Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

Deputatii socialisti depun astazi o sesizare la Curtea Constituţionala pentru ca aceasta să se pronunţe despre cum ar putea Moldova iesi din actuala stare de criza politica, daca nici in următoarele trei luni de zile, deputatii nu vor reusi sa formeze o majoritate care sa sustina un viitor guvern.

Comisia speciala pentru selectarea candidaţilor la funcţia de guvernator al Bancii Naţionale face astazi bilantul candidaturilor si al concursului.

In Autonomia Gagauza are loc astazi si miine primul forum investiţional.

Centrul pentru Jurnalism Independent si ONU Moldova discuta la o masa rotunda astazi despre „Statisticile de gen în presă”.

Pe plan international, la Bucuresti continua negocierile pentru formarea unui nou guvern dupa demisia, fortata de protestele strazii, a cabinetului Victor Ponta. Joi, presedintele Klaus Iohannis a discutat cu Partidul Social Democrat, cu liberalii, cu Uniunea Democrata a Maghiarilor si cu minoritatile nationale, iar astazi sunt planificate convorbiri cu Uniunea Naţionala Pentru Progresul României si Alianta Liberalilor cu Democratii, ALDE si cu reprezentati ai celor din strada. Protestele au continuat si joi seara.

La Berlin se intilnesc din nou ministrii de externe din Ucraina, Germania, Franta si Rusia, care vor discuta din nou despre situatia din estul Ucrainei si modul in care este respectata intelegerea de încetare a focului de la Minsk.

Presedintele Parlamentului european, Martin Schulz se află începînd de astazi si pina duminica la Teheran, in Iran.

La Riga are loc o conferinta internationala la care participa ministrii de externe si premieri din mai multe tari din regiune si care va discuta despre problemele regionale. Din partea Moldovei vor lua cuvintul sefa diplomatiei Natalia Gherman şi Victor Chirila, de la Asociatia de Politica Externa. Alti vorbitori la conferinta sunt ministrul român de externe Bogdan Aurescu, fostul ministru de externe al Suediei, Karl Bildt, seful diplomatiei Georgiei, vicepresedintele Comisiei Europene responsabil de dialogul social Valdis Dombrovskis, ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeana Anthonz Gardner… Pe lista de participanti este si secretarul adjunct al NATO, Aleksander Vershbow, premierul Ucrainei, Arseni Iațeniuk, Pirka Tappiola, reprezentatul Uniunii Europene la Chisinau, inalti diplomati şi experti din tarile Baltice, Georgia, si din tarile Uniunii Europene din regiune. Conferinta se desfasoara astazi si miine.

XS
SM
MD
LG