Linkuri accesibilitate

Alexandru Canțîr: „Să fii pe aceeaşi undă, de admirație, de tristețe, de meditaţie cu cei pentru care muncim”


După un an de emisiuni ale Europei Libere pentru televiziune – un interviu cu editorul-șef al programului „Pur și Simplu”, jurnalistul Alexandru Canțîr.

Radio Europa Liberă a lansat în urmă cu un an un program de televiziune numit „Pur și Simplu”. Editorul-șef al acestui program de 10 minute pe care îl puteți găsi zilnic pe pagina noastră de internet și urmări – în variantă românească și rusă la postul public de televiziune Moldova 1 - este jurnalistul Alexandru Canțîr, cu care am stat de vorba despre acest proiect și despre diferențele pentru un jurnalist de a lucra numai cu cuvintele, ca în presa scrisă, cu cuvintele, vocea și muzica, cum e la radio, și cu imaginile și cuvintele ca la televiziune…

Alexandru Canțîr
Alexandru Canțîr

Alexandru Canțîr: „Dacă ne referim la echipă, buna parte dintre colegii noştri nu au avut dificultăţi pentru că au fost din aceiaşi „curte”, ca sa spunem așa, veneau din televiziune, a trebuit, poate, doar să își rectifice un pic optica, modul de a privi lucrurile, dar s-au încadrat, ca să spus aşa, foarte firesc și cu multă pasiune. Asta trebuie să spun că după un an de zile de muncă, se lucrează cu aceiaşi pasiune si aceiaşi încercare de a transmite respect si prospețime in modul in care este văzută realitatea din Republica Moldova. Echipa şi-a propus şi mi-ar place să cred ca a reuşit într-o măsura cât de cât respectabilă să ajungă inclusiv cu tactul necesar, in locuri în care ezită poate inadecvat presa, mass media întârzie să ajungă. Noi, ca autori, am avut satisfacţia asta, să încercam să facem ceva reuşit, dar, sigur, aprecierile vor veni din altă „curte”, din curtea celor care ne privesc şi fac aprecierile necesare. Pentru cei care au venit din presa scrisă, sigur a existat o mică dificultate de schimbare de „instrumente”, să spunem așa, aici a apărut in cazul meu personal si al celor care au venit direct din presa scrisă exclusiv, a apărut fascinația imaginii, a apărut o preocupare de a aşeza poate un pic altfel cuvintele pentru o împletire mai bună a ceea ce vezi cu ceea ce va vedea in final telespectatorul”.

Europa Liberă: Spune-mi, Alexandru, care a fost, uitându-te la cele peste 100 de emisiuni realizate, cea mai complicată emisiune, cel mai complicat subiect, din punctul tău de vedere, al editorului șef?

Alexandru Canțîr: „Au fost mai multe subiecte şi ceea ce ne-a plăcut tuturor a fost că am avut subiecte mai complicate şi a trebuit sa găsim soluţii adecvate din punctul nostru de vedere, pentru un aspect sau altul al realităţii, pentru un grup sau altul, pentru o comunitate sau alta. Ceea ce ne-am propus intr-un fel şi asta a fost extrem de dificil deseori, a fost sa renunţăm la clişee, la clișeele extrem de populare în mediul în care ne aflam, ne-am propus de fapt să revenim, conştienţi de gravitatea pământului, pur si simplu, sa revenim cu picioarele pe pământ, in condiţiile in care decidenţii sunt sub influenta altei gravități şi sper că asta ne-a reuşit. Am încercat să fim, pur si simplu fireşti, pur si simplu umani şi să practicam un fel de incluziune a unui segment al populaţiei cu actul de jurnalism, cu grad sporit de credibilitate şi respect, incluziune care sa-i facă să se simtă firesc în comunicarea cu jurnaliştii. Lucru mai greu de constatat in anumite locuri, ca sa spunem aşa...”

Europa Liberă: In ce măsura, în tot acest an, te-ai gândit că poate ai făcut o alegere greșită şi ai fi vrut să renunți la proiect, sau fiecare problemă şi fiecare film ţi-a adus mai multă încredere că ar trebui… să meargă.

Alexandru Canțîr: „Acum, vorbind de îndoială, ea trebuie să fie permanentă în ceea ce facem. Eu, de exemplu am destule îndoieli atunci când încerc să fac cât de cât bine ceva. Mi-a plăcut că şi colegii mei au în permanenţă îndoiala şi necesitatea de a face tot mai bine şi mai bine. N-am avut gânduri de a renunţa la noua provocare, tot aşa cum nu le-au avut nici colegii mei. A fost interesant, toata lumea a lucrat, aşa cum am spus şi mai înainte, cu pasiune şi cu plăcere, pur si simplu de a-ţi face meseria, atunci când o faci cu foarte multă grijă şi cu preocuparea ca să fii pe aceiaşi undă, de admirație, de tristețe, de meditaţie cu cei pentru care muncim, de fapt, pentru telespectatorii, cu oamenii simpli pe care i-am abordat şi cu care am comunicat.”

XS
SM
MD
LG