Linkuri accesibilitate

Cum a văzut Festivalul Naţional de Teatru din România publicul de la Chişinău


Scenă din spectacolul „Bizoni. Fabulă urbană 2”
Scenă din spectacolul „Bizoni. Fabulă urbană 2”

„Spectatorul întotdeauna o să iubească teatrul viu, dar ca gen informativ, e o variantă care ne permite să avem acces la spectacole bune şi să le cunoaştem.”

Solidari cu victimele incendiului din 30 octombrie în clubul Colectiv din Bucureşti, organizatorii Festivalului Naţional de Teatru din România au decis să reprogrameze pentru luna noiembrie patru din spectacolele planificate sâmbătă şi duminică. Totuşi, piesa de încheiere a Festivalului, „Bizoni. Fabulă urbană 2”, producţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, a fost jucată şi transmisă, în direct, inclusiv la Chişinău. Evenimentul a început însă cu un moment de reculegere. Cum a văzut Festivalul Naţional de Teatru din România publicul de la Chişinău?

Trei spectacole au fost transmise, în direct, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”. Piesele au putut fi vizionate concomitent şi de publicul din Londra şi Viena, transmisiune posibilă cu ajutorul Institutului Cultural Român.

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău
Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău

La Chişinău, numărul spectatorilor care au venit la teatru a crescut de la o prezentare la alta. Dacă la deschiderea Festivalului vizitatorii puteau fi număraţi pe degete, la celelalte două proiecţii au fost mai mulţi. Irina şi Stela studente pe care le-am întâlnit vineri, 30 octombrie, când s-a jucat piesa „Steaua fără nume”, spun că au aflat de festival de pe reţele de socializare:

Irina: „Întâmplător am văzut anunţul. Dacă la început eram puţin mai sceptică, credeam că nu va fi atât de interesant, într-un final, am înţeles că impresii poate produce şi un simplu ecran”.

Europa Liberă: Aţi simţit emoţiile transmise de actori?

Irina: „Da. De fapt, e pentru prima oară când asist la aşa ceva. Sunt obişnuită cu vizita la o scenă de teatru, cu actori obişnuiţi”.

Europa Liberă: Stela, pentru Dvs. cum a fost experienţa privirii unui spectacol în transmisiune directă?

Stela: „Pentru prima dată am venit la un spectacol în transmisiune directă. E ceva deosebit”.

Europa Liberă: Credeţi că ar trebui să se repete?

Stela: „Da, să aflăm noi spectacole, noi actori, să avem parte de noi impresii”.

Cum spuneam, Festivalului Naţional de Teatru din România a fost transmis, în direct în mai multe capitale – Chişinău, Londra şi Viena. O tânără care se prezintă Victoria spune că a venit la teatru tocmai atrasă de ideea vizionării la ecran a unui spectacol:

„Pentru prima dată vin la un asemenea proiect. Nu ştiam cum e. Am venit în premieră să văd la ecran teatrul şi l-am văzut. E destul de interesant. Chiar dacă emoţiile nu le vezi în direct, cum sunt actorii şi cum joacă, le simţi, pentru că sala de astăzi tot a râs cum s-a râs în Bucureşti, tot am plâns pentru că au fost momente de plâns. E interesant. Bineînţeles că aş vrea să fiu la Bucureşti, să văd actorii acolo, dar e interesant pentru că aşa ceva nu s-a făcut la Chişinău. E un fel de teatru-media, dacă vreţi”.

Printre spectatorii de la ecran a Festivalului Naţional de Teatru din România s-au numărat şi actorii din Republica Moldova. Ecranizarea unui spectacol, spune actorul Gheorghe Grâu, reprezintă o premieră pentru lumea teatrală de aici:

„E foarte bine şi atâţia spectatori se bucură de prezenţa la nişte valori teatrale de care avem parte şi noi! Evenimentul este exclusiv şi de primă oră, să-i spunem aşa. Cred că sala de teatru creează o atmosferă specială”.

Europa Liberă: Dar, actorii nu sunt geloşi pe posibilităţile noilor tehnologii, nu există riscul ca publicul să fie „furat”?

Gheorghe Grâu: „Nu au acum, fiindcă spectatorul întotdeauna o să iubească teatrul viu, dar ca gen informativ, e o variantă care ne permite să avem acces la spectacole bune şi să le cunoaştem.”

Mai mulţi vizitatori cu care am stat de vorbă la Teatrul Mihai Eminescu au sugerat şi o idee pentru ediţiile viitoare ale Festivalului de Naţional de Teatru din România: acesta să fie transmis nu doar în incinta unei săli de spectacol ci şi la postul public de televiziune.

Previous Next

XS
SM
MD
LG