Linkuri accesibilitate

Detenția lui Vlad Filat prelungită cu 30 de zile


Oamenii legii încearcă să-i găsească pe beneficiarii efectivi ai schemelor prin care au fost devalizate cele trei bănci.

La cererea procurorilor un tribunal din capitală a prelungit astăzi cu 30 de zile arestul fostului premier liberal-democrat Vlad Filat, acuzat de corupție inclusiv în legătură cu furtul unor mari sume de bani din sistemul bancar.

Judecătorul Ghenadie Pavliuc a admis integral cererea procurorilor de a prelungi cu încă 30 de zile mandatul de arest preventiv care expiră la 14 noiembrie. Magistratul a declarat că fostul premier Vladimir Filat s-ar fi eschivat de a participa la proces invocând motive de sănătate.

Procurorul anticorupție Adriana Beţişor, care se ocupă de dosarul lui Filat, a spus că temeiurile expuse anterior şi care vizează riscul influențării unor martori persistă. Ea a afirmat că au fost audiați un şir de funcționari care au participat la luarea deciziilor în cazul BEM, iar o parte din aceștia vor fi citaţi în următoarele zile.

„Mai mult ca atât, am adus probe noi în faţa instanței care atestă incontestabil prezenţa unor riscuri ca în cazul în care ar fi învinuitul în stare de libertate vor exista anumite imixtiuni la realizarea anumitor acţiuni pe acest caz. Au fost făcute multiple audieri a persoanelor cu funcţie de demnitate publică până la această etapă, inclusiv a înalților funcționari care au avut o tangenţă cu emisia suplimentară de acţiuni la Banca de Economii, fără participarea statului”.

Adriana Beţişor a mai spus că acum tabloul este mult mai clar şi că au fost elucidate o mare parte din circumstanţele expuse în autodenunţul lui Ilan Shor. De asemenea, ea a menţionat că oamenii legii încearcă să-i găsească pe beneficiarii efectivi ai schemelor prin care au fost devalizate cele trei bănci, şi chiar să recupereze parte din bani. În prezent, toate bunurile identificate ca fiind proprietate ale lui Vlad Filat sunt sechestrate, a mai spus procurorul.

Hotărârea de menținere a arestului preventiv poate fi atacat cu recurs la Curtea de Apel. Igor Popa, avocatul fostului prim-ministru Vlad Filat, a văzut în decizia magistraţilor un risc pentru persoanele cu demnitate publică. „De-acum procurorii pot încătușa orice persoană cu demnitate poate pentru care au minime suspiciuni că a săvârșit anumite infracţiuni”, a spus Popa.

„Noi am demonstrat instanței astăzi că domnul Filat nu prezintă niciun risc de a se eschiva de la urmărirea penală sau cu atât mai mult de a săvârşi noi infracțiuni ori de a influenta anumite persoane. Domnul Vlad Filat este un luptător. M-a rugat să vă transmit că dumnealui este gata să lupte până la capăt şi de-abia așteaptă ziua când va veni în faţa judecății pentru a-şi demonstra nevinovăția sa”.

În ce priveşte absența fostului premier de la şedinţa de judecată, Igor Popa a spus că este dreptul fiecărui cetăţean de a nu se prezenta la proces. Avocaţii lui Filat au încercat recuzarea judecătorului Ghenadie Pavliuc pe motiv că acesta ar fi rudă cu liderul democraţilor Marian Lupu, pe linia soţiilor. Demersul însă a fost respins.

Previous Next

XS
SM
MD
LG