Linkuri accesibilitate

Ce negociază democrații și comuniștii?


Vladimir Voronin, Vlad Plahotniuc și Dumitru Diacov, în deschiderea sesiunii parlamentare, decembrie 2014
Vladimir Voronin, Vlad Plahotniuc și Dumitru Diacov, în deschiderea sesiunii parlamentare, decembrie 2014

Liderii PLDM consideră că PD dorește crearea unei majorități docile, ușor manevrabile care să voteze un Guvern comod.

Partidul Democrat a criticat ieri alierea liberal-democraților cu socialiștii într-o inițiativă pentru alegerea șefului statului de către popor. Vorbind cu presa luni, liderul PD Marian Lupu i-a numit pe liberal-democrați „ipocriți” și a anunțat că astăzi va începe, cu ei sau fără ei, negocieri pentru formarea noii guvernări. Iar astăzi democrații s-au întâlnit, tot cu un partid de stânga, anume cu comuniștii. În ce scop și cu ce rezultate?

Democraţii şi comuniştii au avut un schimb de opinii pe două subiecte: formarea unui nou guvern şi alegerea şefului statului. Formarea unei coaliţii de guvernare cu participarea PCRM nu ar fi fost discutată de cele două formaţiuni. Asta au declarat pentru presă democratul Andrian Candu şi comunistul Artur Reşetnicov.

„Nu suntem gata să anunţăm o anumită formulă de guvernare” a spus Reşetnicov subliniind că deocamdată e vorba de un „dialog pe platforma parlamentară” la care ar fi bine să participe toate fracţiunile din legislativ, a menţionat Reşetnicov:

„Credem că şi alte fracţiuni parlamentare, alţi deputaţi, se vor alătura acestui dialog prin care am putea identifica soluţii pentru a numi un guvern, dar şi să ne pregătim şi altor situaţii care ne aşteaptă, mă refer la alegerea preşedintelui.”

Artur Reşetnicov a evitat să spună dacă PCRM ar accepta să facă parte dintr-o eventuală coaliţie de guvernare. Întrebat dacă PCRM ar vota pentru un guvern pro-european, Reşetnicov a spus că PCRM ar vota pentru un guvern care ar avea sprijin parlamentar larg și care ar munci la un obiectiv mai vechi al comuniștilor de a „construi Europa acasă”:

„Noi, comuniştii, nu o dată am declarat că dorim să construim o Moldovă europeană aici, în Republica Moldova. Ceea ce înseamnă o viaţă bună aici, în Moldova inclusiv cu standarde europene, dar şi prin restabilirea relaţiilor bune cu toate ţările vecine, inclusiv cu Federaţia Rusă.”

Spicherul democrat Andrian Candu a declarat că „PD va fi gata să se coalizeze inclusiv cu PCRM”, dacă acest lucru va asigura stabilitatea Republici Moldova și apropierea ei de Uniunea Europeană, dar că deocamdată nu sa fi ajuns la asemenea negocieri.

„Am discutat despre viziunile lor europene, într-adevăr le au. Într-adevăr au intenţia de a face totul ca Republica Moldova să avanseze în procesul de integrare europeană, dar nu au fost discuţii pe acest domeniu specifice astăzi. Foarte mult contează atitudinea colegilor noştri tradiţionali în coaliţie pro-europeană şi foarte mult contează cu ce mesaj în final va veni PLDM.”

Andrian Candu a spus că în cazul PCRM este vorba, deocamdată, doar de consultări. Negocierile pe marginea resetării coaliţiei de guvernare se poartă cu PL şi deputaţi neafiliaţi din grupul Leancă. Candu a mai spus că PD mai așteptă deciziei PLDM dacă ar vrea să participe la negocieri privind formarea unei noi alianţe în această componenţă. Pentru crearea unei asemenea majorități ar fi suficiente fie voturile PLDM, fie cele ale PCRM.

PL a anunţat vineri, după o primă rundă de negocieri cu PD şi deputații din jurul lui Iurie Leancă, că nu va accepta o coaliţie cu PCRM şi că fără participarea PLDM o coaliţie pro-europeană ar fi imposibilă.

PLDM ar urma să decidă mâine, la şedinţa Consiliului Politic Național al partidului dacă va participa sau nu la negocierile pentru crearea unei noi coaliţii de guvernare. Liderul liberal- democrat, fostul premier Valeriu Streleț a declarat mai devreme că acțiunile PD ar avea scopul să împiedice revenirea PLDM la guvernare, iar negocierile dintre democraţi şi comunişti ar fi „mimarea unor negocieri cu partidele proeuropene”. În opinia lui Streleţ, „se dorește crearea unei majorități docile, ușor manevrabile care să voteze un Guvern comod. Democratul Andrian Candu a respins astăzi aceste acuzaţii, spunând că PLDM e „singurul partid care refuză să dialogheze şi care acţionează foarte straniu”, a spus Candu, făcând referinţă la alierea liberal-democraților cu socialiștii într-o inițiativă pentru alegerea șefului statului de către popor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG