Linkuri accesibilitate

Logica dezumanizării (II)


A doua consecinţă a masacrului din Sinai e încă mai perversă. Pe scurt, multă lume a făcut, din nou, declarat sau subînţeles, legătura între crima din Sinai împotriva Rusiei şi crima Rusiei împotriva atîtor naţiuni cu pasageri la bordul avionului doborît în Ucraina. Încă o dată, acest tip de logică e stupidă şi periculoasă. Într-adevăr, sute de oameni au fost ucişi într-un avion doborît cu armament şi personal rusesc. Numai că avionul doborît cu alte sute de civili la bord în Sinai nu face nimănui dreptate ci dublează o crimă abjectă. În plus, e interesant de ştiut cine are curajul să spună că se simte răzbunat de măcelarii de la Statul Islamic. Şi în acest caz, victimele dezumanizate sînt morţii.

A treia consecinţă morbidă a masacrului din Sinai e nesîngeroasă dar, potenţail, mult mai toxică. Ea aparţine unui nume celebru: Charlie Hebdo - gazeta franceză de umor radical apărată de milioane şi milioane de oameni ieşiţi în stradă după ce redactorii ei au fost uciși într-un atac terorist arab. Acum, aceeaşi gazetă a publicat caricaturi plecate de la masacrul din Sinai. Charlie Hebdo crede că desenele sînt amuzante şi, implicit, cere cititorilor să arate că un umor inoxidabil şi independent. Charlie Hebdo n-o ştie, dar cere, de fapt, altceva. Cere o lipsă de respect scabroasă faţă de oameni dipăruţi tragic, asasinaţi cu cinism şi chinuiţi fără vină. Într-un fel, Charlie Hebdo cere cititorilor lui să se amuze pe tema redactorilor de la Charlie Hebdo, ucişi de aceeaşi logică teroristă. E, astfel, de neînţeles de ce anume n-a reuşit pînă acum Charlie Hebdo să publice o caricatură pornind de la masacrul din propria redacţie. Din nou, mulţi vor invoca, poate, argumentul folosit după atacul asupra redacţiei Charlie Hebdo: libertatea de expresie. Problema e că în acest caz, Charlie Hebdo n-a folosit libertatea de expresie ci libertatea faţă de bunul simţ. Poţi lua peste picior sau contesta o religie. Nu poţi face același lucru cu un om ucis fără vină. Dacă o faci, te-ai alăturat păcatului de dezumanizare de care îi acuzi pe duşamnii tăi.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG