Linkuri accesibilitate

Eugen Carpov: „Chişinăul nu are niciun motiv să blocheze economic regiunea transnistreană”


Un interviu cu prim-vicepreședintele Partidului Popular European.

Prim-vicepreşedintele Partidului Popular European, deputatul neafiliat, Eugen Carpov, fost vicepremier pentru reintegrare, vorbește Europei Libere despre evoluția relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol, despre progresele obținute în ultima perioadă, dar și obstacolele care împiedică rezolvarea cât mai rapidă conflictului transnistrean.

Europa Liberă: Ţinând cont de criza profundă care a cuprins întreaga Moldovă, cineva se mai gândeşte la identificarea unei soluţii pentru criza transnistreană?

Eugen Carpov: „Evident că perioada crizelor nu este deloc potrivită pentru anumite progrese în rezolvarea problemelor de genul conflictului transnistrean. Pentru progrese e nevoie de o putere stabilă, e nevoie de o unitate în elita politică: cum, sub ce formă ar putea fi soluţionat conflictul transnistrean.

În pofida acestui fapt, oricum am văzut cu toţii că săptămâna trecută a avut loc o întâlnire anuală tradiţională în Germania, în Bavaria, au avut loc discuţii, au avut loc chiar şi anumite înţelegeri, s-au convenit anumiţi paşi pentru viitor. Eu salut asemenea evoluţii, pentru că, pe lângă criza pe care o avem internă la Chişinău, chiar nu am mai avea nevoie şi de anumite tensiuni care ar fi generate de relaţia Chişinău-Tiraspol. Şi dacă se menţine un dialog la nivelul experţilor, chiar dacă nu la nivelul liderilor sau guvernului de la Chişinău, deja este un fapt pozitiv.”

Europa Liberă: Observatorii cred că Chişinăul face un pas înainte, doi paşi înapoi. Am văzut şi această situaţie ce ţine de plăcuţele de înmatriculare a transportului care, dacă e cu numere transnistrene, ba au acces în partea dreaptă, ba li se interzice.

Eugen Carpov: „Nu am înţeles argumentele în baza cărora decizia luată anterior a fost suspendată. Şi a fost suspendată fără un termen clar stabilit. Nu ştiu care ar fi angajamentele din partea Tiraspolului pentru ca Chişinăul să fi adoptat o asemenea decizie.”

Europa Liberă: Tiraspolul continuă să spună că e blocată regiunea transnistreană economic. Argumentele acestea le-au avut cam de fiecare dată. Acum insistă pe această idee şi mai mult, că, chipurile, şi din partea Ucrainei au aceste presiuni, şi din partea autorităţilor Republicii Moldova.

Eugen Carpov: „Eu pot să spun cu toată responsabilitatea: blocaj economic din partea Chişinăului, dar cred că şi din partea Kievului nu există. Chişinăul nu are niciun motiv să blocheze economic regiunea transnistreană, să intre populaţia Republicii Moldova, locuitoare a acestei părţi a statului nostru, într-un colaps economic, să treacă prin crize ş.a.m.d. Cu atât mai mult, cred că nici Kievul nu are nevoie de zone care ar fi cu turbulenţe şi ar crea o bătaie de cap suplimentară. Faptele care există de facto este că Ucraina se confruntă într-un război cu fenomenul separatismului cu Federaţia Rusă, care a anexat o parte din teritoriul ucrainean.

Evident că măsurile de securitate ale Ucrainei sunt întărite şi pe frontiera cu Federaţia Rusă, dar şi pe segmentul de frontieră moldo-ucraineană, pe segmentul transnistrean, pentru că în regiunea transnistreană se află trupe ruseşti militare, care stau ilegal pe teritoriul Republicii Moldova şi, corespunzător, reprezintă, din punctul de vedere al ucrainenilor, o ameninţare în stare de război şi pentru teritoriul ucrainean.

Din punctul acesta de vedere, evident că instabilitatea generează şi o încetinire a relaţiilor economice, comerciale chiar şi la nivel de companii, de firme, care din regiunea transnistreană aveau relaţii cu cei din Ucraina sau cu cei din Federaţia Rusă. Dar tranzitul prin Ucraina, tranzitul terestru a devenit şi el o problemă, pentru că războiul nu stimulează circulaţia pe drumurile ucrainene.”

Europa Liberă: Dar situaţia economică se înrăutăţeşte şi în regiunea transnistreană.

Eugen Carpov: „Exact. Acesta este motivul de ce situaţia se înrăutăţeşte. Dar cei de la Tiraspol, mă refer la reprezentanţii de acolo, pentru ca să găsească scuze pentru incapacitatea lor de a veni cu soluţii la toate problemele care sunt, de un caracter inclusiv geopolitic, încearcă să meargă pe ideea veche – Transnistria este înconjurată de duşmani, aceşti duşmani generează crize, ne blochează, noi suntem într-un război rece şi societatea de acolo ar trebui să se unească în jurul, de fapt, liderilor. Şi e o tactică de pe timpul sovietic, e una cu propagandă foarte bine orientată.

Din punctul acesta de vedere, nimic nou şi trebuie să fim conştienţi că aceasta este unica posibilitate a celor de la Tiraspol să mai înfricoşeze o dată populaţia, să le spună că doar liderul de la Tiraspol poate să-i salveze. Dar nu este aşa.”

Europa Liberă: Poate indirect autorităţile de la Tiraspol aşteaptă şi mai mult sprijin din partea Federaţiei Ruse, mai multă asistenţă financiară şi materială, umanitară?

Eugen Carpov: „Sigur că aşteaptă. Aceasta este unica sursă pentru regimul separatist să supravieţuiască. Dar astăzi Federaţia Rusă are suficiente probleme interne, Federaţia Rusă nu reuşeşte să-şi rezolve inclusiv problemele financiare proprii. Din punctul acesta de vedere posibilităţile şi şansele transnistrenilor de a primi ajutor din Federaţia Rusă sunt tot mai mici. Şi atunci o logică sănătoasă ar trebui să-i orienteze spre cei care real ar putea şi doresc să ajute regiunea respectivă. Iar cei care real doresc şi ar putea să ajute este Chişinăul şi sunt partenerii noştri internaţionali, care vin inclusiv cu suport financiar. Şi aceasta este Uniunea Europeană şi mulţi alţi parteneri pe care îi avem în Occident.”

Europa Liberă: Să ne spuneţi şi o părere a dumneavoastră referitoare la Acordul de Asociere pe care l-a semnat Republica Moldova cu Uniunea Europeană, care include şi Acordul de Liber Schimb şi iată că prevederile acestui acord sunt valabile pentru agenţii economici din stânga Nistrului doar până la 1 ianuarie 2016. Ce se întâmplă începând cu 2016?

Eugen Carpov: „Bruxellesul a anunţat că aceste preferinţe autonome care sunt valabile până la 31 decembrie nu vor mai fi prelungite. Deci, în continuare, soluţia pe care s-a mers pe parcursul anului curent nu mai este valabilă. Alte soluţii trebuie agreate, puse pe hârtie, convenite şi evident că, probabil, cei din Uniunea Europeană înţeleg că e nevoie de o perioadă tranzitorie pentru cei din regiunea transnistreană, pentru ca ei să fie pregătiţi să aplice.

Acest mecanism de preferinţe comerciale autonome nu va mai putea fi, doar poate fi un termen tranzitoriu pentru aplicarea întocmai a prevederilor Acordului de Liber Schimb pe care Moldova îl are semnat cu Uniunea Europeană şi transpunerea tuturor regulilor şi asupra teritoriului moldovenesc din regiunea transnistreană.

Aceasta este unica soluţie, ea a fost nu o dată şi declarată, dar şi explicată la nivel de experţi celor din Transnistria. Am impresia că apropierea către data de 1 ianuarie îi pune pe gânduri pe transnistreni, nu exclud ca în curând să vedem o evoluţie, sper, una care să însemne că Tiraspolul va accepta regulile Acordului dintre Chişinău şi Bruxelles.”

XS
SM
MD
LG