Linkuri accesibilitate

35.000 de oameni cer o politică fără politicieni și „Daniel, Daniel urcă-te la cer”


„Să vă fie frică, țara se ridică!”

Componenții galeriilor de pe stadioane au dat în această seară tonul scandărilor. Ei par să fi fost maeștrii de ceremonii la protest, iar vuvuzelele au devenit zgomotul de fond peste care băieții și-au lansat textele improvizate sau aduse de-a gata. Îi recunoști după recuzită, după cum sunt îmbrăcați, după voce, dar mai ales după ritm și după faptul că protestele la care participă au ceva suspect.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:11 0:00
Link direct

Inițial când au plecat dinspre Piața Universității spre Palatul Parlamentului, numărul manifestanților era între 5 și 7 mii, dar ulterior coloana s-a lungit și lățit astfel încât, până la urmă Piața Constituției aproape s-a umplut. Peste 35.000 de oameni au participat. Mai mulți decât mar'iși mai puțini decât joi, după cum spuneau unii dintre ei.

În ritmul sloganului de galerie protestatarii au strigat „Nu vă fie frică țara se ridică!”, „Toate partidele aceeași mizerie!”, „Nu plecăm acasă, hoții nu ne lasa!”. În fața Parlamentului lumea a scandat „Demisia, demisia” și „am votat 300 nu 600”, „afară, afară, cu mafia din țară”. Cu fața pe jumătate acoperită, cu obișnuița de a se ascunde de camerele de luat vederi de la meciurile de fotbal, băieții galeriilor, cam aceiași care au venit și la protestele împotriva lui Băsescu din 2012.

Victor Ponta părăsind astă seară Palatul Victoria după demisie
Victor Ponta părăsind astă seară Palatul Victoria după demisie

Demisia lui Victor Ponta nu-i mulțumește pe manifestanți. Unii continuă să iasă în stradă pentru că sunt indignați, pentru că sunt triști și furioși după tragedia care a avut loc la Clubul Colectiv vineri noapte. 32 de persoane au murit, iar 133 se află la în spital, dintre care 88 în stare critică și gravă. Alții au o listă mai lungă cu nemulțumiri: prima dată demisia tuturor parlamentarilor, apoi Parlament cu 300 de parlamentari, Parlament unicameral, Legea lustrației, alegeri anticipate, să voteze doar independenți, să nu mai fie liste de partid. Destul de mulți cred că partidele pot fi scoase din sistemul politic democratic. Atât de mult au fost compromise încât electoratul nu și le mai dorește.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:31 0:00
Link direct

Câteva pancarte cereau „guvern de tehnocrați”, altele „demisia lui Daniel”, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, unii strigau chiar demisia lui Mugur Isărescu. În Piața Constituției, în fața Palatului Parlamentului, mai mulți manifestanți au cerut să meargă la Palatul Cotroceni să strige „Iohannis demisia”, dar alții s-au opus și în cele din urmă principala țintă au rămas parlamentarii, iar ulterior protestatarii s-au întors în Piața Universității.

Acolo, din nou, unii au vrut să meargă spre Patriarhie și au țipat „Daniel, Daniel urcă-te la cer!” sau „Daniel, Daniel, du-te după Viorel!” (Viorel Hrebenciuc, fost deputat PSD și unul dintre cei mai talentați aranjori ai politicii autohtone, a stat în arest preventiv 4 luni, dar procesul încă nu s-a terminat).

Protestele nu se vor încheia, cred cei mai mulți dintre participanți. Per total ei cer o politică fără politicieni, demisia Parlamentului și plecarea Patriarhului Daniel, cel care spunea marți, cu cinism că „lumea trebuie să meargă la Biserică, nu la club”.

XS
SM
MD
LG