Linkuri accesibilitate

Platforma Civică „DA” inițiază procesul de declanșare a unui referendum pentru alegerea directă a președintelui


Între alte revendicări ale protestatarilor: reducerea numărului de deputați și limitarea condițiilor de imunitate parlamentară.

Astăzi, duminică, în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, Platforma Civică „DA” înființează grupul de inițiativă care să lanseze procesul de amendare a Constituției, astfel încât să se revină la alegerea directă a președintelui țării.

Mandatul actualului președinte Nicolae Timofti expiră în martie anul viitor și, în baza actualei Constituții, nou președinte trebui ales de Parlament cu o majoritate de două treimi (61 de voturi).

Corespondenta Europei Libere, Diana Răileanu relatează:

„Platforma civică „Demnitate și Adevăr” a amplasat vreo 20 de corturi care au denumirea fiecărui raion din țară. Participanții pot semna, în acest corturi, în două liste: în prima, semnatarii își dau acordul să devină membri ai grupului de iniţiativă care va cere Comisiei Electorale Centrale permisiunea să desfășoare referendumul pentru alegerea directă a șefului statului de către cetățeni; prin cea de a doua listă, oamenii care vor semna în ea își dau acordul să devină colectori de semnături, deci cei care vor merge de la ușă la ușă în localitățile Republicii Moldova și vor aduna semnăturile oamenilor care își doresc ca președintele să fie ales direct de popor.

Potrivit inițiatorilor, cele două liste vor merge în următoarele zile la Comisia Electorală Centrală și dacă va fi totul bine cu ele, li se va permite să pornească procedura de colectare a semnăturilor cetățenilor care vor acest referendum.

În cadrul aceluiași referendum inițiat de Platforma „DA” se va propune reducerea numărului de deputați în Parlament de la 101 la 71.

O altă prevedere din Constituție pe care protestatarii își propun să o modifice este cea care se regăsește la articolul 70 și care prevede imunitatea deputaților. Membrii Platformei DA și ai Consiliului Marii Adunări Naționale doresc ca deputații să fie lipsiți aproape în totalitate de imunitate.”

Liderul PD, Marian Lupu, a declarat vineri, într-o emisiune de televiziune, că în perioada care a rămas până la expirarea mandatului actualului președinte nu mai poate fi modificată Constituția, nici prin vot în Parlament, nici prin referendum, astfel că acesta va trebui să fie ales cu votul a 61 de deputați. Constituția a fost amendată în anul 2000 de majoritatea comunistă, când s-a trecut de la alegerea directă la alegerea președintelui în Parlament. Această modificare a provocat alegerile anticipate din 2009 si 2010 și referendumul eșuat din septembrie 2010, când participarea la vot a fost prea mica.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

  • 16x9 Image

    Diana Răileanu

    Co-moderatoarea programului matinal „Moldova la ora 7”, pasionată de teme sociale și ecologie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG