Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Făclia


Invitata serii este Victoria Popovic

Făclia, în pagina întâia, îşi bucură cititorii cu un eseu al scriitorului Aurelian Silvestru - „Oglinda”. O parabolă etico-filosofică din care veţi afla răspunsul la întrebarea: Cum este lumea din jurul nostru: ostilă sau prietenoasă?

Tot aici găsiți și o relatare de la Liceul de Creativitate şi inventică „Prometeu-Prim”, al cărui director-fondator este acelaşi Aurelian Silvestru, eminent pedagog şi doctor în psihologie. Liceul, care încă de la înfiinţare se situează pe poziţii de avangardă în educaţia naţională, îşi reconfirmă statutul printr-o nouă performanţă. Trei eleve s-au învrednicit de premii la cea de-a douăzecea ediţie a concursului „Ion Barbu – Dan Barbilian”, desfăşurat în România între 23-25 octombrie curent. În competiţia, la care au participat elevi din România, Bulgaria şi Republica Moldova, Corina Grosu, elevă în clasa a XII-a, profil umanist, a cucerit premiul I la secţiunea de literatură pentru liceeni, iar Mihaela Panfilii, elevă în clasa a XII-a, şi Adelina Tidvă, clasa a VIII-a, au obţinut câte o menţiune. Cu ce impresii au revenit câştigătoarele, dar şi profesorii coordonatori – Constantin Şchiopu, Angela Prodan, Viorica Motorin, Angela Lungu, Nelea Croitoru şi Tatiana Melnic – citiţi în Făclia!

Într-un amplu articol pe două pagini de ziar faceţi cunoştinţă cu educatoarele şi copilaşii de la Grădiniţa nr.3 „Andrieş” din Ungheni, una din instituţiile preşcolare renovate recent pe banii oferiţi de Guvernul României. Directoarea, Maria Luca, vorbeşte cu drag despre corpul didactic al grădiniţei, cât şi despre parcursul său biografic şi cariera pedagogică, care astăzi îi permit să spună că se simte împlinită.

Corespondentul „Făcliei”, Vlad Sărătilă, prezintă Şcoala Profesională din Soroca, o instituţie pe care vitezele acestui secol nu o pot surprinde. Cu prilejul aniversării a 60-a, celebrate recent, echipa managerială şi maiştrii instructori fac un bilanţ al realizărilor de până acum, conturând perspectivele ce se deschid în faţa discipolilor care aleg profesiile din oferta educaţională a şcolii, fie că e vorba de bucătari, cusătorese, sau operatori la calculatoare.

În același număr mai citiţi şi despre Zilele Filmului Românesc la Chişinău, dar şi primul material dintr-o serie de articole semnate de profesorul Mircea Colpajiu, în care autorul va analiza critic manualele de fizică, pline de erori ştiinţifice şi metodice, încercând să găsească răspuns la întrebarea: Cine a transformat fizica într-o sperietoare?

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG