Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Adevărul”


Invitatul serii este redactorul Ion Surdu.

„În ediția de mâine a ziarului Adevărul Moldova vă propunem spre lectură o analiză a fostului consilier prezidențial a președintelui României Traian Băsescu, Iulian Chifu, despre semnificația summitului NATO al flancului estic ce a avut loc la București. Evident principala temă care a fost abordată a fost Rusia. Deşi Conceptul strategic de la Lisabona o defineşte ca partener strategic, ultimele evoluţii şi modul de dezvoltare o califică drept competitor, ba chiar oponent, asta pentru a menţine formulările în spectrul diplomatic, şi a nu vorbi despre duşman sau inamic. Asta deşi Rusia declară NATO, în Strategia de Apărare din decembrie 2014, drept „pericol” la adresa securităţii naţionale, scrie Chifu.

Acesta subliniază că Republica Moldova, alături de Ucraina, Georgia și Azerbaidjan sunt țintele unui mesaj important al summitului. Astfel, semnatarii declarației subliniază angajamentul ferm pentru „extinderea zonei de pace, securitate şi stabilitate, definită de valorile şi principiile euroatlantice, concretizată în politicile NATO de parteneriate şi a «uşilor deschise»”. Mai mult, semnatarii vor continua să sprijine politica „uşilor deschise” a NATO, adică extinderea Alianţei „care constituie unul dintre cele mai mari succese ale Alianţei”.

Tot mâine, analizăm raportul de activitate de 100 de zile al ministrului în exercițiu al Educației, Corina Fusu. Una dintre prioritățile Corinei Fusu a fost promovarea bunei funcționări a limbii române în școală și societate. În acest context, a susținut organizarea Colocviilor revistei „Limba Română”, desfășurate la Casa Limbii Române cu genericul „Limba română ca entitate culturală în școală și societate”. Aceste acțiuni au scopul de a îmbunătăți comunicarea, aptitudinile personale, lectura, lărgirea orizontului de cunoaștere și libertatea de exprimare. Pe ce a mai pus accentul ministrul citiți mâine într-un articol din pagina 7.

Primarul comunei Budești, Nina Costiuc, a părăsit formațiunea PLDM la începutul acestei săptămâni. Alături de alți doi primari din suburbiile Chișinăului (Ion Scripnic, primarul comunei Ciorescu și Angela Zaporojan, primarul de la Colonița), au trimis presei o declarație în care constată că „partidul din care am făcut parte s-a transformat într-o umbră politică, care ascunde furturi și fapte de corupție”. Nina Costiuc se află la al șaselea mandat de primar al comunei Budești și a vorbit pentru Adevărul Moldova despre motivele care au stat la baza plecării din PLDM, dar și despre activitatea sa de mai departe.


Acestea și alte subiecte interesante vă lăsăm să le găsiți mâine în paginile ziarului Adevărul Moldova.”

[transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG