Linkuri accesibilitate

„Ce avem şi ce nu avem?” (Timpul)


Negocierile privind formarea viitorului cabinet de miniştri (Ziarul Național).

În paginile „Jurnal de Chișinău”, Val Butnaru încearcă să răspundă la întrebarea care, în opinia autorului, îi preocupă pe toți în ultimul timp: de ce a fost posibil la București, iar la Chișinău – nu? Jurnalistul se referă la demisia cabinetului condus de premierul Victor Ponta urmare a unei manifestaţii cu zeci de mii de oameni. Din punctul de vedere al autorului, răspunsul e la suprafață: fiindcă la București există o clasă poltică ce nu-și poate permite să nu țină cont de revolta populară, iar la Chișinău există un sindicat politic criminal ce își permite să scuipe pe revendicările a sute de mii de oameni. Fiindcă la București există un președinte al României care a declarat că-i va invita pe protestatari la Cotroceni, să le asculte propunerile, iar la Chișinău „există o rață mută căreia îi lipsește ceva, dar nu se știe ce anume”.

Ce avem şi ce nu avem?”, este întrebarea la care răspunde Marin Basarab în paginile săptămânalului „Timpul”. În opinia autorului, Republica Moldova nu are guvern, premier şi preşedinte. Chiar dacă aceştia există, ei practic vin din domeniul fantasticului, n-au nicio putere de decizie şi mai mult mimează decât exercită funcţiile pe care le deţin. Nu avem ţară, chiar dacă Constituţia şi Declaraţia de Independenţă ne spun altceva. Republica Moldova nu e un stat în adevăratul sens al cuvântului, ci o mimare eşuată a unei entităţi statale. Nu avem societate civilă care să pornească un protest sau o revoluţie de la zero, fără lideri angajaţi politici, fără spoturi video şi afişe lacrimogene, fără lozinci stupide şi cerinţe absurde, conchide Marin Basarab în „Timpul”.

Editorialistul „Ziarului Naţional”, Nicolae Negru, îşi îndreaptă atenţia spre negocierile privind formarea viitorului cabinet de miniştri. Retragerea PLDM e ca recunoașterea unei înfrângeri, crede autorul, care preveseşte că drumul spre Europa va fi oprit și va începe etapa „aducerii Europei în Republica Moldova”, după cum vor comuniștii. Ceea ce înseamnă îndeplinirea selectivă a angajamentelor conținute în Acordul de Asociere cu UE și prelungirea agoniei statului moldav. O eventuală colaborare cu PCRM a Partidului Liberal şi a Partidului condus de Iurie Leancă ar putea însemna, crede Nicolae Negru, fie alegeri anticipate, fie o guvernare de stânga, ceea ce, conform unor sondaje, e același lucru. „Nu cred că aceasta și-au dorit liberal-democrații votând decizia de miercuri”, conchide autorul.

Presa de la Chişinău o citează pe fosta ministră a Educaţiei, Maia Sandu, care a participat în seara zilei de ieri la o emisiune la postul de televiziune N4. Bineînţeles, situaţia politică din ţară a fost subiect de bază al discuţiei. Referindu-se la lipsirea de imunitate a liderului PLDM, Vlad Filat, şi încătuşarea acestuia, Maia Sandu a constat că liderul liberal-democrat nu va avea parte de o justiţie corectă, fapt de care se face vinovat pentru că nu a depus suficient efort pentru a reforma sistemul. „Nu știu în ce măsură este vinovat, pentru ca altfel nu ar fi fost șantajabil și nu ar fi lăsat ca PD să construiască acest sistem care controlează totul”, a declarat Maia Sandu.

Ion Mischevca de la Adevărul.ro crede că luptele viscerale dintre decidenţii politici de la Chişinău riscă să iasă de sub control. Nu mai primează problemele omului de rând, ci doar interesele de partid sau de grup. Se coalizează forţe aparent antagoniste: liberal-democraţii cu socialiştii pentru alegerea directă a preşedintelui, democraţii cu comuniştii pentru formarea unui nou Guvern, deşi nici unii, nici alţii nu deţin majoritatea în Parlament şi depind de votul celorlalţi deputaţi. În opinia autorutlui, asistăm la un haos premeditat şi o debandadă instituţională, în condiţiile unei instabilităţi sociale şi a insuficienţei financiare a statului. Nimeni dintre „revoluţionari” nu vrea să cedeze, toţi vajnicii politicieni sunt pe metereze, iar poporul e manipulat, dezorientat şi din ce în ce mai exasperat, crede Ion Mischevca.

Portalul Anticorupţie.md anunţă că dosarul lui Dorin Chirtoacă, primarul municipiului Chişinău, privind conflictul de interese, constatat de Comisia Națională de Integritate, a fost clasat. Edilul a ajuns în vizorul CNI pentru că ar fi favorizat o companie din România la o licitaţie internaţională. Ofiţerii Anticopţie au invocat şi în acest caz expirarea termenului de prescripţie. Nu este prima dată când funcționarii nu sunt traşi la răspundere din cauza termenului de prescripție, scrie portalul. Problema este de când începe să fie calculat acest termen. Potrivit Codului Contravențional, termenul de prescripţie curge de la data săvârşirii contravenţiei. Astfel, CNA numără cele 90 de zile începând cu momentul comiterii contravenției. Respectiv, dacă contravențiile au fost descoperite de CNI după ce au trecut aceste 90 de zile, amenzile nu mai pot fi aplicate.

XS
SM
MD
LG