Linkuri accesibilitate

Ce anume ar putea convinge PLDM să revină la masa negocierilor?


Un punct de vedere în dialogul săptămânal dintre Gheorghe Cojocaru și Vasile Botnaru.

Gheorghe Cojocaru: „Liberal-democrații rămân veriga care lipsește unei noi construcții parlamentare majoritare care să asigure nu numai stabilitatea și continuitatea cursului pro-european, dar și să inițieze curățirea „grajdurilor”, rămase nesalubrizate în urma demiterii la rând a celor două guverne în acest an, 2015. După primele zile de la demiterea guvernului Streleț, în care liberal-democrații păreau deciși să treacă în opoziție, lăsând Partidului Democrat responsabilitatea formării unei noi majorități parlamentare, astăzi liderii Partidului Liberal Democrat nu mai par atât de intransigenți, admițând, deocamdată, mai mult în surdină și cu jumătate de voce, posibilitatea unor negocieri, în anumite condiții, cu partenerii de ieri la guvernare...”

Europa Liberă: Dincolo de bosumflarea care mereu stă ca o sabie a lui Damocles deasupra guvernării, totuși există, cum ați spus și dumneavoastră, lucruri nerezolvate, nesalubrizate. Ce anume ar putea influența în acest sens conducerea liberal-democrată, partidul în întregime să revină la masa negocierilor?

Gheorghe Cojocaru: „Faptul că liberalii lui Mihai Ghimpu și popularii lui Iurie Leancă au respins orice asociere cu Partidul Comuniștilor, invitând deschis liberal-democrații la discuții pentru formarea unei majorități parlamentare pro-europene împreună cu Partidul Democrat poate fi unul dintre factorii care să determine adoptarea unei poziții mai flexibile de către liberal-democrați. Și liderii democrați, Marian Lupu și Andrian Candu, au făcut același gest, iar reprezentanții partenerilor occidentali ai Republicii Moldova au recomandat și recomandă în continuare cu insistență menținerea cursului european. În acest context, mai ales pe fondul degradării situației social-economice, o poziție rigidă a liberal-democraților devine tot mai greu de explicat...”

Europa Liberă: Mai cu seamă că „betonul”, vorba lui Ghimpu, „betonul” liberal-democraților se fisurează, dovadă fiind dezertările din Partidul Liberal Democrat. Și în aceste condiții formațiunea tot mai greu poate să țină grămadă deputații.

Gheorghe Cojocaru: „Da, este evident că Partidul Liberal Democrat se confruntă cu o criză indusă de închiderea lui Vlad Filat și demiterea guvernului Streleț, care va afecta partidul într-o măsură mai mare sau mai mică, în funcție de capacitatea noilor lideri de a găsi mijloacele necesare minimizării efectelor nocive ale acestei crize. Dar liberal-democrații nu sunt nici primii, nici ultimii probabil care trec prin asemenea încercări, timpul urmând să arate dacă Partidul Liberal Democrat va ieși mai tare sau mai slăbit din această criză. Astăzi, liberal-democrații încă mai păstrează oportunitatea de a se confrunta cu această criză fie din postura de partid de guvernământ, fie din cea de partid de opoziție, fiind puși în situația de a face o alegere care să-i afecteze cât mai puțin, fără a uita sau a pune în pericol totodată și interesul național al integrării europene.”

Europa Liberă: O notă de apreciere, dacă mai era nevoie, a venit de la președintele României Klaus Iohannis care a respins legea privind creditul de 150 de milioane de euro pe care Moldova speră să îl mai obțină sau autoritățile de la Chișinău. Ce impact ar putea avea această decizie asupra negocierilor politice în curs de dezvoltare? Le va fi stimulând sau, dimpotrivă, le va inhiba?

Gheorghe Cojocaru: „Să amintim că înțelegerea privind oferirea creditului respectiv a fost negociată de primul ministru Valeriu Streleț împreună cu premierul Victor Ponta, guvernul de la București fiind dispus să ofere un sprijin financiar consistent Chișinăului, în condițiile în care finanțările externe sunt tăiate. Prăbușirea Alianței celor trei partide pro-europene și lipsa de claritate în ceea ce privește continuarea cursului de integrare europeană a determinat reacția respectivă a președintelui Klaus Iohannis. În aceste circumstanțe, revenirea liberal-democraților la masa negocierilor și o eventuală perspectivă a refacerii unei majorități parlamentare pro-europene ar putea determina reconsiderarea deciziei președintelui Klaus Iohannis, ca un punct câștigat, de ce nu?, de aceiași liberal-democrați.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG