Linkuri accesibilitate

56% dintre tinerii americani privesc critic regimul Putin si Rusia


De la sfîrșitul războiului rece, limba și cultura rusă au pierdut teren ca materii academice în Statele Unite, în favoarea Chinei și a țărilor arabe.

Ce crede tinara generatie din cele doua tari despre raporturile deteriorate intre Statele Unite si Rusia? O reltare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Formula de Dialog Dartmouth este o reactivare din anii razboiului rece, finantata de o organizatie din Ohio si menita sa relanseze dialogul dintre cetatenii americani si rusi, in aceste momente de criza a relatiei. La cel mai recent dialog au participat diplomati si lideri militari in retragere, profesori, medici, lideri religiosi, oameni de afaceri si ziaristi. Consensul a fost ca raporturile bilaterale trebuesc reactivate la nivelul societatii civile. S-a ajuns de asemenea la concluzia ca acest dialog va fi cu-atit mai productiv cu cit va include un mai mare numar de tineri, in intervalul de virsta 20-35 de ani.

De la sfirsitul razboiului rece, limba si cultura rusa au pierdut teren ca materii academice, in Statele Unite, in favoarea Chinei si tarilor arabe. Schimburile de persoane sint si ele in declin, de ambele parti, ca o consecinta a ostilitatii la nivelul guvernelor. Acest segment de virsta, american si rus, are viziuni diferite. Studii arata ca tinerii americani au mai putina incredere in stat si ca vad influenta Americii in lume, redusa, dupa atacurile teroriste din 2001.

56% dintre tinerii americani privesc critic regimul Putin si Rusia, dar cifra e mai mica decit 78% - nivel de neincredere la americanii de peste 50 de ani. Sub influenta propagandei, tinerii rusi, mai ales cei mai putin educati par sa adere in numar mare la viziunea regimului Putin cu accentele ei xenofobe, homofobe si suspicioasa in legatura cu America. Si de aici si concluzia ca, chiar si in aceste momente grele pentru relatie, impulsionarea contactelor in interiorul acestui grup de virsta ar putea constitui o fundatie pentru vremuri mai bune.

XS
SM
MD
LG