, format de persoane fără vreo legătură cu politicienii care au ruinat nu doar societatea, ci și visurile oamenilor, nu există. Instalarea unui Cabinet format din specialiști din afara partidelor urmează să fie însoțită de demisiile procurorului general, directorilor SIS, CNA și CNI, președintelui Consiliului Suprem al Magistraturii și al Curții Constituționale. Aceștia ar fi bine să fie înlocuiți cu specialiști europeni, conchide Petru Bogatu. De asemenea, crede autorul, un candidat pentru funcția de premier ar putea fi Maia Sandu care nu a fost implicată în matrapazlâcurile legate de devalizarea băncilor și concesionarea aeroportului. Unde mai pui că ratingul ei, potrivit ultimelor sondaje, crește, conchide Petru Bogatu.

Portalul Agora.md îl citează pe preşedintele Asociației UniAgroProtect, Alexandru Slusari, care s-a arătat nemulțumit de faptul că deşi în august, şeful adjunct la Agenția Națională de pentru Siguranța Alimentelor, Alexandru Ciobanu, a fost demis pentru implicarea într-un scandal de corupţie, astăzi acesta este şef de direcţie în cadrul aceleiași instituţii.

În replică, Ciobanu, care deţine funcţia de şef al Direcţiei Protecția Sănătatea Plantelor de la ANSA, Alexandru Ciobanu neagă acuzațiile ce i se aduc și declară că nu este implicat în scheme de corupție, ci s-a opus tentativelor de monopolizare a exporturilor. În vară, o ancheta realizată de grupul Rise Moldova dezvăluie o schema de corupţie ce vizează exportul de fructe în Federaţia Rusă şi în care ar fi implicaţi funcţionari din cadrul ANSA. Potrivit investigaţiei, funcţionarii ar fi eliberat certificate fitosanitare false unor companii ce intenţionau să ocolească embargoul rusesc.

Într-un editorial publicat în paginile „Jurnal de Chişinău”, Mircea V. Ciobanu constată că oricâtă echilibristică demagogică se construieşte în jurul „integrării europene”, al „grijii pentru popor”, sau al „idealurilor naţionale”, lumea e convinsă că cei de la putere fură ca-n codru şi că sunt „oligarhi”. Lumea îi băga în acest concept pe toţi politicienii, indiferent de culoarea politică, suspectându-i de îmbogăţire necinstită. Or, prosperarea personală, în contextul sărăcirii progresive a ţării (şi într-o dinamică proporţional inversă îmbogăţirii clasei politice), nu putea fi decât ilicită. Concentrarea puterii (economice, politice, informaţionale, juridice) în mâinile unui singur om nu mai este oligarhie, ci autocraţie, dictatură. Iar dictatura nu are evoluţie. Ea este debarcată, de regulă, de către revoluţiile „socialiste”, cu slogane populiste, conducând implicit la impasul prăbuşirii economice. Schimbarea „vectorului geopolitic”, în acest sens, ar fi doar o tristă anexă la toate. Un bonus pentru prostie, conchide Mircea V. Ciobanu.

Corespondentul ziarului „Adevărul” la Bruxelles, Cristian Unteanu, îşi opreşte atenţia la declaraţia ministrului în exerciţiu al apărării, Anatol Şalaru, care a identificat două ameninţări imediate pentru Republica Moldova: „Pe plan extern, e vorba de dorinţa Rusiei de a-şi restabili impreriul de cândva, iar, pe plan intern, e vorba de corupţie”. Cristian Unteanu vede în această declaraţie cel mai grav semnal de alarmă care vine din Republica Moldova în ultimele decenii. Mesajul de la Chişinău arată, în opinia autorului, limitele gândirii şi iniţiativei strategice a planificatorilor de la Bruxelles, spre deosebire de omologii lor de la Kremlin care au scos mereu pe masă un singur şi unic argument: cel al binefacerilor economice imediate, odată cu propaganda că o apropiere de UE ar fi echivalentă cu „vânzarea de ţară”.

Portalul Bani.md face trimitere la un comunicat al Ministerului Economiei, care a reacţionat la informațiile apărute în presă potrivit cărora Republica Moldova nu mai dorește gaz românesc. Reprezentanţii instituţiei, referindu-se la gazoductul Iași-Ungheni, menţionează că acesta asigură doar furnizarea gazelor naturale pentru regiunea aferentă, ceea ce reprezenta până la 1% din consumul total pe țară. Iar în acest an, prin gazoductul Iași-Ungheni a fost importat un volum de 707312 m3 de gaze naturale. După expirarea contractului cu ”OMV Petrom Gas” SRL, conform procedurilor legale, S.A. ”Energocom” va lansa o nouă procedură de contractare, care se va rezuma la selectarea unei companii de furnizare conform criteriilor preț-calitate. Ieri, presa românească a scris că România nu va ma exporta gaze naturale Republicii Moldova în această iarnă. Asta deoarece nu există cerere și au fost înregistrate probleme tehnice la conducta care face legătura între sistemele de transport dintre cele două țări.

XS
SM
MD
LG