Linkuri accesibilitate

Igor Dodon: „Situația poate fi schimbată doar prin alegeri parlamentare anticipate”


Igor Dodon, la un protest în fața Parlamentului
Igor Dodon, la un protest în fața Parlamentului

Liderul socialiștilor, în dialog cu Valentina Ursu.

Europa Liberă: Cine și de ce dorește răul Republicii Moldova, din moment ce această criză politică se aprofundează tot mai mult și mai mult?

Igor Dodon: „Cea mai mare greșeală a fost și este în continuare când se încearcă să se caute mâna cuiva de pe exterior în ceea ce ține de răul din Republica Moldova. Eu cred că vina este în primul rând a politicienilor din interior și ceea ce avem în acești șase ani este rezultatul luptei politice interne. Partenerii externi din Est, din Vest, în mare parte, având interesele lor geopolitice evidente, au încercat să ajute guvernarea din Moldova. În premieră, în istoria sa modernă, Republica Moldova a avut așa suport financiar și politic din partea Washington-ului și Bruxelles-ului. Împrumuturile, care au fost acordate în acești șase ani, depășesc net ceea ce a fost anterior, în toți anii de independență. Așadar, vina este a politicienilor din interior. Dacă e să vorbim de nume și ce s-a întâmplat în acești șase ani a fost lupta politică între două persoane politice, între Vlad Plahotniuc și Vlad Filat, care de fapt a fost resimțită de întreaga societate, de fiecare cetățean în parte. Luptau între ei și cetățenii aveau de suferit și de achitat conturile doar.”

Europa Liberă: Partidul Socialiștilor contribuie la adâncirea crizei, cerând alegeri anticipate, demisia președintelui, având încă multe alte revendicări.

Igor Dodon
Igor Dodon

Igor Dodon: „Situația poate fi schimbată doar prin alegeri parlamentare anticipate. Încercarea de a șantaja societatea, pe noi ca partid parlamentar, pe cetățeanul simplu că, doamne ferește, să mergem la alegeri parlamentare anticipate, că nu știu ce și nu știu cum, aceasta va fi cea mai mare greșeală. Toleranța că haideți să le mai iertăm încă o dată, să le mai dăm o șansă… Dar câte șanse le-ați dat și le-am dat toți cetățenii Republicii Moldova în acești șase ani? Inclusiv noi prin votarea președintelui Timofti patru ani în urmă. Noi oare nu am dat o șansă atunci Republicii Moldova? Și cu ce s-au finalizat toate acestea? Cu furturi? Cu jafuri? Cu Pădurea Domnească? Nu are șanse Moldova cu o astfel de majoritate parlamentară.”

Europa Liberă: Când se poate ajunge la alegeri parlamentare anticipate? Dacă e să ținem cont de buchea și spiritul legii.

Igor Dodon: „Alegerile parlamentare anticipate, în funcție de scenariile care vor urma, ar putea avea loc în perioada între martie-aprilie 2016 și mai târziu. Mai devreme de martie-aprilie sunt imposibile. Și aceasta doar în cazul când președintele Timofti își va da demisia în următoarele săptămâni.”

Europa Liberă: Ceea ce este exclus.

Igor Dodon: „Nimeni nu credea că domnului Filat îi va fi scoasă imunitatea. Nu se credea că va fi demis guvernul Streleț, a plecat. În Republica Moldova totul este posibil. De aceea eu nu exclud că am putea atinge următorul obiectiv al socialiștilor, în timpul apropiat – demisia președintelui Timofti.”

Europa Liberă: Dar cine ar mai fi interesat să îl demită pe șeful statului?

Igor Dodon: „Eu cred că marea majoritate a cetățenilor Republicii Moldova ar fi.”

Europa Liberă: …cetățenii nu l-au ales…

Igor Dodon: „…ar fi cointeresați. În Parlament noi, socialiștii, suntem cointeresați și acesta este unul dintre obiectivele noastre. Noi considerăm că Timofti nu a făcut nimic în funcția de președinte. Celelalte partide probabil din interese doar politice, partinice, nu ar fi atât de interesate. De ce? Pentru că comuniștii probabil se tem de alegeri anticipate, democrații la fel, liberal-democrații – totul depinde cum vor fi, rupți în două sau nu, și vor accepta acuși, iarăși, acel masochism politic despre care vorbea unul dintre deputații PLDM de la tribuna Parlamentului pe data de 29 octombrie. PL probabil nu. În Parlament doar socialiștii insistă și vom face tot posibilul ca președintele să fie demis. Pentru că aceasta ar fi cea mai rapidă cale pentru a obține alegeri parlamentare anticipate, că doar alegerile parlamentare anticipate sunt o soluție pentru Republica Moldova. Cel mai rapid, în martie-aprilie, dacă își dă demisia președintele acum.”

Europa Liberă: Mandatul președintelui se încheie în cinci luni. De ce această grabă și la ce ar fi de folos?

Igor Dodon: „Dacă președintele Timofti nu își dă demisia, atunci alegerile parlamentare anticipate vor avea loc în a doua jumătate a anului 2016, undeva în toamnă. Ceea ce înseamnă că 10-11 luni de zile noi încă vom pierde. Noi, ca stat, ca cetățeni. Plecarea lui Timofti din funcție poate salva șase-șapte luni. Adică am putea să rezolvăm problemele mult mai repede.”

Europa Liberă: Domnul Timofti ar trebui să fie demis cu voturile din Parlament, pentru că deputaţii l-au ales.

Igor Dodon: „Domnul Timofti ar putea să îşi dea demisia din iniţiativă proprie.”

Europa Liberă: Şi cum şi-ar explica-o dacă să vină din iniţiativă proprie?

Igor Dodon: „Eu cred că ar găsi el scuze. Aşa cum nu a făcut nimic trei ani şi jumătate, şi-ar găsi scuze de ce să plece acum.”

Europa Liberă: S-ar acutiza şi mai mult situaţia social-politică, domnule Dodon.

Igor Dodon: „Cu ce s-ar acutiza?”

Europa Liberă: În Parlament nu e linişte, guvern nu există, să mai plece şi şeful statului...

Igor Dodon: „Atunci încă şase luni să le mai dăm posibilitate oligarhilor să fure, să fie o debandadă totală.”

Europa Liberă: Dar cine mai sunt oligarhii? Ce mai fură? Şi de unde mai fură?

Igor Dodon: „În sistemul bancar au mai rămas lichidităţi, mai este încă rezerva valutară a statului, peste un miliard de dolari, care ar putea fi în timpul apropiat din nou, prin scheme diferite, scoase din Republica Moldova, mai sunt încă anumite fonduri şi lichidităţi la bugetul de stat, mici, dar sunt. Se speră că vor veni bani din exterior, care de asemenea vor fi furaţi prin diferite „otkaturi”. Se mizează pe faptul că va veni Fondul Monetar Internaţional şi vor veni bani suplimentari de la Comisia Europeană, Banca Mondială. Adică, ei se gândesc că mai au ce fura, de aceea, se ţin cu dinţii. Logic, după tot ce s-a întâmplat în aceşti şase ani, după ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni, luni, un an de zile, în orice ţară pretins de ei europeană, democratică, guvernul îşi dădea demisia şi guvernarea pleca şi urmau să aibă loc alegeri parlamentare anticipate deja cu altă clasă politică. Nu, ei se ţin cu dinţii. Şi vedem că aceasta se referă absolut la toţi. Şi la Mihail Fiodorovici Ghimpu, care nu vrea să plece de la guvernare, pentru că trebuie să-şi ocrotească nepotul de la Primărie care are dosare penale. Şi Streleţ, care s-a „înfruptat” din fondurile de subvenţionare pentru agricultură ş.a.m.d. şi nu vrea cu niciun scop, şi e gata să ierte tot, şi umilinţa care a făcut-o PD-ul PLDM-ului, şi închiderea lui Filat, e gata să ierte tot, numai să rămână la treuca puterii. Şi PD care se ţine cu toate mâinile. Şi comuniştii care ar vrea să se întoarcă, care înţeleg că alegerile anticipate duc la pierderea a cel puţin jumătate din mandatele care le deţin acum.”

Europa Liberă: Ce formaţiuni politice pot crea noua majoritate în Parlament?

Igor Dodon: „Pentru orice guvern care ar putea fi votat în următoarele săptămâni termenul maxim de activitate va fi de trei-patru luni, până în luna februarie-martie cel târziu. De fapt, se caută un kamikaze politic care urmează a fi sacrificat, odată cu problemele majore care inevitabil vor fi în timpul apropiat. Probleme majore la capitolul tarife, care vor duce la explozie socială. Probleme majore la capitolul bugetar, deoarece sunt şanse, care încă nu sunt clare, referitoare la creditul din România, altă finanţare externă nu va fi. Şi cunoaştem că economia este la pământ şi nu ai de unde încasa impozite, taxe care sunt necesare pentru capitolul venituri la buget. De aceea, probleme vor fi enorme. Acum se caută şi se va încerca să fie creat un guvern cu o marionetă în frunte, căruia i se va promite că va avea în CV activitatea sa ca fost prim-ministru o anumită perioadă şi va fi demis în luna februarie-martie. În ce condiţii şi cine va putea forma o astfel de majoritate? Cred că sunt două scenarii, ambele fără participarea socialiştilor, socialiştii nu participă la niciun fel de votări ale guvernului.”

Europa Liberă: Nici nu vi s-a propus din partea nimănui?

Igor Dodon: „La niciun fel de coaliţie, la niciun fel de alianţă. Noi ne-am spus ferm poziţia. Ce să ne mai propună? Noi putem să discutăm, a propos, în Parlament şi cu unii, şi cu alţii, cum am făcut-o în ultimul timp şi am obţinut atingerea anumitor obiective, cum ar fi demisia guvernului, cum ar fi semnături pentru modificarea Constituţiei la capitolul alegerea directă a preşedintelui. Suntem gata să discutăm şi cu alţii pentru a vota împreună acest proiect, de exemplu, în Parlament, ca să nu aibă loc referendum, dar să fie modificată Constituţia. Noi putem să discutăm absolut cu toţi, dar noi nu vom face coaliţie.”

Europa Liberă: Dar fără voturile socialiştilor, sunt suficiente voturi ca să se creeze totuşi o majoritate confortabilă.

Igor Dodon: „Sunt posibile două scenarii. Un scenariu ar fi aceiaşi deputaţi care au stat la baza Alianţei pentru Integrare Europeană - 3, plus cei independenţi. Aceasta ar fi o majoritate aproximativ comodă, de 54-55 de deputaţi care ar putea să o mai ducă câteva luni. Acesta este un scenariu. Aici depinde de PLDM.”

Europa Liberă: Astăzi se negociază fără PLDM.

Igor Dodon: „Dacă ei vor continua mazochismul politic din ultimii doi-trei ani, atunci şi-au ales soarta, în trei-patru luni nu rămâne nimic din ei. Va fi demis următorul guvern, din nou…”

Europa Liberă: Din cine nu rămâne nimic?

Igor Dodon: „Din PLDM. Al doilea scenariu este fără PLDM. În cazul acest evident că urmează să participe comuniştii. Eu nu exclud şi dau probabilitate mai mare pentru scenariul doi.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, dar chiar îl vedeţi pe domnul Ghimpu alături de domnul Voronin să facă o coaliţie? Domnul Ghimpu a spus tranşant că nu face coaliţie cu nimeni, dacă nu e cooptat PLDM la guvernare.

Igor Dodon: „Domnul Ghimpu spunea că fără procuror european nu intră la guvernare. A făcut, bine mersi, coaliţie cu comuniştii în consiliul municipal patru ani şi au împărţit terenurile în Chişinău la dreapta şi la stânga şi Chirtoacă nu a scos nici „mârc”, când trebuia împreună cu comuniştii să voteze alocarea terenurilor pentru oficiul Partidului Comuniştilor sau comuniştii când votau pentru alocarea terenurilor pentru Partidul Liberal ş.a.m.d. Niciodată să nu credeţi că ceea ce se declară tare de comunişti şi liberali va fi până în ultima instanţă, în primul rând. În al doilea rând, eu nu exclud că ar putea să existe o majoritate şi fără Partidul Liberal. Pentru că, dacă excludem Partidul Liberal, 13 deputaţi, socialiştii – 24, suntem 37 de deputaţi, mai excludem jumătate din PLDM, împreună sunt în jur de 40. Dar restul? Ar putea să creeze. Comuniştii, democraţii, grupul Leancă, alţi independenţi, o parte din PLDM.”

Europa Liberă: Nimeni nu crede că domnul Leancă ar putea împreună cu domnul Voronin să guverneze ţara.

Igor Dodon: „Eu cred că aşteptările faţă de Leancă au fost mult mai mari şi din partea alegătorilor săi, şi din partea membrilor echipei. Eu văd cum cel puţin în consiliul municipal Chişinău ei au plecat capul şi fac jocul liberalilor. De aceea, sunt posibile două forme de coaliţie majoritare în timpul apropiat, nu obligatoriu formalizate sub forme de acte de creare a coaliţiilor, dar ambele scenarii cu un sfârşit tragic, deoarece guvernul va fi sacrificat la sfârşitul primului trimestru al anului viitor.”

Europa Liberă: Admiteţi varianta unui guvern minoritar sau a unui guvern tehnocrat?

Igor Dodon: „Să le luăm pe rând. Guvern cu o majoritate clară presupune crearea unor alianţe şi semnarea unor acorduri. Nu sunt sigur că ei sunt gata să semneze vreun acord. Guvern minoritar a mai fost în acest an. Ar putea să se încerce să camufleze sub un guvern minoritar. În acest caz cel mai probabil vor vota comuniştii. Din nou, fără şanse de succese, va fi foarte interesant că urmărim cum se vor vota în Parlament reformele la care insistă Fondul Monetar Internaţional, majorarea tarifelor, multe-multe alte lucruri. Şi vreau să văd cum comuniştii vor vota. Un guvern tehnocrat sună frumos, dar nu este real politic în condiţiile actuale.”

Europa Liberă: Unul-două nume de potenţiali candidaţi pentru funcţia de premier?

Igor Dodon: „Chiar nu contează. Nu contează cine va fi premier. El va avea jocul foarte clar şi rolul său foarte clar de kamikaze. Şi aşa cum i-am spus lui Gaburici că va sta trei-patru luni, aşa cum i-am spus lui Streleţ că nu va ajunge la Crăciun, eu vă promit că viitorul premier la Paşte nu ajunge, dar cel mai probabil nici la 8 Martie nu va ajunge.”

Europa Liberă: PD ar fi fracţiunea care ar trebui să desemneze viitorul candidat pentru funcţia de premier?

Igor Dodon: „Eu nu cred că PD îşi va asuma riscul să înainteze, înţelegând din start că va fi demis, că nu va face, dar nu poate să facă absolut nimic în aceste condiţii. PD, care la diferite perioade avea între 15 şi 19 mandate, care, de fapt, controla marea majoritate a proceselor în Republica Moldova, să ne uităm, clar că practic nu au fost responsabili de nimic. Şi cred că în această situaţie tot vor face tot posibilul ca ei să nu fie responsabili de actul de guvernare.”

Europa Liberă: Actualmente PD şi PCRM încearcă să discute două probleme importante – alegerea şefului statului şi stabilitatea politică. Alegerea şefului statului de către deputaţi şi o a doua variantă este cea pe care insistaţi şi dumneavoastră, în speranţa că ajungeţi la Curtea Constituţională să depuneţi această iniţiativă, de a fi ales şeful statului prin vot direct. Care dintre aceste două variante e cu şansă mai mare?

Igor Dodon: „Noi pledăm pentru alegerea directă de către cetăţeni a preşedintelui. Şi vom face tot posibilul pentru a atinge acest obiectiv. În ceea ce ţine de alegerea în Parlament, este prematur să vorbim despre acest lucru, atâta timp cât nu vedem care sunt şansele de a implementa iniţiativa de vot direct. Vom vedea ce spune Curtea Constituţională, vom vedea care sunt şansele reale în timp pentru a fi promovată această modificare şi pe urmă vom lua decizia.”

Europa Liberă: Acum se creează impresia totuşi că în Parlament e mai uşor să fie modificat articolul 78. Dacă, eventual, se ajunge la o înţelegere între PD, PCRM şi PL – PL tot insistă ca şeful statului să fie ales de către deputaţi – se adună două treimi de voturi pentru a modifica Constituţia?

Igor Dodon: „Nu au de unde. În caz dacă noi, socialiştii, dar noi vom fi fermi pe poziţii, dacă PLDM, 19 deputaţi care sunt, vor fi fermi, noi avem suficiente voturi pentru a bloca o astfel de modificare în Parlament.”

Europa Liberă: Dar va fi o luptă crâncenă în a se ajunge la un numitor comun unde să fie ales şeful statului, în Parlament sau de către cetăţeni.

Igor Dodon: „Din nou, dacă grupul Leancă, care a promis că va merge pe vot direct de alegere a preşedintelui, va face jocul PD, atunci evident că va fi la limită, câţiva deputaţi plus/minus pentru a modifica Constituţia în Parlament. Dar nu văd necesitate de ce să se meargă în Parlament din partea celor care pretind că sunt la guvernare să se meargă pe modificarea Constituţiei, având nevoie de 67 de deputaţi, dacă pentru alegerea preşedintelui ai nevoie de 61 de deputaţi. Dacă ai 62-63 de deputați, pentru ce îţi mai trebuie trei-patru să modifici Constituţia, dacă poţi alege preşedintele? De aceea, cel mai probabil în Parlament nu se va insista pe modificarea Constituţiei pentru ca să fie ales cu 51 de deputaţi. Eu sper că în Parlament noi vom insista şi cu alţi colegi deputaţi pe obiectivul de modificare a Constituţiei pentru ca să fie vot direct. Şi vom face tot posibilul ca preşedintele să nu fie ales, pentru a merge la alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Liderul PD, Marian Lupu, a lăsat să se înţeleagă că socialiştii ar fi în cârdăşie cu PLDM-iştii în abordarea acestei probleme.

Igor Dodon: „Este foarte nostimă şi hazlie încercarea de a se învinui unii pe alţii. Eu mă uit la ei, la PD şi la PLDM, practic se repetă situaţia de acum doi ani, din 2013, când comuniştii ba votau cu unul, ba votau cu alţii ş.a.m.d. Noi, socialiştii, vom vota şi vom semna cu oricare deputat, dacă acest vot duce la atingerea obiectivelor pe care noi ni le-am trasat. Este vorba de demisia conducătorilor mai multor instituţii – procuror general, CNA, CEC, Curtea Constituţională, ANRE, CCA. Scopul demisiei guvernului a fost atins. Dacă va fi alt guvern, vom cere demisia acelui guvern. Demisia preşedintelui, pentru a fi alegeri parlamentare mai rapide. Mai departe alegerea directă a preşedintelui şi alegeri anticipate. De aceea, oricare, care prin vot sau prin semnături, sau prin iniţiative va fi de acord şi vom putea atinge aceste obiective, noi suntem gata să votăm împreună cu ei. Nu vedem absolut nicio problemă.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, tot domnul Lupu a spus că vor insista să menţină vectorul de politică externă, bazându-se pe integrarea europeană. Pro-europeni sunt democraţii, vor fi pro-europeni şi comuniştii?

Igor Dodon: „Dar ei demult sunt pro-europeni. Cel puţin au susţinut câteva guverne unde era indicată foarte clară integrarea europeană. Inclusiv guvernul Gaburici a fost votat, unde unul dintre obiectivele de bază era integrarea europeană.”

Europa Liberă: Ce s-ar întâmpla dacă PLDM, fiind cooptat la guvernare, ar propune-o iar pe Maia Sandu în funcţia de premier? Pentru că v-am auzit de câteva ori şi pe dumneavoastră că și candidatura Maiei Sandu ar fi fost cea mai potrivită pentru această funcţie.

Igor Dodon: „Noi, evident, pentru aşa candidatură nu vom vota. Pentru că noi considerăm că sunt necesare alegeri parlamentare anticipate. Dar dacă se vor aventura să propună, ori va fi votată pentru a fi demisă în trei-patru luni, sau se vor găsi motive ca PLDM să meargă cu această candidatură pentru a ajunge în opoziţie să încerce să arate că au poziţii ferme. Timpul va arăta.”

Europa Liberă: Este sau nu cazul să se ceară ridicarea imunităţii pentru întreg corpul legislativ?

Igor Dodon: „Noi suntem gata să votăm o astfel de iniţiativă. Şi nu vedem nicio problemă, cu toate că este o practică nu tocmai cea mai bună în acest sens, deoarece acesta va fi un instrument de presiune în special asupra opoziţiei parlamentare. Dar pentru a demonstra că noi nu avem de ce ne teme, suntem gata să votăm o astfel de iniţiativă.”

Europa Liberă: Adevărata luptă împotriva corupţiei a început? Ce credeţi dumneavoastră despre felul cum se luptă astăzi cu flagelul care zdruncină statalitatea ţării?

Igor Dodon: „Din ceea ce a ieşit la suprafaţă acum foarte mult se cunoştea în societate. Se cunoştea şi despre ce face Shor, şi se cunoştea, în mare măsură, fără dovezi, noi, societatea nu le cunoşteam, şi despre unii lideri politici. Faptul că a început acest proces eu cred că este bine, însă este foarte important ca acest proces să nu fie limitat doar la anumite forţe politice şi la anumiţi lideri politici. Ar fi bine această abordare să fie o abordare sistemică. Trebuie să vedem ce se va întâmpla în următoarele luni, eu vreau să văd şi alte nume, eu vreau să văd şi nume din PD, vreau să văd şi nume din PL, care se ştie foarte bine că face jocul Partidului Democrat. Şi atunci vom spune foarte clar că nu este o justiţie selectivă, cum spuneţi dumneavoastră.”

Europa Liberă: Iar PL şi PD vor spune că vor şi nume de la socialişti.

Igor Dodon: „Nu au decât să facă publice şi nume de la socialişti. Nu văd nicio problemă. E bine că s-a început, dar e important ce va urma, dacă se va merge mai departe sau dacă a fost aceasta doar o etapă pentru a fi undeva o răfuială politică.”

Europa Liberă: Interceptările telefonice – poate fi găsită o modalitate să fie pedepsiţi cei care fac acest lucru în afara legii?

Igor Dodon: „Eu cred că este foarte dificil să fie traşi la răspundere cei care fac acest lucru, cel puţin la această etapă, cu această justiţie şi cu această Procuratură, şi cu alte organe de forţă care sunt controlate. Toţi ştim că se interceptează. Eu sunt ferm convins că se interceptează şi toate telefoanele mele şi sunt ferm convins că se interceptează ilegal şi acest lucru este cunoscut în Republica Moldova. Şi, a propos, aceasta este o problemă majoră. Ce fel de stat de drept în care se întâmplă astfel de lucruri?”

Europa Liberă: Şi cine asigură securitatea acestui stat, dacă cetăţeanul ajuns să se teamă să mai vorbească la telefon sau să discute în altă parte?

Igor Dodon: „Eu risc să presupun că instrumente şi utilaj pentru a face aceste interceptări le au nu numai instituţiile de stat. Risc să presupun că au şi unele servicii străine, şi unii businessmeni mai puternici din Republica Moldova. Şi aceasta este o problemă majoră.”

Europa Liberă: Dar ce om de afaceri ar putea să aibă utilaj mai performant decât SIS sau alte instituţii ale statului?

Igor Dodon: „Se vorbeşte de diferiţi. Unii spun de Plahotniuc, alţii spun de alţii, unii spun de Voronin. Eu nu voi comenta, pentru că nu ştiu.”

Europa Liberă: Mulţi spun şi despre Renato Usatîi, cu care împreună continuaţi să protestaţi în stradă.

Igor Dodon: „Nu ştiu şi nu am văzut. Dar vorbesc diferite lucruri şi aceasta e cel mai straşnic. În caz dacă se confirmă că persoane fizice au astfel de utilaj şi îşi permit acest lucru necontrolabil, atunci noi nu avem stat funcţional în Republica Moldova. De fapt, noi demult vorbim şi este evident că este un stat capturat. Şi acesta este încă un argument în plus de ce sunt necesare alegeri parlamentare anticipate.”

Europa Liberă: Dar mai nou şi acest şantaj pornografic. A propos, ce părere aveţi dumneavoastră despre ceea ce s-a întâmplat?

Igor Dodon: „Eu foarte rar spun acest lucru, dar aici am să spun – no comment.”

XS
SM
MD
LG