Linkuri accesibilitate

R.Moldova: „Un nesfârșit Halloween politic” (Evenimentul zilei)


Incendiul din clubul bucureștean: „lanțul vinovățiilor începe de jos” (22)

Despre ce se întâmplă în Republica Moldova a fost puțin spațiu azi în publicațiile din România. Iulian Chifu scrie totuși în Evenimentul zilei despre simulacrul de negocieri pentru formarea unui nou guvern pro-european și numește totul un nesfârșit Halloween politic. În rest, presa este complet capturată de incendiul catastrofal dintr-un club bucureștean, unde au murit 30 de tineri și sunt grav răniți încă 180.

Chiar și comentatorul statornic al evenimentelor de peste Prut, Lulea Marius Dorin, de la Adevărul, își dedică textul tot incendiului de la Colectiv.

Mai toți comentatorii arată cu degetul înspre clasa politică. Andreea Pora scrie în revista 22 că „lanțul vinovățiilor începe de jos, scrie, (…) dar șirul se termină sus, la guvern, parlament și partide. Pentru că de acolo vine exemplul grandios al iresponsabilității, furtișagului, clientelismului și incompetenței”. „E chestie doar de timp până când corupția va produce un carnagiu în masa”, așa că, arată Pora, oamenii trebuie să iasă din nou în stradă, așa cum au făcut-o ieri, când 12.000 de persoane au cerut socoteală, deocamdată doar în tăcere celor responsabili.

Scriitorul Andrei Pleșu scrie în Adevărul despre „componenta cea mai iritantă a dramei”, și anume „coreografia născută în jurul ei, prin angajarea politicienilor”. „Nu gesturile şi cuvintele în sine mă întristează, ci transformarea lor în gesticulaţie utilă politic, în paradă electorală”, spune Pleșu, amintind că social-democrații și liberalii și-au suspendat întrunirile și acțiunile politice pe perioada celor trei zile de doliu național. Dimpotrivă, consideră comentatorul, dezbaterile trebuiau multiplicate, exact pe tema iresponsabilităților înlănțuite care au făcut posibilă moartea și rănirea atâtor tineri.

Mai multe comentarii consemnează cu emoție abnegația cadrelor medicale, care au sosit la locul incendiului din proprie inițiativă, în număr mare, inclusiv asistente și infirmiere venite în halat, în capot și în papuci. Numai că participarea lor a fost individuală, fiecare în numele conștiinței sale. În schimb, „sistemul sanitar si-a aratat limitele intr-un mod mai mult decat ingrijorator”, consideră Ioana Ene care scrie pe site-ul ziare.com. Este citată în articol postarea unui medic de la Spitalul Colțea, care spune că pentru îngrijirea în urgență a celor 180 de răniți este nevoie de circa 800-1000 de cadre medicale – cam atâtea câte are în mod real sistemul medical din capitală.

În România liberă, Petre Bădică se declară frapat de precipitarea cu care au făcut declarații doi oficiali: secretarul de stat cu probleme de urgență din cadrul Ministerului de Interne, doctorul Raed Arafat, și așa zisul Piedone, primarul sectorului 4, pe teritoriul căruia funcționa clubul cu pricina. Arafat s-a grăbit să spună că afacerea Colectiv nu ceruse autorizarea Ministerului de Interne, iar primarul – că, din punctul său de vedere, toate autorizările erau în regulă, adică proprietarii își asumaseră răspunderea în nume propriu. Ce nu spun cei doi, notează Petre Bădică, este că acest club funcționa ilegal de luni de zile, că era ușor de știut, iar primăria avea chiar obligația să verifice dacă ceea ce s-au angajat patronii să facă în club e și acoperit de realitate. Se știe acum că, în loc de 80 de persoane câte ar fi permis autorizația de funcționare să se afle în spațiul de la Colectiv, au fost aproape 600.

XS
SM
MD
LG