Linkuri accesibilitate

Ministrul democrat al Justiției a respins rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului


Până acum, compania Avia Invest a reuşit să ducă la bun sfârşit doar construcţia parcării din fața aeroportului.

Ministrul Justiției în exercițiu, democratul Vladimir Cebotari, spune că nu se poate rezilia contractul cu investitorii ruși care au primit în concesiune de la guvern Aeroportul Internațional Chișinău, în una din cele mai controversate afaceri din ultimii ani. Rezilierea a fost recomandată de Centrul Național Anticorupție, care a spus în luna august că nu s-au făcut cum trebuie toate investițiile prevăzute, iar o parte din veniturile aeroportului ar fi ajuns la clubul de fotbal al controversatului om de afaceri devenit primar la Orhei, Ilan Shor. Ministrul Cebotari, care a făcut parte din comisia de selectare a concesionarului Avia Invest în 2013, trebuia să finalizeze un raport pe marginea propunerii CNA încă la 25 septembrie. Astăzi, cu o întârziere de o lună și jumătate, a respins rezilierea.

Grupul de lucru care a analizat investiţiile făcute de compania „Avia Invest” în infrastructura Aeroportului din Chişinău a ajuns la concluzia că aceasta întârzie să-şi îndeplinească angajamentele pe cel puţin două componente: darea în exploatare a terminalelor pentru sosiri/plecări şi modernizarea pistei pentru decolarea şi aterizarea aeronavelor.

Vladimir Cebotari
Vladimir Cebotari

Până acum, compania a reuşit să ducă la bun sfârşit doar construcţia parcării subterane. În pofida acestor constatări, ministrul în exerciţiu al Justiţiei, Vladimir Cebotari, a respins astăzi ideea desfacerii contractului de concesionare a Aeroportului şi iată de ce:

„Pentru că noi vorbim despre construcţii destul de mari şi, în special, când vorbim despre pistă, sisteme de iluminare, drenaje şi parcări - acestea, de regulă, durează. Ele trebuie duse la capăt sau vă imaginaţi că astăzi noi reziliat contractul, ce ne facem mai departe cu pista, spre exemplu? Or, noi modelăm diferite situaţii…”

De asemenea, a continuat Vladimir Cebotari, rezilierea imediată a contractului de concesionare a Aeroportului ar atrage Republica Moldova într-un litigiu internaţional. Prin urmare, grupul de lucru a recomandat Guvernului, în cazul în care constată abateri, să insiste pe o perioadă de remediere şi doar după aceea să iniţieze procedura de reziliere a contractului de concesionare:

„De ce? Nu înseamnă că concesionarul îşi onorează integral şi excelent obligaţiile sale contractuale, dar înseamnă că în contract şi în legislaţia noastră se prevede ca atunci când există o încălcare trebuie să fie stabilită o perioadă de remediere. Prevederile cu privire la perioada de remediere sunt stabilite în contract. Noi, dacă vrem să nu antrenăm Republica Moldova în anumite situaţii litigioase sau să vorbim despre nu ştiu ce alte sume, care pe loc gol au fost achitate, noi trebuie să fim foarte corecţi în acţiuni, urmând buchea contractului şi a legii să acţionăm foarte prompt.”

Ministrul în exercițiu al Justiției, Vladimir Cebotari, a evitat astăzi să vorbească despre proveniența investițiilor efectuate de compania „Avia Invest”, menționând doar că acestea au fost „conforme”.

Roman Chirca
Roman Chirca

Directorul Institutului Economie de Piață, Roman Chirca, face parte din tabăra experților care cred că decizia de concesionare a aeroportului a fost efectuată în detrimentul intereselor statului și insistă pe rezilierea contractului. În ce privește concluziile grupului de lucru care a analizat modul în care a fost concesionat aeroportul, expertul conchide că acestea s-ar baza, mai degrabă, pe raționamente politice decât economice:

„S-a dat de înțeles că există unele soluții legale care sunt confidențiale, mai există și un raport care este, la fel, confidențial. Însăși contractul este confidențial, iar experții au solicitat în nenumărate rânduri ca el să fie făcut public, pentru a putea face şi noi o evaluare a posibilității de reziliere a acestui contract. Situația rămâne incertă, probabil că derivă din faptul că nu există un guvern stabil, care să ia decizii în acest sens. Dl Cebotari a făcut o aluzie că, mai degrabă, decizia vine din zona politicului și astfel de recomandări au fost făcute.”

Decizia de concesionare a aeroportului către investitori ruşi a fost luată în ultima zi de mandat al Guvernului condus de Vladimir Filat, pe 30 mai, 2013. La acea vreme, tranzacţia a fost dur criticată de experţi, care vorbeau despre „înstrăinarea” unei companii sănătoase şi profitabile.

Primul care a insistat pe necesitatea rezilierii contractului privind concesionarea Aeroportului a fost ex-premierul Chiril Gaburici. În mai, acesta sugera că o parte din banii scoşi de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank ar fi ajuns pe contul firmei „Avia Invest”, care a concesionat Aeroportul şi în spatele căreia ar sta omul de afaceri şi primarul de Orhei Ilan Shor.

Succesorul lui Chiril Gaburici, Valeriu Streleţ a insistat, la scurt timp după investirea sa în funcţie, pe anularea contractului de concesionare, bazându-se pe un raport al Centrului Naţional Anticorupţie.

Potrivit documentului, „Avia Invest” nu a făcut investiţii din bani proprii in infrastructura aerogării, cum a fost înţelegerea, ci a folosit bani proveniţi din activităţile aeroportului. De asemenea, raportul prezentat de CNA spunea că din 2013 compania ar fi făcut donaţii de peste nouă milioane de lei pentru clubul de fotbal Milsami Orhei, al cărui sponsor este Ilan Shor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG