Linkuri accesibilitate

NemaiCrezutul


„Să vă fie frică, poporul se ridică!”

20.000, după aprecierile jandarmeriei, 25.000, după aprecierile unui participant realist, de la 30.000 la 40.000, după părerea unui participant superoptimist. Dar, indiferent de numărul participanților, demonstrația bucureștenilor de marți seara, în majoritate tineri și foarte tineri, a fost suficient de gravă pentru a se lăsa cu un rezultat greu de crezut cu 24 de ore mai înainte: demisia guvernului Victor Ponta. Protestul a început în Piaţa Universităţii cu mii de oameni care au marşăluit în ordine prin centrul Capitalei, la Guvern, la Ministerul de Interne, la Parlament şi la Primăria Sectorului 4, cerând demisia lui Cristian Popescu Piedone, Gabriel Oprea şi Victor Ponta. Și asta în absența oricărei opoziții instituționale, în absența partidelor, deci.

Manifestația a fost rezultatul exasperării bucureștenilor tineri și foarte tineri, exemplar mobilizați de internet și mai ales de Facebook, drept care, deloc întâmplător, Mark Zuckerberg fost înscris printre coautorii căderii guvernului Ponta. Și astfel, la un an de la ultimele alegeri prezidențiale, Victor Ponta a înțeles că le-a pierdut și a făcut ceea ce trebuia să facă atunci.

Culisele demisiei sunt mai laborioase decât par la prima vedere. Anunțul a fost făcut nu de împricinat, ci de noul lider al PSD. Liviu Dragnea a fost cel care a anunțat, la primele ore le dimineței, că Victor Ponta „a hotărât să-şi depună mandatul pentru că nu se mai poate continua aşa”. Și a pus degetul pe rană, precizând că „nu trebuie să fii surd sau orb atunci când oamenii îşi strigă nemulţumirea în stradă, nemulţumiri legitime şi dorinţe legitime.” Odată precizată cauza primară a demisiei, manifestația de marți, liderul PSD a ținut să menționeze și partea de vină ce cade în sarcina principalului partener de guvernare : „Unii parteneri de-ai noştri nu doresc să-şi asume nicio responsabilitate şi nu înţeleg că nu se mai poate face politică rupţi de societate şi de ceea ce cer oamenii. Deci, dacă ei nu-şi asumă, premierul a hotărât să-şi depună mandatul, pentru că nu se mai poate continua aşa.”

O modalitate nu prea abilă de a atenua eșecul și de arunca o parte din vină pe partnereul care a fost cheia menținerii la putere a guvernului Ponta. Trebuie să fii orb să nu vezi că partenerul care nu-și asumă responsabilitatea este Uniunea Națională pentru Progresul României și liderul ei, controversatul și arogantul general Gabriel Oprea. Și brusc, odată cu anunțarea demisiei Guvernului,omul care a acumulat în ultimile luni un spectaculos capital de antipatie, Gabriel Oprea, a devenit mai rațional. Și l­-a adus la rațiune și pe primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a cărei demisie a fost insistent reclamată de manifestanții de marți.

Pentru că detonatorul manifestației și al demisiei guvernului a fost tragedia de la Clubul Colectiv. Soldată, deocamdată cu moartea a 32 de tineri. Tineri adunați să asculte trupa Goodbye to Gravity. Trupă care, în seara tragediei, cânta „Nu suntem numere, suntem liberi, vii și, da, murim abia atunci când cedăm în fața corupției”.

XS
SM
MD
LG