Linkuri accesibilitate

Între timp, în România...


Bucureștt, Piața Universității, 5 noiembrie 2015.
Bucureștt, Piața Universității, 5 noiembrie 2015.

„Contractul politic” pe care îl propune Strada și de ce se ascunde adevărul din spitalele care se ocupă de victimele de la Colectiv

La o săptămână de la tragedia din Clubul Colectiv, Strada și-a trecut în palmares dărâmarea guvernului Ponta și punerea sub semnul întrebării a întregului eșafodaj politic autohton.

Nemulțumirea oamenilor s-a estompat doar pe moment, dar tocmai a ieșit la iveală că România nu ceruse până ieri nici un fel de sprijin din paretea Comisiei Europene pentru preluarea unora dintre victimele aflate în stare foarte gravă de spitale specializate din vestul continentului.

Din diferite informații rezultă că oficialii români au preferat să ascundă faptul că spitalele românești nu aveau tot ce le trebuie, că nu puteau gestiona atât de mulți pacienți cu arsuri critice și că toate declarațiile au fost făcute pentru ca Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății și Raed Arafat, secretarul de stat pentru situații de urgență să-și conserve imaginea.

În jur de 90 de răniți în incendiul de la Clubul Colectiv se zbat între viață și moarte, iar managerii de spitale au încercat să ascundă faptul că nu sunt pregătiți să facă față.

Asistenta Violeta Maria Naca a fost oprită să mai facă și alte declarații după ce a povestit pe Facebook că în seara în care a ajuns la la Colectiv, la 20 de minute după ce fusese apelat numărul de urgență 112, erau acolo doar două salvări, iar tinerii arși se agățau de ea implorând să fie urcați și ei într-una din ambulanțe.

Unii doctori au spus sub anonimat că au fost amenințați cu demiterea dacă mai vorbesc și că vor fi nevoiți să plece odată cu pacienții în străinătate, dacă militează pentru această soluție.

Altfel spus vor fi nevoiți să-și caute de lucru în altă parte.

Strada este nervoasă de incapacitatea statului de a-și apăra cetățenii și de a le asigura dreptul la viață.

E pentru prima dată în România când protestul nu are un obiectiv clar, când oamenii nu vor locuri de muncă, bani mai mulți sau căderea puterii.

De fapt există o multitudine de revendicări, unele foarte particulare, altele generale, care țin de refeormarea clasei politice și care au fost discutate vineri la Palatul Cotroceni de reprezentanții organizațiilor neguvernamentale și de președinte.

După această întâlnire, Klaus Iohannis a explicat că va „prelua” o bună parte dintre ideile cu care au venit reprezentanții societății civile și dintre cerinețe Pieței fiindcă „toți, dar absolut toți, așteaptă să vină în față politicieni noi”, „care nu au făcut afaceri dubioase”, „care nu au fost urmăriți penal”.

Toate aceste lucruri „au fost bineînțelese și de politicienii” cu care s-a întâlnit, susține Klaus Iohannis.

După cum a prezentat lucrurile, președintele pare să ia în seamă mai întâi ideea alegerilor anticipate, iar abia apoi soluția premierului tehnocrat, pe care spune că o îmbrățișează toate partidele.

Deocamdată nu se discută nume, ne-a mai asigurat președintele Iohannis, ci doar concepte, adică în ce fel și cum trebuie să arate schimbarea pe care o dorește Strada.

Liderii societății civile l-au invitat pe președinte în Piață și i-au sugerat să centralizeze cererile protestatarilor într-un „contract politic” care să funcționeze în viitor între cetățeni și puterea.

Principalele revendicări țin de reducerea numărului parlamentarilor, renunțarea la imunitate, vot în două tururi pentru primari, o lege corectă pentru votul prin corespondență, dar și soluții pentru ca noii politicieni să poată fi primiți la televiziunile de știri, în așa fel încât actualul sistem politic să se poată într-adevăr schimba.

În această seară oamenii vor participa la un marș al tăcerii pentru comemorarea celor care au murit la Clubul Colectiv, exact acum o săptămână.

XS
SM
MD
LG