Linkuri accesibilitate

De ce pare indiferentă societatea civilă la negocierile pe care le poartă PD, PL şi PPEM departe de ochii presei?


Unii activişti sunt de părere că şi de această dată se negociază funcţii şi sfere de control.

Liderul PD, Marian Lupu a promis zilele trecute că până vineri va exista un nou acord de guvernare și poate chiar un nume de premier desemnat. Ce șanse sunt să fie respectat acest termen și care sunt noutățile în procesul de negocieri.

Negocierile pe care pretind că le poartă PD, PL şi PPEM au loc departe de ochii presei. O ultimă întâlnire anunțată a avut loc marți. Liderul PD, Marian Lupu, promitea atunci că până la finele săptămânii va exista un unui proiect de acord de constituire a alianţei dintre cele trei partide. Se zvoneşte că între timp PD ar purta discuţii şi cu PCRM.

Într-un interviu pentru radio Europa Liberă liderul PL Mihai Ghimpu a declarat că situaţia îi impune să-şi schimbe atitudine faţă de comunişti din două motive: liberalii nu-şi doresc alegeri anticipate şi fără voturile comuniştilor va fi imposibilă alegerea şefului statului în primăvară.

Ghimpu a mai spus că ar fi de acord să le fie oferite comuniştilor şi anumite funcţii. PLDM în continuare refuză să ia parte la negocieri, chiar dacă, la părerea mai multor experţi este forţat să o facă sub presiunea plecărilor mai multor exponenţi ai partidului din teritoriu.

Evoluţiile de pe scena politică şi negocierile care se poartă par, deocamdată, să nu trezească o reacţie din partea ong-urilor, care la negocierile anterioarelor coaliţii pretins pro-europene, lansau îndemnuri la transparenţă şi depolitizare a instituţiilor de drept.

Observaţia aparţine directorului agenţiei de presă IPN, Valeriu Vasilică, care a găzduit astăzi o dezbatere cu reprezentanţi notorii ai societăţii civile. Ei au spus că nu mai au încredere în partide motiv din care nu au luat o atitudine faţă de negocierile care se poartă.

Ecaterina Mardarovici, preşedinta Consiliului Naţional al ONG-urilor a spus că nu mai vede rostul unor apeluri la transparenţă, la corectidudine în adresa partidelor, întrucât, anterior, astfel de apeluri au fost trecute cu vederea.

„Personal cred că nu mai sunt capabile partidele de la guvernare să mai ia în consideraţie şi opiniile societăţii civile.”

O opinie similară a formulat-o şi Lilia Snegureac, preşedinta Centrului „Pro dialog”. Ea a insistat că societatea civilă nu tace, ea este uneori ascultată, dar nu şi auzită. Iar un apel adresat partidelor ar fi „un strigăt în pustiu”:

„Pur şi simplu nu mai văd rostul unui asemenea apel la transparenţă. Evoluţiile din ultimul timp de pe arena politică demostrează că absolut toate partidele s-au discreditat. Negocierile sunt o simplă formalitate deoarece au la bază, probabil, şantajul.”

Preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizarea a Autorităţilor Publice Ion Dron a spus că intenționează să adreseze un apel prin care să ceară viitoare guvernări semnarea unui pact pentru justiţie şi renunţarea la repartizarea instituţiilor de drept.

Unii activişti sunt de părere că şi de această dată se negociază funcţii şi sfere de control. Cu ce se vor încheia negocierile rămâne de văzut, au spus aceştia, sugerând că şansele apariţiei unei coaliţii pro-europene veritabile sunt minime.

Previous Next

XS
SM
MD
LG