Linkuri accesibilitate

Protestele de stradă anarhice (Evenimentul zilei)


Tentativele de deturnare a protestelor (ziare.com).

P { margin-bottom: 0.21cm; }A:link { }

Protestele de stradă continuă în România și după demisia premierului Victor Ponta și a guvernului său. Unii comentatori văd aici semne de anarhie, alții, dimpotrivă, îndeamnă la întărirea vocii colective din stradă, care trebuie să articuleze revendicări concrete.

Editorialistul de la Evenimentul zilei, Dan Andronic, este cel care așază cuvântul anarhie în titlu. Admite că poate e cam tare, dar nemulțumirea și disprețul față de clasa politică generalizate îi indică tocmai dorința „de înlocuire a Statului existent, cu un altul, bazat pe libertate economică și politică reală”. Aceasta ar fi chiar definiția „anarhismului”. Dar starea de spirit nu e de temut pentru politicieni, ci doar de luat în considerație. „Revolta românilor poate fi văzută ca o oportunitate, scrie Andronic. Acum se poate face o reformă reală! De la reducerea numărului de parlamentari, așa cum s-a votat într-un referendum valid, dar neaplicat de întreaga clasă politică până la modificarea Constituției României în sensul transformării profunde, nu de fațadă. Eu aș opta pentru o republică prezidențială, după model American”.

Vlad Epurescu se ocupă în Adevărul de grupurile diversioniste care deja ar fi apărut la protestele din București. Reporterul a văzut acele câteva zeci de persoane mai în vârstă care erau mereu prezente la manifestațiile în sprijinul postului de televiziune Antena 3, în perioada de după arestarea lui Dan Voiculescu. Ei ar fi încercat să deturneze protestul către unui anti-Iohannis, numai că ceilalți manifestanți, care veniseră acolo din proprie inițiativă, nu i-au urmat. Au reapărut, în orice caz, pancartele cu sloganul „Iohannis, nu uita, țara nu este a ta”. „Inabilitatea preşedintelui Iohannis de a empatiza cu manifestanţii şi de a reacţiona din timp în faţa evenimentelor de pe scena politică a ţării” ar fi creat premizele apariţiei acestor voci. Din fericire, nu au avut ecou.

Ziare.com publică un interviu cu președintele Fundației „Biroul de Cercetări Sociale”, Bruno Ștefan, care spune că tentativele de deturnare a protestelor par luate dintr-un manual învechit, de pe vremea comuniștilor. Aici intră, în opinia sa, canalizarea tot mai apăsată a nemulțumirii celor aflați în stradă față de Biserica Ortodoxă Română. Desigur, spune invitatul de la ziare.com, „reactia patriarhului a fost foarte proastă. Dar au fost și oameni ai Bisericii care au donat sânge, care s-au rugat, au fost în spitale. Patriarhul are o problema veche de comunicare. Nemulțumirea tâșneste la adresa lui și pentru că în campanie s-a implicat politic de partea corupților, a unui plagiator dovedit” – respectiv premierul demisionar Victor Ponta.

Dan Tapalagă, de la Hotnews.ro, crede că România va avea un guvern de tehnocrați, atâta timp cât social-democrații (care au cele mai multe voturi în Parlament) au declarat că nu sunt de acord cu alegerile anticipate propuse de liberali. Lui Bruno Ștefan, în schimb, nu i se pare imposibil să fie convinși să accepte această ultimă soluție radicală. Motivul ar trebui să țină de instinctul de conservare: „PSD ar trebui să înțeleagă să se suie pe val. Cine se pune împotriva valului va fi strivit. Ponta a venit la guvernare pe un val de ură, pe un val de ură pleacă. Ura e un element care schimbă multe și nu văd de ce PSD și-ar atrage-o”.

XS
SM
MD
LG