Linkuri accesibilitate

Igor Boţan: „Partidul Comuniştilor reprezintă matricea clasei politice guvernante din R.Moldova”


Vasile Botnaru a stat de vorbă cu analistul Igor Boțan, directorul ADEPT și membru al Platformei DA, despre evoluția din ultimii ani a Partidul Comuniștilor și posibilul său rol într-o nouă coaliție guvernamentală.

Europa Liberă: Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor, dar şi alţi fruntaşi au impus un stil molcom de comportament întregii fracţiuni. E şi firesc, după ce au fost marginalizaţi şi eliminaţi exponenţii unei linii radicale. Totuşi, un telespectator care se uită la declaraţiile lui Reşetnicov, ale lui Vladimir Voronin, ce înţelege? Pe o reţea de socializare, pe Facebook, chiar cineva se întreba cu nedumerire: „Cum poţi să pledezi pentru adaptarea la valorile europene cu secera şi ciocanul pe fundal?”.

Igor Boţan: „Partidul Comuniştilor din Republica Moldova reprezintă matricea clasei politice guvernante din Republica Moldova. Să nu uităm: conducerea Partidului Democrat reprezintă un ciob rupt din Partidul Comuniştilor.”

Europa Liberă: Adică pepinieră.

Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: „Pepinieră, da, e adevărat. Marian Lupu a fost numărul doi în Partidul Comuniştilor, iar Vlad Plahotniuc, adevăratul stăpân al Partidului Democrat, a fost designerul schemelor corupte care înfloresc actualmente în Republica Moldova. Pe de altă parte, Partidul Socialiştilor, în frunte cu Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi, au reprezentat blocul economic al Partidului Comuniştilor în perioada guvernării PCRM în ultimii opt ani. Pe de altă parte, aripa radicală are două componente şi ea. Liderul unei componente, domnul Petrenco, este actualmente în arest.”

Europa Liberă: Voronin s-a desolidarizat de el.

Igor Boţan: „Contează că, aşa cum spuneam, sunt cioburi din pepiniera comunistă.”

Europa Liberă: Dar Voronin a extirpat aceste cioburi şi a vrut să dea senzaţia unui partid echilibrat, care se mişcă inerţial şi sigur ca un tren. Acum îl vedem că mai curând este vagon anexat la altă locomotivă.

Igor Boţan: „Corect, aşa este. Pentru că Voronin şi ortacii lui vor iarăşi la putere. Şi am văzut acest lucru, ei au susţinut guvernul minoritar al lui Gaburici, actualmente vorbesc despre o coaliţie largă cu un guvern tehnocrat. Deci, se vor la guvernare.”

Europa Liberă: Adică nu mai vor să facă o alternativă de stânga, visul lor dintotdeauna să fie centru de coagulare a stângii în întregime?

Igor Boţan: „Nu vor, şi dumneavoastră aţi menţionat acest lucru, exact după extirparea aripii radicale şi a aripii ideologice. Aripa ideologică în general a plecat din politică, este vorba de domnul Tkaciuk şi domnul Iurie Muntean. Vedem aceste cioburi de pe matricea comunistă, iar, ca să zicem aşa, nucleul nostalgic al partidului este întruchipat de către Voronin şi cei care au rămas în fracţiune şi aceştia îşi revendică acum rolul de centru de coalizare, iarăşi, pentru a salva Republica Moldova din haos.”

Europa Liberă: Pe timpuri comuniştii pretindeau că sunt marxiști adevăraţi, că elaborează ştiinţa păstrării marxismului în condiţiile actuale. Acum flamura aceasta a echităţii au luat-o socialiştii. Ce rol au, până la urmă, comuniştii?

Igor Boţan: „Eu cred că rolul lor pe care şi-l revendică în mod absolut explicit este de exploatare a sentimentelor nostalgice. Să nu uităm că Partidul Comuniştilor a sărbătorit cea de a 98-a aniversare de la puciul bolşevic din 1917 şi a avut o adresare către cetăţeni în care a evocat practic clişeele standarde din perioada sovietică. Ei rămân fideli acestei dimensiuni nostalgice şi încearcă să o mai exploateze.”

Europa Liberă: Cineva a scos în scenă copii cu cravate legate la gât, interpretând cântece care l-au înduioşat pe Vladimir Voronin. Deci, există oferta comuniştilor, dar există şi cerere.

Igor Boţan: „Există oferta, dar există mai puţină cerere. Pentru că chiar fostul nucleu al Partidului Comuniştilor, cetăţenii ruso-lingvi din Republica Moldova, şi-au găsit un alt exponent, aşa cum spuneam, într-un ciob apărut din Partidul Comuniştilor, mă refer la Partidul Socialiştilor, care revendică în continuare apropierea Republicii Moldova de Federaţia Rusă şi susţine politica externă a Federaţiei Ruse de expansiune, de anexare a teritoriilor statelor din vecinătate, cum este cazul Crimeei ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Care vor şi ei la putere, dar nu vor să se asocieze cu comuniştii. Şi de ce?

Igor Boţan: „Pentru că, aşa cum spuneam, comuniştii au în prezent mai multe dimensiuni de manifestare.”

Europa Liberă: În starea aceasta Partidul Comuniştilor va virusa oare viitoarea alianţă sau ce o fi? Sau măcar parteneriatul cu democraţii, despre care se vorbea că ar fi gata să se contopească cu comuniştii? Va virusa viitoarea construcţie, astfel încât să o determine să întoarcă oiştea exact înapoi?

Igor Boţan: „Comuniştii au un singur scop – să revină la guvernare într-un fel sau altul. Pentru că, aşa cum spuneam, se consideră matricea întregii clase politice care guvernează actualmente Republica Moldova.”

Europa Liberă: Şi alegătorii lor vor fi de acord cu aceasta, să-i vadă doar în stare de vegetaţie?

Igor Boţan: „Dar problema nu este în alegătorii lor. Ei gândesc în perspectiva următorilor trei ani, când alegătorii nu vor fi chemaţi la urnele de vot. Ei vor să-şi prezerve rezultatul pe care îl au. Ei vor status-quo, adică rezultatele alegerilor din 30 noiembrie 2014, care au adus în Parlament cinci fracţiuni parlamentare, iar Partidul Comuniştilor în situaţia de criză acum vrea să se posteze ca un fel de centru de atracţie. Chipurile, e vorba de o largă coaliţie.”

Europa Liberă: Exact aceasta spun şi celelalte componente ale Legislativului. Şi aici vine întrebarea de final: raportul de forţe care există în Parlament mai este reprezentativ pentru raportul de forţe şi starea de gândire în societate?

Igor Boţan: „Din punctul meu de vedere, categoric nu. Pot reitera ceea ce spuneam şi anterior, odată ce partidele reprezentante în Parlament nu ne-au anunţat pe noi, cetăţenii, despre „jaful secolului”, cred că acest Parlament nu mai este reprezentativ pentru cetăţenii Republicii Moldova. Acest Parlament vrea să se autoconserve încă pentru trei ani de zile, iar Partidul Comuniştilor îşi revendică un rol major în această situaţie. Această situaţie se caracterizează şi prin delimitarea clară a Partidului Liberal, care a spus că nu va face coaliţie cu socialiştii şi cu comuniştii. La fel Partidul Socialiştilor a declarat astăzi că nu va participa la negocieri şi nu îşi doreşte niciun fel de coaliţie. Rămâne Partidul Democrat şi Partidul Comuniştilor, care vorbesc despre un fel de coaliţie largă, iar Partidul Liberal Democrat practic este decapitat, este acum în situaţie să adopte decizii legate de propria supravieţuire: acceptă încă trei ani de zile să fie subordonaţi în Parlament ori încearcă să se reformeze şi încearcă să se adreseze către alegători, pentru ca aceştia să revină la urne şi să facă un redesign al forţelor politice reprezentate în Parlament. Votul cetăţenilor Republicii Moldova la 30 noiembrie 2014 a fost dat pentru vectorii de integrare pro-Europa şi pro-Uniunea Euroasiatică. Actualmente vedem că lucrurile au degenerat şi forţele reprezentate în Parlament vin cu propuneri de coaliţii largi, de amalgame, de coaliţii ş.a.m.d. Lucru care probabil este respins de către cetăţeni.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG