Linkuri accesibilitate

China își modifică oficial politica demografică


Aproximativ 90 de milioane de familii din China ar putea beneficia de noua politică a celor doi copii.

În China autoritatea supremă din domeniul planificării familiale a spus astăzi că guvernul central va lăsa la latitudinea provinciilor detaliile aplicării deciziei de a permite familiilor chineze să aibă maximum doi copii. Schimbarea anunțată joi de Partidul Comunist de guvernământ reprezintă încă o relaxare a politicii de lungă durată și controversate a „singurului copil”. Beijingul speră ca astfel să contracareze fenomenul îmbătrânirii populației.

Aproximativ 90 de milioane de familii din China ar putea beneficia de noua politică a celor doi copii, ceea ce ar putea duce la creșterea populației țării la 1,45 de miliarde de oameni în 2030 – a spus într-o declarație pe net Comisia Națională de Sănătate și Planificare Familială. China, cea mai populată țară din lume, avea la sfârșitul anului trecut 1,37 de miliarde de locuitori.

Timp de decenii, China a aplicat cu strictețe politica unui singur copil, care a ținut în frâu creșterea populației, dar a provocat avorturi și chiar ucideri de bebeluși. Reuters notează însă că în ultimii ani politica s-a aplicat cu mai multă flexibilitate, unele familii primind dreptul la al doilea copil – inclusiv în schimbul plății unei amenzi.

În ciuda schimbării anunțate joi, guvernul va rămâne profund implicat în demografie. Familiile care vor dori să aibă al doilea copil vor avea nevoie în continuare de aprobare, deși Comisia Națională de Sănătate spune în declarația de astăzi că în viitor rolul ei va fi doar de a înregistra, mai degrabă decât de a aproba sarcinile.

Criticii politicii demografice a Chinei spun că schimbarea vine prea târziu și nu va avea efectul dorit. Pe la jumătatea secolului, unul din trei chinezi va avea peste 60 de ani, mărind povara plății pensiilor de pe umerii celor tineri.

După ce au preluat puterea în 1949, comuniștii chinezi au promovat politica familiilor numeroase, dar în anii 1970 au introdus politica singurului copil, de teamă că sporul natural al populației va ieși de sub control. Se estimează că în baza restricției au fost împiedicate în China în patru decenii 4000 de milioane de nașteri.

AFP scrie că schimbarea anunțată ieri nu i-a umplut de entuziasm pe toți chinezii. Mulți dintre ei spun că nu ar avea cu ce să crească al doilea copil, într-o vreme când viața este tot mai scumpă.

În schimb, știrea a fost primită pozitiv de marile corporații, care văd în al doilea copil al familiilor chineze în primul rând un nou consumator. Prețul acțiunilor a crescut la bursa din Șanhai, mai ales în cazul companiilor care produc lapte, scutece, jucării. A crescut și valoarea dolarului neozeelandez, întrucât Noua Zeelandă este un mare exportator de produse lactate pe piața chineză. Iar compania americană Walt Disney Co. a spus că știrea nu putea veni într-un moment mai potrivit, pentru că tocmai se pregătește să inaugureze un așa-numit parc tematic la Șanhai. „Noi suntem bucuroși de copii”, a spus șeful Disney, Robert Iger, vineri, la o conferință de presă la Șanhai, în râsetele audienței.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG